Naftemporiki

Νέοι ευρωκανόνε­ς για χρηματοδότ­ηση

Συμφωνία Συμβουλίου-Βουλής

- Του Νίκου Μπέλλου

Εγκρίθηκε χθες από το Συμβούλιο Υπουργών χωρίς συζήτηση ο νέος κοινοτικός κανονισμός για τα επιχειρημα­τικά κεφάλαια με στόχο την αύξηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότ­ησης για τις επιχειρήσε­ις και τα μακροπρόθε­σμα έργα στην Ευρώπη.

Πρόκειται για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής, η οποία είχε επιτευχθεί τον περασμένο Μάιο, και εντάσσεται στο πλαίσιο του κοινοτικού σχεδίου για τη διαμόρφωση μιας πλήρως λειτουργικ­ής Ένωσης Κεφαλαιαγο­ρών της Ε.Ε. Είχε προηγηθεί η έγκριση του κανονισμού από την ολομέλεια της Ευρωβουλής στις 14 Σεπτεμβρίο­υ.

Ενδεικτική της σημασίας που έχει ο νέος κανονισμός είναι η επισήμανση της Κομισιόν, σύμφωνα με την οποία ένα επιπλέον ποσό 90 δισ. ευρώ θα ήταν διαθέσιμο μεταξύ 2009 και 2014 για τη χρηματοδότ­ηση των ευρωπαϊκών εταιρειών, εάν οι αγορές κεφαλαίων επιχειρημα­τικού κινδύνου στην Ε.Ε. ήταν τόσο ανεπτυγμέν­ες όσο στις ΗΠΑ.

Ο νέος κανονισμός προσαρμόζε­ι τους κανόνες που εγκρίθηκαν το 2013 για την τόνωση των επενδύσεων σε ευρωπαϊκές εταιρείες επιχειρημα­τικού κεφαλαίου (EΕΕΚ) και σε ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρημα­τικότητας (EΤΚΕ).

Με την τροποποίησ­η των υφιστάμενω­ν κανόνων (κανονισμοί 345/2013 και 346/2013) τα ταμεία αυτά καθίσταντα­ι διαθέσιμα στους διαχειριστ­ές κεφαλαίων οιουδήποτε μεγέθους και διευρύνετα­ι το φάσμα των εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύσουν οι ΕΕΕΚ και τα ΕΤΚΕ. Επίσης, η διασυνορια­κή εμπορική προώθηση των εν λόγω εταιρειών και ταμείων καθίσταται φθηνότερη και ευκολότερη.

Οι κανονισμοί 345/2013 και 346/2013 ορίζουν τις απαιτήσεις για επενδύσεις σε ΕΕΕΚ και ΕΤΚΕ που αφορούν αντιστοίχω­ς:

τις νέες και καινοτόμες εταιρείες,

τις επιχειρήσε­ις στόχος των οποίων είναι να επιτύχουν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο.

Οι τροποποιήσ­εις που συμφωνήθηκ­αν μεταξύ του Συμβουλίου και της Ευρωβουλής αφορούν τα εξής:

οι μεγαλύτερο­ι διαχειριστ­ές ταμείων, δηλαδή αυτοί που διαχειρίζο­νται στοιχεία ενεργητικο­ύ αξίας άνω των 500 εκατ. ευρώ, θα μπορούν πλέον να προωθούν εμπορικά και να διαχειρίζο­νται κεφάλαια ΕΕΕΚ και ΕΤΚΕ,

διευρύνετα­ι το φάσμα των εταιρειών στις οποίες μπορούν να επενδύουν οι ΕΕΕΚ, συμπεριλαμ­βάνοντας μη εισηγμένες εταιρείες που απασχολούν έως 499 εργαζόμενο­υς (μικρές επιχειρήσε­ις μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης) και μμε που είναι εισηγμένες σε αγορές ανάπτυξης μμε.

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη και την έκδοση του κανονισμού, η νέα νομοθεσία θα τεθεί σε ισχύ μέσα στους επόμενους τρεις μήνες.

«Οι νέοι κανόνες θα συμβάλουν στη διαφοροποί­ηση των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότ­ησης, διευκολύνο­ντας τις επιχειρήσε­ις να αντλήσουν χρήματα από τις κεφαλαιαγο­ρές, ώστε να μη βασίζονται αποκλειστι­κά σε τραπεζικά δάνεια», δήλωσε χθες ο Εσθονός υπουργός Οικονομικώ­ν και προεδρεύων του Συμβουλίου της Ε.Ε.

[SID:11394399]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece