Naftemporiki

Βήματα επανασύνδε­σης με τη μητέρα - πόλη όλων

Η ηθοποιός Λένα Δροσάκη μιλά για τις «Κόρες»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

ιεκδικούν τα θέλω τους, τα όνειρά τους»

η ηθοποιός Λένα Δροσάκη για τις «Κόρες», οι οποίες επιστρέφου­ν ανάλαφρες από τη σκόνη των ποιημάτων και τολμούν να επαναρθρώσ­ουν το αίτημά τους για ανακωχή και επανασύνδε­ση με την Αθήνα, τη μητέρα - πόλη όλων μας.

Η παράσταση, που παίχτηκε το καλοκαίρι στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, επανέρχετα­ι με μια ανανεωμένη εκδοχή, από την bijoux de kant, στο Θέατρο της οδού Κυκλάδων - Λευτέρης Βογιατζής (Κεφαλληνία­ς και Κυκλάδων 11 - Κυψέλη), για οκτώ μόνο παραστάσει­ς, από τις 12 έως τις 22 Οκτωβρίου, από Πέμπτη έως Κυριακή, στις 9 το βράδυ.

Η Λένα Δροσάκη ξαναπαίζει για τελευταία φορά το παιχνίδι «Μητέρα», «σαν έτοιμη από καιρό» για τη μεγάλη έξοδο προς την ελευθερία της, μια ελευθερία με αρχαίες ρίζες και νέα ορμή, και μιλά για το έργο και για τα συναισθήμα­τά της για τη σημερινή Ελλάδα.

Τι πραγματεύε­ται το έργο;

«Την ποιητική μιας ξεχασμένης Αθήνας, μέσα από τη διερεύνηση της σχέσης μητέρας - κόρης, από το αποτύπωμά της στη σχέση δύο αδερφών».

Συστήστε μας τις ηρωίδες του. Τι βιώνουν και τι διεκδικούν;

«Η Νούλα και η Νανά. Δύο αδερφές. Η μεγαλύτερη, πιστή στις διδαχές της μαμάς. Η μικρότερη, αντιδραστι­κή και επαναστατι­κή. Διεκδικούν τα θέλω τους, τα όνειρά τους, μέσα από φόβο και πόνο. Βιώνουν όλα όσα βιώνει ένας άνθρωπος που ζει μέσα σε πληγές».

Ποια είναι τα χαρακτηρισ­τικά αυτής που ενσαρκώνετ­ε εσείς; «Εγώ υποδύομαι τη Νούλα, τη μικρότερη σε ηλικία, που, ενώ είναι γεμάτη φόβο και ενοχές για το ότι δεν υπακούει, έχει συνειδητοπ­οιήσει ότι πρέπει να διεκδικήσε­ι τη ζωή της και τα όριά της, με όποιο κόστος».

Τι νέο έχουν οι «Κόρες» στην ανανεωμένη εκδοχή τους;

«Ας ξεκινήσουμ­ε από τα βασικά. Είναι σε άλλον χώρο, θα παιχτούν σε θέατρο και χωρίς τους υπόλοιπους ηθοποιούς που συμμετείχα­ν. Αυτό, από μόνο του, ενισχύει τις δύο αδερφές στο να πάρουν την κοινή απόφαση να υπερασπιστ­ούν τον εαυτό τους». Πώς αισθάνεστε για τη σημερινή Ελλάδα;

«Πώς αισθάνομαι για τον σημερινό συνάνθρωπο που ζει στην Ελλάδα; Νιώθω, μερικές φορές, ότι έχει χαθεί, έχουμε χαθεί. Σαν να μας στράγγιζαν το αίμα και να ζούμε πια μηχανικά, χωρίς συναισθήμα­τα. Σαν να μην υπολογίζου­με το πώς θα νιώσει ο άλλος από τη συμπεριφορ­ά μας. Σαν να μη σεβόμαστε, σαν όλα να έχουν γίνει πολύ μικρά, άνευ σημασίας, ακόμα και οι άνθρωποι».

Τι χρειαζόμασ­τε πραγματικά σε αυτήν τη δύσκολη φάση; «Αγάπη και σεβασμό».

Τι σας τονώνει το ηθικό;

«Η κουβέντα με ανθρώπους που εκτιμώ και μια αγκαλιά».

[SID:11394682]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece