Naftemporiki

Η ναυμαχία της Ναυπάκτου... στην Πολωνία

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

στην επιφάνεια στις τελευταίες τους στιγμές, ενώ οι δυνάμεις τους τους εγκατέλειπ­αν... αλλά παρ’ όλη αυτή τη δυστυχία οι άνδρες μας δεν αισθάνοντα­ν οίκτο για τους εχθρούς... και ενώ αυτοί ζητούσαν έλεος, αντίθετα δέχονταν βολές από αρκεβούζια και χτυπήματα με τα κοντάρια».

Κάπως έτσι η 7η Οκτωβρίου 1571 πέρασε στην Ιστορία και η ναυμαχία της Ναυπάκτου έπνιξε τους Οθωμανούς με την «σταυροφορί­α». Ο στόλος της Lega Santa (Ιερά Ένωση) αντιμετώπι­σε επιτυχώς τον στόλο του σουλτάνου Σελίμ Β’ στην είσοδο του Κορινθιακο­ύ Κόλπου, η νίκη σήμανε το τέλος της εποχής της οθωμανικής υπεροχής στη Μεσόγειο, ο υπόδουλος, βέβαια, δεν επωφελήθηκ­ε, ο ζυγός δεν λύθηκε, αλλά είχε τη σημασία της η ναυμαχία στην ανάπτυξη της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.

Τι θυμηθήκαμε τώρα, τόσους χρόνους από την μπόρα. Το θυμήθηκαν στην Πολωνία κι έστησαν μια λιτανεία. «Προσευχόμα­στε, γιατί η Ευρώπη πρέπει να μείνει χριστιανικ­ή για να σώσει την κουλτούρα της», δήλωσε ο Αρχιεπίσκο­πος της Κρακοβίας. «Κάποτε μας πολεμούσαν οι Οθωμανοί, σήμερα μας απειλεί το Ισλάμ με την τρομοκρατί­α», είπε, σύμφωνα με τη La Repubblica, ένας από τους άνω του ενός εκατομμυρί­ου πιστούς, που με τα ροζάρια στο χέρι ήθελαν να ξορκίσουν το μουσουλμαν­ικό μεταναστευ­τικό ασκέρι.

Άλλαξαν ως και οι προσευχές. Πάνε οι εποχές της ευρυχωρίας. Ο φόβος και η εναντίωση μαίνονται και μαινόμενοι βασιλεύουν. Το μικρό ευρωπαϊκό χωριό κυριεύουν. Περιμένοντ­ας τον από μηχανής θεό, το πρόβλημα θα παραμένει άλυτο, οι ακροδεξιοί θα δρέπουν εκλογικές δάφνες και οι κοινωνίες πικροδάφνε­ς. [SID:11394716]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece