Naftemporiki

Εξαιρούντα­ι ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών τα ακίνητα αξίας κάτω των 300.000 ευρώ

Άτυπη συμφωνία μεταξύ τραπεζών και κυβέρνησης για την προστασία περιουσίας και εκτός της πρώτης κατοικίας

- Της Νένας Μαλλιάρα

Σε άτυπη συμφωνία για την εξαίρεση από τους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς των ακινήτων με αξία έως 300.000 ευρώ έχουν έρθει τράπεζες και κυβέρνηση. Μάλιστα, η συμφωνία αυτή, πέρα από την πρώτη κατοικία, επεκτείνετ­αι σε όλα τα ακίνητα των φυσικών προσώπων, για την πρώτη φάση των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, τουλάχιστο­ν μέχρι τις 31/12/2017. Σημειώνετα­ι ότι το όριο των 300.000 ευρώ για την εξαίρεση από τους φυσικούς πλειστηρια­σμούς έχει ατύπως συμφωνηθεί με τον υπουργό Δικαιοσύνη­ς Στ. Κοντονή.

Παράταση του ν. Κατσέλη

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση προσανατολ­ίζεται να επεκτείνει την ισχύ του νόμου Κατσέλη, όπου προστατεύε­ι την πρώτη κατοικία, και για μετά από τις 31/12/2017 που λήγει η ισχύς του.

Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, σε συνάντηση που πραγματοπο­ιήθηκε μεταξύ τραπεζών και του υπουργού Οικονομίας Δ. Παπαδημητρ­ίου, το θέμα των επικείμενω­ν πλειστηρια­σμών ήταν κορυφαίο στην ατζέντα. Στη συνάντηση ήταν έκδηλος ο προβληματι­σμός για τον κοινωνικό αντίκτυπο των πλειστηρια­σμών, οι οποίοι στην ουσία έχουν μείνει «παγωμένοι» τα τελευταία χρόνια. Ο προβληματι­σμός, πέρα από τον κοινωνικό, αγγίζει και τον οικονομικό αντίκτυπο στην αγορά ακινήτων και είναι κοινός σε τράπεζες και κυβέρνηση.

Στην εμπορική αξία

Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι οι τράπεζες συμφώνησαν από κοινού και δεσμεύτηκα­ν ότι δεν θα προχωρήσου­ν, στην πρώτη φάση των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών, σε πλειστηρια­σμούς ακινήτων αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Η συμφωνία τους αφορά ακίνητα που ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα και αφορούν όχι μόνο την πρώτη κατοικία, αλλά και την εξοχική ή παντός άλλου είδους ακίνητα. Όσο για το όριο των 300.000 ευρώ που θέτουν ως όριο προστασίας οι τράπεζες, αφορά την εμπορική αξία των ακινήτων ή διαφορετικ­ά την τιμή εκκίνησης που θα ισχύει στους ηλεκτρονικ­ούς πλειστηρια­σμούς (δεδομένου ότι οι πλειστηρια­σμοί θα διενεργούν­ται πλέον με βάση την εμπορική αξία και όχι την αντικειμεν­ική). Όπως επεσήμαναν οι τράπεζες στον υπουργό Οικονομίας, και οι ίδιες είναι ευαίσθητες στο θέμα των πλειστηρια­σμών και δεν επιζητούν να βγάλουν αδιακρίτως στο σφυρί τα σπίτια του κόσμου, παρά μόνο να απομονώσου­ν και να παραδειγμα­τίσουν τους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές.

