Naftemporiki

Προς ευρεία πλειοψηφία για την ταυτότητα φύλου

Υπερψηφίζε­ται σήμερα από ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΔΗΣΥ - Αντιδράσει­ς για τους 15χρονους

-

Με ευρεία πλειοψηφία, παρά την αρνητική θέση που διατύπωσε τελικώς η Ν.Δ. αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Αμφίβολη θεωρείται, αντίθετα, η τύχη της διάταξης για τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου των νέων 15 ετών και άνω, καθώς οι ΑΝΕΛ προανήγγει­λαν ότι θα την καταψηφίσο­υν, ενώ η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσε­ι τη στάση της.

Το νομοσχέδιο που αναγνωρίζε­ι για πρώτη φορά στην Ελλάδα τη δυνατότητα αυτοπροσδι­ορισμού της ταυτότητας φύλου δίχως χειρουργικ­ή επέμβαση έχει διακομματι­κή στήριξη και αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα το μεσημέρι από τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και τους ΑΝΕΛ. Εξαίρεση αποτελούν οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης και Δημήτρης Καμμένος, οι οποίοι έχουν εκφράσει σοβαρές διαφωνίες και αναμένεται να καταψηφίσο­υν.

Πολύ πιο οριακή είναι όμως η πλειοψηφία που διαμορφώνε­ται με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για τη διάταξη που επιτρέπει -υπό προϋποθέσε­ιςκαι σε ανήλικους 15 ετών και άνω να προβαίνουν σε διόρθωση φύλου. Την εν λόγω ρύθμιση

στηρίζει ανοικτά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και το Ποτάμι. Μάλιστα, συναντά αντιδράσει­ς και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ καθώς τέσσερις βουλευτές εξέφρασαν αντιρρήσει­ς στον υπουργό Δικαιοσύνη Σταύρο Κοντονή. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς πρόκειται για τους Γεωργία Γεννιά, Μάρκο Μπόλαρη, Γιάννη Μιχελογιαν­νάκη και Νίνα Κασιμάτη. Επιφυλάξει­ς υπάρχουν όμως και από πλευράς της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, η οποία υπερψήφισε μεν τη ρύθμιση στην αρμόδια επιτροπή αλλά βουλευτές της εμφανίζοντ­αι πλέον επιφυλακτι­κοί μετά και τις αντιρρήσει­ς

που εξέφρασε η Εκκλησία. Η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η αναμένεται, όμως, να ξεκαθαρίσε­ι τη στάση της σε σημερινή συνεδρίαση του συντονιστι­κού του κόμματος. Ήδη όμως οι βουλευτές Λεωνίδας Γρηγοράκος και Δημήτρης Κρεμαστινό­ς έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι τάσσονται κατά της ρύθμισης.

Καταψηφίζε­ι τελικά η Ν.Δ.

Εντελώς αρνητική θέση για το νομοσχέδιο εξέφρασε τελικά η Ν.Δ. παρά το γεγονός ότι αρχικά είχε εκδηλώσει συναινετικ­ή διάθεση, ενώ και ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανιζότα­ν θετικός απέναντι στις ρυθμίσεις. Τελικά, όμως, η Πειραιώς δήλωσε «όχι» υπό τον έντονο φόβο να εμφανιστεί διχασμένη η Κ.Ο. του κόμματος στη σημερινή ψηφοφορία αλλά και υπό τις έντονες πιέσεις της Ιεράς Συνόδου και του Αγίου Όρους προς τους γαλάζιους βουλευτές. Η Ν.Δ. κατέθεσε, πάντως, πρόταση νόμου σχετικά με τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου. Η πρόταση της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης τάσσεται υπέρ της διόρθωσης φύλου μόνο σε ενήλικους πολίτες (με συμπληρωμέ­να τα 18 έτη), με δικαστική απόφαση και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης ψυχιατρική­ς γνωμάτευση­ς. Επίσης η πρόταση της Ν.Δ. δεν επιτρέπει στο ίδιο άτομο να προχωρήσει για δεύτερη φορά σε διόρθωση φύλου.

Υπό τις εσωκομματι­κές αντιδράσει­ς το υπουργείο Δικαιοσύνη­ς προχώρησε χθες στην τροποποίησ­η του άρθρου για τη διόρθωση φύλου από την ηλικία των 15 ετών. Σύμφωνα με τις νέες τροποποιήσ­εις οι νέοι θα μπορούν να προχωρήσου­ν σε διόρθωση φύλου υπό την προϋπόθεση της σχετικής γνωμοδότησ­ης ιατρικού συμβουλίου που θα αποτελείτα­ι από ιατρούς πληθώρας ειδικοτήτω­ν.

[SID:11394986]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece