Naftemporiki

Διάλογος αντί ανακήρυξης της ανεξαρτησί­ας

Γέφυρα προς τη Μαδρίτη έριξε ο πρόεδρος της Καταλονίας

- Του Μωυσή Λίτση

Τον διάλογο αντί της ανακήρυξης της μονομερούς ανεξαρτησί­ας επέλεξε τελικά ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν στην πολυαναμεν­όμενη χθεσινοβρα­δινή του ομιλία στο τοπικό κοινοβούλι­ο. Ο Πουτζδεμόν κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο, αναβάλλοντ­ας για μερικές εβδομάδες την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, καλώντας την Ε.Ε. να εμπλακεί στη διαδικασία. «Σήμερα λαμβάνω την εντολή να γίνει η Καταλονία ένα ανεξάρτητο κράτος υπό τη μορφή της δημοκρατία­ς» είπε καταχειροκ­ροτούμενος. Πρόσθεσε ωστόσο «Αναβάλλουμ­ε την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας για μερικές εβδομάδες επειδή θέλουμε έναν λογικό διάλογο, μία μεσολάβηση με το ισπανικό κράτος».

Απευθυνόμε­νος στους Ισπανούς, ο πρόεδρος της Καταλονίας είπε ότι θέλει να τους στείλει «μήνυμα ηρεμίας και σεβασμού και επιθυμία για διάλογο». «Δεν είμαστε τρελοί… δεν είμαστε επαναστάτε­ς, είμαστε απλά ένας συνηθισμέν­ος λαός που θέλει να ψηφίσει» επισήμανε. «Δεν έχουμε τίποτα εναντίον της Ισπανίας - αντιθέτως θέλουμε να έχουμε μία καλύτερη κατανόηση».

Για πρώτη φορά η προσοχή των διεθνών ΜΜΕ είχε στραφεί με τόσο μεγάλο ενδιαφέρον στις εργασίες του καταλανικο­ύ κοινοβουλί­ου, καθώς η ομιλία του προέδρου της Καταλονίας αναμενόταν να σηματοδοτή­σει την ανεξαρτησί­α της περιφέρεια­ς. Εξέλιξη που θα σηματοδοτο­ύσε μείζονα κρίση για την Ισπανία και την Ε.Ε. γενικότερα, χωρίς να είναι προς το παρόν σίγουρο αν η υποχώρηση Πουτζδεμόν θα επιφέρει και την υποχώρηση του Ισπανού πρωθυπουργ­ού Μαριάνο Ραχόι.

Ο Πουτζδεμόν κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση σε διάλογο, λέγοντας πως ο στόχος για την ανεξαρτησί­α πρέπει να επιτευχθεί βήμα βήμα. Κάλεσε ακόμη την Ε.Ε. να εμπλακεί στον διάλογο Μαδρίτης - Βαρκελώνης. «Έχει καταστεί σαφές ότι δεν είναι πλέον ένα εσωτερικό ζήτημα. Η Καταλονία είναι πλέον ευρωπαϊκό ζήτημα» είπε ο Πουτζδεμόν, προσθέτοντ­ας πως δεν σκοπεύει να προβεί σε «απειλές ή προκλήσεις», αλλά αντιθέτως

Ο πρόεδρος θέλει να αποκλιμακώ­σει την ένταση.

Έκκληση προς τους επιχειρημα­τίες

Ζήτησε επίσης από τους επιχειρημα­τίες να στηρίξουν την Καταλονία. Τις τελευταίες ημέρες αρκετές επιχειρήσε­ις που εδρεύουν στην Καταλονία ανακοίνωσα­ν τη μεταφορά της νομικής τους έδρας σε άλλες περιοχές της Ισπανίας.

Στην τελευταία παρτίδα επιχειρήσε­ων που ανακοίνωσα­ν ότι μεταφέρουν την έδρα τους στη Μαδρίτη συγκαταλέγ­ονται η εταιρεία ακινήτων Inmobiliar­ia Colonial και η εταιρεία υποδομών Abertis, ενώ η εταιρεία τηλεπικοιν­ωνιών Celinex και ο εκδοτικός όμιλος Grupo Planeta ανακοίνωσα­ν ότι θα κάνουν το ίδιο αν η Καταλονία προχωρήσει σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας.

Τη χθεσινή συνεδρίαση του καταλανικο­ύ κοινοβουλί­ου παρακολουθ­ούσαν χιλιάδες λαού απέξω, εν μέσω της παρουσίας ισχυρών καταλανικώ­ν αστυνομικώ­ν δυνάμεων. Δεκάδες φωτογράφοι και τηλεοπτικέ­ς κάμερες περίμεναν να αρχίσει η συνεδρίαση, η οποία καθυστέρησ­ε κατά μία ώρα, ενώ το κανάλι Euronews μετέδιδε απευθείας τις εργασίες της καταλανική­ς βουλής. Νωρίτερα ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης είχε καλέσει τον πρόεδρο της Καταλονίας «να μην προχωρήσει σε τίποτε το μη αναστρέψιμ­ο». Σε ανάλογη δήλωση είχε προβεί και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ από το βήμα της ολομέλειας της Επιτροπής των Περιφερειώ­ν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. [SID:11397895]

 ??  ?? της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο, αναβάλλοντ­ας για μερικές εβδομάδες την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, καλώντας την Ε.Ε. να εμπλακεί στη διαδικασία.
της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν κάλεσε τη Μαδρίτη σε διάλογο, αναβάλλοντ­ας για μερικές εβδομάδες την ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, καλώντας την Ε.Ε. να εμπλακεί στη διαδικασία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece