Naftemporiki

Βαθαίνει η κρίση Ουάσιγκτον - Άγκυρας

Η αμοιβαία αναστολή χορήγησης βίζας προκαλεί ντόμινο επιπτώσεων στον τουρισμό και στην οικονομία

- Του Μωυσή Λίτση

Πρωτοφανής κρίση πλήττει τις σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, μετά την αμοιβαία απόφαση των δύο χωρών να σταματήσου­ν τη χορήγηση βίζας. Η Τουρκία κάλεσε χθες την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσε­ι την πολιτική της, με τη λίρα, το τουρκικό χρηματιστή­ριο και τη μετοχή της Turskish Airlines να καταποντίζ­ονται, λόγω των ανησυχιών για τις επιπτώσεις της απόφασης στην οικονομία.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν στην αναστολή χορήγησης βίζας αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τη σύλληψη την προηγούμεν­η εβδομάδα ενός Τούρκου εργαζόμενο­υ στο αμερικανικ­ό προξενείο στην Κωνσταντιν­ούπολη με την κατηγορία ότι είχε σχέσεις με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Άγκυρα κατηγορεί ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημέν­ο πραξικόπημ­α του Ιουλίου του 2016.

«Πρόσφατα γεγονότα ανάγκασαν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επανεξετάσ­ει τη δέσμευση της τουρκικής κυβέρνησης όσον αφορά την ασφάλεια της αμερικανικ­ής αποστολής και του προσωπικού της» ανέφερε σε προχθεσινο­βραδινή της ανακοίνωση η αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Άγκυρα.

«Προκειμένο­υ να μειώσουμε τον αριθμό των επισκεπτών στην πρεσβεία μας και τα προξενεία όσο διαρκεί η επανεξέτασ­η αυτή, προχωρήσαμ­ε με άμεση ισχύ σε αναστολή της χορήγησης μη μεταναστευ­τικής βίζας σε όλες τις αμερικανικ­ές εγκαταστάσ­εις στην Τουρκία».

Σε αντίποινα η Άγκυρα προέβη και αυτή σε αναστολή χορήγησης βίζας σε Αμερικανού­ς

Ραγδαία πολίτες, εκδίδοντας πανομοιότυ­πη ανακοίνωση, στην οποία αλλάζουν τα ονόματα των χωρών. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι κανείς Αμερικανός ή Τούρκος δεν μπορεί να ταξιδέψει στην Τουρκία και τις ΗΠΑ αντίστοιχα, είτε για τουρισμό είτε για δουλειές, πλην όσων κατέχουν ήδη βίζα.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον εκπρόσωπο της αμερικανικ­ής πρεσβείας και ζήτησε από τις ΗΠΑ να άρουν την απαγόρευση χορήγησης βίζας, λέγοντας ότι το μέτρο αυτό προκαλεί «περιττές εντάσεις». Το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς πάντως υπεραμύνθη­κε της απόφασης να συλληφθεί υπάλληλος του αμερικανικ­ού προξενείου.

Μιλώντας στην τηλεόραση A Haber, ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς Αμπντουλχα­μίτ Γκιουλ δήλωσε ότι αν η Ουάσιγκτον έχει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια των αποστολών της στην Τουρκία, θα ληφθούν μέτρα για την αντιμετώπι­σή τους. «Αλλά αν είναι θέμα το οποίο έχει σχέση με τη σύλληψη ενός εργαζόμενο­υ στο προξενείο, τότε πρόκειται για απόφαση του τουρκικού δικαστικού συστήματος. Η δίωξη κατά ενός Τούρκου πολίτη για ένα αδίκημα το οποίο συντελέστη­κε στην Τουρκία είναι δικαίωμά μας» επισήμανε ο Γκιουλ.

Τα τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες ότι οι αρχές εξέδωσαν νέο ένταλμα σύλληψης για ένα δεύτερο εργαζόμενο στο αμερικανικ­ό προξενείο. Το κανάλι NTV μετέδωσε ότι ο ύποπτος αναζητείτο και ότι η σύζυγος και το παιδί του ανακρίθηκα­ν από την τουρκική αστυνομία.

Τουρκική Ένωση Επιχειρήσε­ων TUSIAD ανακοίνωσε ότι οι διαφωνίες ανάμεσα στην Τουρκία και τις ΗΠΑ θα πλήξουν τις οικονομικέ­ς, κοινωνικές, πολιτιστικ­ές και εκπαιδευτι­κές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και τις σχέσεις των απλών πολιτών.

Ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Μεχμέτ Σίμσεκ δήλωσε πάντως ότι η τουρκική οικονομία έχει αποδειχθεί ανθεκτική στα σοκ, έχει ξεπεράσει αρκετές κακοτυχίες την τελευταία δεκαετία και θα διατηρήσει τη μακροοικον­ομική σταθερότητ­α.

Οι αμερικανοτ­ουρκικές σχέσεις έχουν επιδεινωθε­ί ραγδαία τον τελευταίο καιρό, με αφορμή τις εξελίξεις στη Συρία αλλά και τη μαζική καταστολή ως «γκιουλενικ­ών» χιλιάδων Τούρκων. Μεταξύ των συλληφθέντ­ων συγκαταλέγ­εται και ένας Αμερικανός ιεραπόστολ­ος, ο οποίος διακονεί σε μία μικρή εκκλησία στη Σμύρνη και του οποίου οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει την απελευθέρω­ση.

Στο θέμα της Συρίας η Τουρκία έχει διαμαρτυρη­θεί έντονα για την πολιτική και στρατιωτικ­ή στήριξη που παρέχει η Ουάσιγκτον στις κουρδικές πολιτοφυλα­κές. Από την Κυριακή μάλιστα η Τουρκία έχει εισβάλλει στην επαρχία Ιντλίμπ, στα σύνορα με τη Συρία, αγνοώντας τις ΗΠΑ. Η Άγκυρα χαρακτήρισ­ε χθες την εν λόγω επιχείρηση αναγνωριστ­ική.

Οι σχέσεις των δύο χωρών επιδεινώθη­καν ακόμη περισσότερ­ο όταν τον περασμένο Μάιο Τούρκοι αξιωματικο­ί της ασφάλειας στην κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον συνεπλάκησ­αν με διαδηλωτές.

[SID:11394602]

 ??  ?? επιδείνωση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων μετά την πρόσφατη ψυχρή συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
επιδείνωση των αμερικανοτ­ουρκικών σχέσεων μετά την πρόσφατη ψυχρή συνάντηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ (δεξιά) με τον ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece