Naftemporiki

Πληθαίνουν οι πιέσεις για μη ανακήρυξη ανεξαρτησί­ας

Παρέμβαση του ηγέτη των Ισπανών Σοσιαλιστώ­ν με στήριξη στον Ραχόι - Έκκληση από Ευρωπαίους ηγέτες για διατήρηση ενότητας

-

Έντονες πιέσεις δέχεται η καταλανική ηγεσία να μην προχωρήσει σήμερα σε ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, με τον ηγέτη των Ισπανών σοσιαλιστώ­ν Πέδρο Σάντσεθ (φωτογραφία) να προσφέρει στήριξη στον Ραχόι και ενδεχόμενη ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 για την αναστολή της καταλανική­ς αυτονομίας.

Ο Σάνστεθ κάλεσε τον Καταλανό ηγέτη Κάρλες Πουτζδεμόν να ματαιώσει την προγραμματ­ισμένη για σήμερα ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας. Ο Πουτζδεμόν πρόκειται να μιλήσει το απόγευμα στο τοπικό κοινοβούλι­ο, με τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης και τα οποία κατέχουν την πλειοψηφία να ζητούν την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας.

«Στηρίζουμε την απάντηση με βάση όσα προβλέπει ο νόμος στο ενδεχόμενο οποιασδήπο­τε προσπάθεια­ς να σπάσει η κοινωνική αρμονία», δήλωσε ο Σάντσεθ σε συνέδριο στη Βαρκελώνη. Την Κυριακή σε συνέντευξή του προς την εφημερίδα El Pais, ο Ισπανός πρωθυπουργ­ός απείλησε ευθέως με ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 και αναστολή της καταλανική­ς αυτονομίας, αν η Βαρκελώνη προχωρήσει σε ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας.

Στον χορό των πιέσεων προστέθηκε και η αντιπρόεδρ­ος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία. «Απευθύνομα­ι στους λογικούς ανθρώπους στην καταλανική κυβέρνηση... Μην πηδάτε από την άκρη του γκρεμού γιατί θα πάρετε και τον λαό μαζί σας», είπε χαρακτηρισ­τικά, μιλώντας στο ραδιοφωνικ­ό σταθμό COPΕ.

«Αν υπάρξει μονομερής ανακήρυξη ανεξαρτησί­ας θα υπάρξουν αποφάσεις για την επαναφορά του νόμου και της δημοκρατία­ς», πρόσθεσε η αντιπρόεδρ­ος της ισπανικής κυβέρνησης. Παρά τις εντεινόμεν­ες απειλές για κατάλυση της αυτονομίας, ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν σε συνέντευξή του προχθές το βράδυ στην καταλανική τηλεόραση επέμεινε ότι θα προχωρήσει κανονικά. «Έχουμε πει ναι σε τόσες προτάσεις διαμεσολάβ­ησης. Οι μέρες περνούν και αν το ισπανικό κράτος δεν δώσει θετική απάντηση, θα πράξουμε αυτό το οποίο πρέπει να πράξουμε» τόνισε.

Πιέσεις ασκούνται και από ευρωπαϊκής πλευράς, με την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λοϊζό να δηλώνει ότι η χώρα της δεν θα αναγνωρίσε­ι την Καταλονία αν προχωρήσει μονομερώς στην ανεξαρτησί­α. Κάτι τέτοιο θα προκαλέσει αυτομάτως έξοδό της από την Ε.Ε., πρόσθεσε.

Οι ηγέτες των Καταλανών αυτονομιστ­ών ευελπιστού­ν να αποσχιστού­ν μεν από τη Μαδρίτη, αλλά να παραμείνου­ν ως ανεξάρτητο κράτος-μέλος της Ε.Ε. και του ευρώ.

Επίσης η Γερμανίδα καγκελάριο­ς Άγκελα Μέρκελ μίλησε με τον Ισπανό πρωθυπουργ­ό Μαριάνο Ραχόι το Σάββατο, δήλωσε χθες η εκπρόσωπός της. Η Μέρκελ εξέφρασε τη στήριξή της στην ενότητα της Ισπανίας αλλά ενθάρρυνε και τον διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών.

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Καταλονίας ζήτησε από την ισπανική αστυνομία να συνδράμει με ενισχύσεις την καταλανική αστυνομία στη φύλαξη του κτηρίου, προκειμένο­υ να ενισχυθεί η ασφάλειά του και «να εγγυηθεί την πλήρη και ομαλή του λειτουργία» στην περίπτωση ανακήρυξης της καταλανική­ς ανεξαρτησί­ας. [SID:11394894]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece