«Φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσμες οφειλές παρά το μπαράζ των κατασχέσεων

Σε 1,068 δισ. διαμορφώθηκαν τα χρέη στην εφορία τον Αύγουστο, ενώ σε 971.508 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα

Naftemporiki - - Οικονομια -

Απλήρωτους φόρους, πρόστιμα και δόσεις ρυθμίσεων ύψους 1,068 δισ. ευρώ άφησαν και τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι, με αποτέλεσμα να φουσκώνει ακόμη περισσότερο το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσμων χρεών.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το «μπαράζ» των κατασχέσεων, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι οφειλέτες που έχουν πιαστεί συνολικά από την αρχή του έτους στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικών μέτρων έφθασαν τις 971.508, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 59,79% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, για να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκηθούν ποινικές διώξεις, έφθασαν στο οκτάμηνο τις 1.060 για συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 2,02 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι αν και ο Αύγουστος δεν είναι μήνας «φόρων», ούτε εισοδήματος, ούτε ΦΠΑ, ούτε ΕΝΦΙΑ, οι οφειλές ξεπέρασαν για έναν ακόμη μήνα το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 8,551 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί στα 98,231 δισ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο οκτάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσεις, ξεπερνούν τα 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 1,12 δισ. ευρώ αντιστοιχεί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.

Από την άλλη πλευρά είναι αξιοσημείωτο ότι τον Αύγουστο έγιναν μόνο 79 κατασχέσεις σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω προφανώς θερινής ραστώνης.

Στο οκτάμηνο βέβαια οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσμων οφειλών επέβαλαν αναγκαστικά μέτρα σε 132.452 φορολογούμενους.

Αναλυτικότερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα ακόλουθα:

3.857.086 φορολογούμενοι εμφανίζονται με χρέη προς Δημόσιο

σε 1.652.508 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και

σε 971.508 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμένα μέτρα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εκτός από τον Αύγουστο οπότε και τα ληξιπρόθεσμα ανήλθαν σε 1,068 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαμε το «ρεκόρ» έτους χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη που ξεπερνούν τα 89,680 δισ. ευρώ, έχει ήδη μπει στα κρατικά ταμεία ποσό ύψους 1,970 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερα από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικών μέτρων αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το περίπου 13% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει φτάσει στο 24%.

Υπενθυμίζεται πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσμων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσεων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένων επιχειρήσεων, ποσά που βεβαιώθηκαν σε πλασματικούς ΑΦΜ καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικών ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12, σε εξαιρετικές περιπτώσεις και 24, δόσεις.

[SID:11402984]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.