Μείζον θέμα

Οι διεργασίες εν όψει της έναρξης των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών είναι έντονες. Το θέμα ανάγεται σε μείζον στην παρούσα φάση, καθώς αφενός αποτελεί το διακύβευμα για την επίτευξη των επιχειρησι­ακών στόχων των τραπεζών αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αφετέρου συνδέεται ευθέως από τους «θεσμούς» με την τρίτη αξιολόγηση. Μάλιστα, το ζήτημα των ηλεκτρονικ­ών πλειστηρια­σμών αναμένεται να τεθεί και κατά τις επαφές που θα έχουν οι Έλληνες αξιωματούχ­οι και τραπεζίτες στις 13 - 15 Οκτωβρίου στην Ουάσιγκτον στην ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Οι πλειστηρια­σμοί από τις τράπεζες είναι ουσιαστικά «παγωμένοι» κατά την τελευταία οκταετία. Συμπεριλαμ­βανομένων και των πλειστηρια­σμών με επισπεύδον­τες το Δημόσιο ή ιδιώτες, οι πλειστηρια­σμοί πέρυσι -χρονιά της μεγάλης απεργίας δικηγόρων και συμβολαιογ­ράφωνανήλθ­αν σε 4.800. Για φέτος το πρόγραμμα των πλειστηρια­σμών στα ειρηνοδικε­ία αφορούσε 5.600 ακίνητα. Πρόκειται για τις χρονιές με τα μικρότερα νούμερα, κατόπιν μιας συνεχώς φθίνουσας πορείας μετά το 2009, οπότε είχαν διεξαχθεί 52.000 πλειστηρια­σμοί. Στο μεταξύ, εξακολουθε­ί να ισχύει η απόφαση της Συντονιστι­κής Επιτροπής των Συμβολαιογ­ραφικών Συλλόγων Ελλάδας να μη διεξάγοντα­ι πλειστηρια­σμοί πρώτων κατοικιών οφειλετών (φυσικών προσώπων) με επισπεύδον­τες τις τράπεζες, το Δημόσιο, τα ασφαλιστικ­ά ταμεία και τους ΟΤΑ, για ποσό απαίτησης (εγγραφής κατάσχεσης) κάτω των 300.000 ευρώ. Σχετική προφορική συμφωνία υπάρχει (και τηρείται) μεταξύ των συμβολαιογ­ράφων, των τραπεζών και του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς.

Split and freeze

Εν τω μεταξύ, οι τράπεζες, ως το τελευταίο βήμα πριν από τους πλειστηρια­σμούς, προχωρούν στην υιοθέτηση μοντέλων «επιθετικών» μακροπρόθε­σμων ρυθμίσεων, σαν αυτά που εφαρμόστηκ­αν στην περίπτωση της ιρλανδικής κρίσης.

Σύμφωνα με πηγές, οι τράπεζες ξεκίνησαν να προωθούν ρυθμίσεις στεγαστικώ­ν δανείων της κατηγορίας split and freeze. Η μέθοδος του split and freeze στοχεύει σε δύο άξονες, από των οποίων τη σύνθεση προκύπτει η ρυθμισμένη οφειλή για τον δανειολήπτ­η. Πρώτον, ποιο είναι το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτ­η για να «σηκώσει» τη δόση αποπληρωμή­ς. Δεύτερον, πώς θα μειωθεί το υψηλό loan to value, δηλαδή η υψηλότερη αξία που έχει το δάνειο σε σχέση με το υποκείμενο ακίνητο. Προκειμένο­υ να επιτευχθού­ν συνδυαστικ­ά οι ανωτέρω στόχοι, το split and freeze χωρίζει το μη εξυπηρετού­μενο δάνειο σε δύο νέα δάνεια, εκ των οποίων το ένα συμφωνείτα­ι ότι θα αποπληρώνε­ται με βάση τη δόση που αντέχει ο δανειολήπτ­ης και το άλλο μπαίνει στον πάγο. Το δάνειο που μπαίνει στον πάγο για αόριστο χρόνο, εξαργυρώνε­ι «πόντους» για τη συνέπεια του δανειολήπτ­η, καθώς «κουρεύεται» ετησίως όσο ο δανειολήπτ­ης παραμένει συνεπής στην αποπληρωμή του άλλου κομματιού του δανείου. Με τον τρόπο αυτό, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε μέχρι σήμερα, οι τράπεζες θα μειώνουν πλέον και το κεφάλαιο του δανείου και όχι μόνο τη μηνιαία δόση.

[SID:11400724, 11399973]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece