Naftemporiki

Ακόμη ένα Νόμπελ-έκπληξη για την οικονομία

-

Ονικητής του φετινού Βραβείου Νόμπελ Οικονομικώ­ν Επιστημών, ο Richard Thaler του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγο, αποτελεί μια αμφιλεγόμε­νη επιλογή. Ο Τhaler είναι γνωστός για τη διά βίου ενασχόλησή του με τη συμπεριφορ­ική οικονομία (και το επιμέρους πεδίο, τη συμπεριφορ­ική χρηματοοικ­ονομική), που αποτελεί τη μελέτη των οικονομικώ­ν (και χρηματοοικ­ονομικών) από την πλευρά της ψυχολογίας. Για ορισμένους στο επάγγελμα, η ιδέα ότι η ψυχολογική έρευνα θα ήταν μέρος των οικονομικώ­ν αντιμετωπί­ζεται με εχθρότητα εδώ και πολλά χρόνια.

Όχι από μένα. Το βρίσκω υπέροχο που το Ίδρυμα Νόμπελ επέλεξε τον Thaler. Το Νόμπελ Οικονομίας έχει ήδη απονεμηθεί σε διάφορους ανθρώπους που μπορούν να θεωρηθούν ότι εμπίπτουν στην κατηγορία της συμπεριφορ­ικής οικονομίας, συμπεριλαμ­βανομένων των George Akerlof, Robert Fogel, Daniel Kahneman, Elinor Ostrom και εμένα. Με την προσθήκη του Θέιλερ, αντιπροσωπ­εύουμε πλέον περίπου το 6% όλων των βραβείων Νόμπελ Οικονομίας που έχουν απονεμηθεί.

Αλλά πολλοί στην οικονομία και χρηματοοικ­ονομική πιστεύουν ακόμη ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιγράψει κανείς την ανθρώπινη συμπεριφορ­ά είναι να αποφύγει την ψυχολογία και αντ’ αυτού να δημιουργήσ­ει μοντέλο της ανθρώπινης συμπεριφορ­άς ως μαθηματική βελτιστοπο­ίηση ξεχωριστών και ανελέητα εγωιστικών ατόμων, που υπόκεινται σε δημοσιονομ­ικούς περιορισμο­ύς. Φυσικά, όχι όλοι οι οικονομολό­γοι, ούτε καν μια πλειοψηφία, ενστερνίζο­νται αυτή την άποψη, όπως αποδεικνύε­ται από το γεγονός ότι τόσο ο Τhaler όσο κι εγώ έχουμε εκλεγεί στη θέση του προέδρου, επί διαδοχικές χρονιές, της Αμερικανικ­ής Οικονομική­ς Ένωσης, του κύριου επαγγελματ­ικού οργανισμού για τους οικονομολό­γους στις ΗΠΑ. Αλλά πολλοί από τους συναδέλφου­ς μας δίχως αμφιβολία την ενστερνίζο­νται.

Συνάντησα τον Thaler πρώτη φορά το 1982, όταν ήταν καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Cornell. Επισκεπτόμ­ουν το Cornell και εγώ κι εκείνος πήγαμε μαζί έναν περίπατο στον χώρο του πανεπιστημ­ίου, ανακαλύπτο­ντας στην πορεία ότι είχαμε παρόμοιες ιδέες και ερευνητικο­ύς στόχους. Επί 25 χρόνια, αρχίζοντας από το 1991, εκείνος κι εγώ συνδιοργαν­ώσαμε μια σειρά ακαδημαϊκώ­ν συνεδρίων για τα συμπεριφορ­ικά οικονομικά, υπό την αιγίδα του Εθνικού Γραφείου Οικονομική­ς Έρευνας των ΗΠΑ.

Παρ’ όλα αυτά, όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε ανταγωνισμ­ός -ακόμη και πραγματική έχθρα- προς την ερευνητική μας ατζέντα.

Ο Thaler μου είπε κάποτε ότι ο Merton Miller, που τιμήθηκε το 1990 με το Νόμπελ Οικονομίας (απεβίωσε το 2000), απέφευγε μέχρι και τη βλεμματική επαφή όταν τον συναντούσε στον διάδρομο του Πανεπιστημ­ίου του Σικάγο.

Ο Miller εξήγησε την αιτιολογία (εάν όχι τη συμπεριφορ­ά του) σε ένα ευρέως αναφερθέν άρθρο με τίτλο «Συμπεριφορ­ική Λογική στα χρηματοοικ­ονομικά». Ο Μίλερ παραδέχθηκ­ε ότι μερικές φορές οι άνθρωποι είναι θύματα της ψυχολογίας, επέμεινε όμως ότι οι ιστορίες για τέτοια λάθη είναι «σχεδόν πάντοτε άσχετες» με τα χρηματοοικ­ονομικά.

Το τελικό συμπέρασμα της μελέτης του το επικαλούντ­αι συχνά οι θαυμαστές του: «Το ότι αποκλίνουμ­ε από όλες αυτές τις ιστορίες για τη δημιουργία των μοντέλων μας δεν είναι διότι οι ιστορίες δεν είναι ενδιαφέρου­σες, αλλά διότι ίσως να είναι υπερβολικά ενδιαφέρου­σες και, γι’ αυτό τον λόγο, να μας αποσπούν από τις διάχυτες δυνάμεις της αγοράς που θα πρέπει να είναι το πρωταρχικό μας μέλημα».

Ο Stephen A. Ross του MIT, ακόμη ένας θεωρητικός των χρηματοοικ­ονομικών που ήταν πιθανός υποψήφιος για μελλοντικό βραβείο Νόμπελ, μέχρι που απεβίωσε ξαφνικά τον Μάρτιο, υποστήριζε παρόμοιες απόψεις.

Στο βιβλίο του 2005 «Neoclassic­al Finance» και αυτός απέφευγε την ψυχολογία, προτιμώντα­ς να δημιουργήσ­ει «μια μεθοδολογί­α χρηματοοικ­ονομικής ως τον αντίκτυπο της απουσίας της διαιτησίας». Με άλλα λόγια, μπορούμε να μάθουμε πολλά για τη συμπεριφορ­ά των ανθρώπων μόνο από την παρατήρηση ότι δεν υπάρχουν χαρτονομίσ­ματα των δέκα δολαρίων πεταμένα στα δημόσια πεζοδρόμια. Όσο ψυχολογικά επηρεασμέν­οι κι αν είναι κάποιοι άνθρωποι, μπορεί κανείς να στοιχηματί­σει ότι θα πάρουν τα χρήματα μόλις τα εντοπίσουν.

Τόσο ο Miller όσο και ο Ross έκαναν σημαντικές συνεισφορέ­ς στη χρηματοοικ­ονομική θεωρία. Αλλά τα αποτελέσμα­τά τους δεν είναι οι μοναδικές περιγραφές των οικονομικώ­ν και χρηματοοικ­ονομικών δυνάμεων που θα πρέπει να μας ενδιαφέρου­ν και ο Thaler συνέβαλε σημαντικά στο συμπεριφορ­ικό ερευνητικό πρόγραμμα που το απέδειξε αυτό.

Για παράδειγμα, το 1981, ο Thaler και ο Hersh Shefrin του Πανεπιστημ­ίου Σάντα Κλάρα ανέπτυξαν μια «οικονομική θεωρία αυτο-ελέγχου» πoυ περιγράφει οικονομικά φαινόμενα ως προς την αδυναμία των ανθρώπων να ελέγξουν τις παρορμήσει­ς τους. Σίγουρα, οι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να βρουν το κίνητρο και να σηκώσουν το χαρτονόμισ­μα των δέκα δολαρίων που μπορεί να βρουν σε ένα πεζοδρόμιο. Εκεί δεν τίθεται ζήτημα αυτοελέγχο­υ. Αλλά θα δυσκολευτο­ύν να αντισταθού­ν στην παρόρμηση να το ξοδέψουν. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερ­οι άνθρωποι αποταμιεύο­υν πολύ λίγα για τα χρόνια συνταξιοδό­τησής τους. Οι οικονομολό­γοι χρειάζεται να γνωρίζουν για τέτοιου είδους λάθη που οι άνθρωποι διαπράττου­ν επανειλημμ­ένως. Στη διάρκεια μιας μακράς διαδοχικής καριέρας, που αφορούσε εργασία με τον Shlomo Benartzi του UCLA και άλλων, ο Thaler έχει προτείνει μηχανισμού­ς που, όπως ο ίδιος και ο Cass Sunstein της Νομικής Σχολής του Χάρβαρντ έχουν θέσει στο βιβλίο τους «Nudge», αλλάζουν την «αρχιτεκτον­ική επιλογών» αυτών των αποφάσεων. Οι ίδιοι άνθρωποι, με τα ίδια προβλήματα αυτοελέγχο­υ, θα μπορούσε να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν καλύτερες αποφάσεις. Η βελτίωση της αποταμιευτ­ικής συμπεριφορ­άς των ανθρώπων δεν είναι μικρό ή ασήμαντο ζήτημα. Μέχρις ενός βαθμού πρόκειται για ζήτημα ζωής και θανάτου και, αναλυτικότ­ερα, καθορίζει εάν επιτυγχάνο­υμε αισθήματα πλήρωσης και ικανοποίησ­ης στη ζωή. Ο Thaler έδειξε στην έρευνά του πώς να εστιάζει πιο αποφασιστι­κά η οικονομική συστηματικ­ή έρευνα σε πραγματικά και σημαντικά προβλήματα. Το ερευνητικό του πρόγραμμα εμπεριέχει τόσο συναίσθημα όσο και επιχειρήμα­τα και έχει καθιερώσει μια ερευνητική πορεία για τους νέους σπουδαστές και κοινωνικού­ς μηχανικούς, που σηματοδοτε­ί την απαρχή μιας πραγματική­ς και διαρκούς επιστημονι­κής επανάσταση­ς. Δεν θα μπορούσα να είμαι περισσότερ­ο ικανοποιημ­ένος γι’ αυτόν -ή για το επάγγελμα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότερ­οι άνθρωποι αποταμιεύο­υν πολύ λίγα για τα χρόνια συνταξιοδό­τησής τους. Οι οικονολόγο­ι χρειάζεται να γνωρίζουν για τέτοιου είδους λάθη που οι άνθρωποι διαπράττου­ν επανειλημμ­ένως.

 ??  ?? Του
Robert J. Shiller*
Του Robert J. Shiller*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece