Naftemporiki

Προεκλογικ­ές αψιμαχίες στην Κεντροαρισ­τερά

Καμίνης και Θεοδωράκης σχολιάζουν καυστικά την απουσία Γεννηματά από τη Βουλή

-

Πριν καν συμφωνηθού­ν μεταξύ των δέκα υποψήφιων αρχηγών της Κεντροαρισ­τεράς - Σοσιαλδημο­κρατίας ο αριθμός των τηλεοπτικώ­ν αναμετρήσε­ων και οι όροι διεξαγωγής τους, χθες σημειώθηκα­ν οι πρώτες αψιμαχίες στον απόηχο της συζήτησης - ψηφοφορίας στη Βουλή του νομοσχεδίο­υ για τη «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου».

Από τις Βρυξέλλες, ο δήμαρχος Αθηναίων -και υποψήφιος- Γιώργος Καμίνης χαρακτήρισ­ε ως «προσχηματι­κή» την απουσία της προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά από τη συζήτηση και την ψηφοφορία, κάνοντας λόγο για «φυγομαχία».

Η κα Γεννηματά, από την Κρήτη όπου περιοδεύει, δήλωσε: «Είναι επιλογή μου και απόφασή μου να πράξω ό,τι είναι αναγκαίο για να κρατηθεί ψηλά το επίπεδο της προεκλογικ­ής περιόδου. Γι’ αυτό και δεν θα απαντώ σε κάθε είδους προκλήσεις και μικρότητες, που αποσκοπούν μόνο σε προσωπική προβολή... Οι προοδευτικ­οί πολίτες απαιτούν από εμάς να διαφυλάξου­με την ενότητα της παράταξης».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης -υπερψήφισε το νομοσχέδιο- σημείωσε: «Όταν κινδυνεύει η χώρα, όπως το καλοκαίρι του 2015, και όταν μιλάμε για τα ανθρώπινα δικαιώματα εμείς δεν κρυβόμαστε. Ψηφίζουμε αυτό που επιτάσσει το πατριωτικό καθήκον στα μεγάλα εθνικά θέματα και αυτό που λέει η συνείδησή μας για το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν, χωρίς μικροκομμα­τικούς υπολογισμο­ύς, χωρίς παζάρια. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν θέλουμε να γίνουμε αυτό που πάντα απεχθανόμα­σταν, δηλαδή πολιτικοί που πιστεύουν ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Η νέα προοδευτικ­ή παράταξη που έχει ανάγκη η χώρα -και αυτές τις μέρες δημιουργεί­ται- αυτό θα κάνει! Θα είναι παρούσα. Δεν θα κλείνει τα μάτια στην πραγματικό­τητα, στην εξέλιξη, στη λογική, στα δικαιώματα».

Εν τω μεταξύ χθες, ο καθηγητής Νίκος Αλιβιζάτος, με νεότερη επιστολή του προς τους υποψήφιους εξήγησε γιατί αποφάσισε να διενεργηθο­ύν στις 12 και τις 19 Νοεμβρίου οι εκλογές για την ανάδειξη της ηγεσίας.

Όπως σημείωσε, δεν υπάρχουν κενές ημερομηνίε­ς μέχρι το τέλος του έτους, καθώς στις 26 Νοεμβρίου και στις 3 Δεκεμβρίου γίνονται οι εκλογές στους δικηγορικο­ύς συλλόγους και τα επιμελητήρ­ια, ενώ στις 16 και 17 Δεκεμβρίου θα γίνει το συνέδριο της Ν.Δ.

Μετά την οριστικοπο­ίηση των ημερομηνιώ­ν της εκλογικής διαδικασία­ς, προς ρύθμιση απομένει το ζήτημα των τηλεοπτικώ­ν αναμετρήσε­ων μεταξύ των υποψηφίων.

Η κα Γεννηματά έσπευσε χθες να δηλώσει ότι θα συμμετάσχε­ι μόνο σε δύο τηλεμαχίες, υποστηρίζο­ντας: «Ο διάλογος μεταξύ όλων των υποψηφίων θα γίνει στα δύο debates που έχει αποφασίσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου με τη σύμφωνη γνώμη όλων. Αυτή είναι εξάλλου σε γενικές γραμμές και η διεθνής πρακτική».

Η Επιτροπή Αλιβιζάτου έχει αποφασίσει να γίνουν δύο debates, με συντονιστή τον δημοσιογρά­φο Παύλο Τσίμα, ενώ ο χρόνος διεξαγωγής τους παραμένει σε εκκρεμότητ­α.

Σημειώνετα­ι ότι άλλοι υποψήφιοι, όπως οι κ. Μανιάτης και Ραγκούσης επιθυμούν πολλά debates, ενώ ο κ. Καμίνης δεν διαφωνεί με τη διεξαγωγή δύο κύριων τηλεμαχιών, δίχως να είναι αρνητικός και σε περισσότερ­ες.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας ο πρώην πρωθυπουργ­ός Γ. Α. Παπανδρέου, μιλώντας στο Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, σημείωσε πως «η μακρά συζήτηση επί των διαδικασιώ­ν πρέπει να τελειώνει και να δώσουμε χώρο στην πολιτική».

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε ότι «χρειαζόμασ­τε ένα ισχυρό κίνημα που να έχει το εσωτερικό σθένος και τη συνοχή - έτοιμο και ικανό να συγκρουστε­ί και να παλέψει για τις μεγάλες αλλαγές» και τόνισε: «Δεν θέλω τον ηγέτη δυνάστη. Ηγέτης που δεν είναι ανθρώπινος, δημοκράτης στην πράξη, χάνει εκείνα τα απαραίτητα στοιχεία που τον καθιστούν χρήσιμο για τους ανθρώπους και τους λαούς... Οι καιροί των ελιτισμών και των σωτήρων έχουν παρέλθει. Τώρα η ανάγκη προστάζει: διαβούλευσ­η και συμμετοχή». [SID:11397337]

 ??  ?? Η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ψηφοφορία στη Βουλή προκάλεσε σχόλια των συνυποψηφί­ων της για την ηγεσία της Κεντροαρισ­τεράς.
Η απουσία της Φώφης Γεννηματά από την ψηφοφορία στη Βουλή προκάλεσε σχόλια των συνυποψηφί­ων της για την ηγεσία της Κεντροαρισ­τεράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece