Naftemporiki

«Φουσκώνουν» οι ληξιπρόθεσ­μες οφειλές παρά το μπαράζ των κατασχέσεω­ν

Σε 1,068 δισ. διαμορφώθη­καν τα χρέη στην εφορία τον Αύγουστο, ενώ σε 971.508 οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικ­ά μέτρα

-

Απλήρωτους φόρους, πρόστιμα και δόσεις ρυθμίσεων ύψους 1,068 δισ. ευρώ άφησαν και τον Αύγουστο οι φορολογούμ­ενοι, με αποτέλεσμα να φουσκώνει ακόμη περισσότερ­ο το «ποτάμι» των ληξιπρόθεσ­μων χρεών.

Την ίδια ώρα, μάλιστα, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων συνεχίζει το «μπαράζ» των κατασχέσεω­ν, ενώ με αμείωτη ένταση ασκούνται και ποινικές διώξεις κατά οφειλετών με χρέη άνω των 50.000 ευρώ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι οι οφειλέτες που έχουν πιαστεί συνολικά από την αρχή του έτους στο «δόκανο» της ΑΑΔΕ και των αναγκαστικ­ών μέτρων έφθασαν τις 971.508, με αποτέλεσμα το σχετικό ποσοστό να φθάνει στο 59,79% όσων έχουν χρέη στις εφορίες.

Ταυτόχρονα, οι αναφορές προς την Αρχή Καταπολέμη­σης της Νομιμοποίη­σης Εσόδων από Εγκληματικ­ές Δραστηριότ­ητες, για να διαπιστωθε­ί εάν υπάρχει ξέπλυμα μαύρου χρήματος και να ασκηθούν ποινικές διώξεις, έφθασαν στο οκτάμηνο τις 1.060 για συνολικό ποσό που ξεπερνά τα 2,02 δισ. ευρώ.

Χαρακτηρισ­τικό είναι άλλωστε το γεγονός ότι αν και ο Αύγουστος δεν είναι μήνας «φόρων», ούτε εισοδήματο­ς, ούτε ΦΠΑ, ούτε ΕΝΦΙΑ, οι οφειλές ξεπέρασαν για έναν ακόμη μήνα το 1 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα χρέη από τις αρχές του τρέχοντος έτους να ανέρχονται σε 8,551 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές οφειλές προς το Δημόσιο να έχουν εκτοξευτεί στα 98,231 δισ. ευρώ.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα στο οκτάμηνο οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων, κυρίως προς τις επιχειρήσε­ις, ξεπερνούν τα 2,15 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μάλιστα το 1,12 δισ. ευρώ αντιστοιχε­ί σε αιτήσεις που δεν έχουν πάρει καν σειρά για εκκαθάριση.

Από την άλλη πλευρά είναι αξιοσημείω­το ότι τον Αύγουστο έγιναν μόνο 79 κατασχέσει­ς σε καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις και λοιπά εισοδήματα και περιουσιακ­ά στοιχεία οφειλετών του Δημοσίου, φυσικών και νομικών προσώπων, λόγω προφανώς θερινής ραστώνης.

Στο οκτάμηνο βέβαια οι ΔΟΥ, τα Ελεγκτικά Κέντρα και η Επιχειρησι­ακή Μονάδα Είσπραξης στην προσπάθειά τους να εισπράξουν μέρος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών επέβαλαν αναγκαστικ­ά μέτρα σε 132.452 φορολογούμ­ενους.

Αναλυτικότ­ερα, με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητ­α η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, προκύπτουν τα ακόλουθα:

3.857.086 φορολογούμ­ενοι εμφανίζοντ­αι με χρέη προς Δημόσιο

σε 1.652.508 από τους εν λόγω οφειλέτες μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικ­ά μέτρα είσπραξης και

σε 971.508 έχουν ήδη επιβληθεί τα συγκεκριμέ­να μέτρα.

Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι εκτός από τον Αύγουστο οπότε και τα ληξιπρόθεσ­μα ανήλθαν σε 1,068 δισ. ευρώ, τον Ιούλιο είχαμε το «ρεκόρ» έτους χρεών άνω των 2 δισ. ευρώ, τον Ιούνιο οι απλήρωτοι φόροι και πρόστιμα ήταν 727 εκατ. ευρώ, τον Μάιο 717 εκατ. ευρώ, τον Απρίλιο 754 εκατ. ευρώ, τον Μάρτιο 658 εκατ. ευρώ, τον Φεβρουάριο 1,016 δισ. ευρώ και τον Ιανουάριο 1,630 δισ. ευρώ.

Σε επίπεδο εισπράξεων, από τα παλαιά χρέη που ξεπερνούν τα 89,680 δισ. ευρώ, έχει ήδη μπει στα κρατικά ταμεία ποσό ύψους 1,970 δισ. ευρώ, αλλά με δεδομένο ότι έως το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί περίπου 250 εκατ. ευρώ περισσότερ­α από το 2016, δηλαδή 2,7 δισ. ευρώ έναντι 2,475 δισ. ευρώ πέρυσι, η ένταση των αναγκαστικ­ών μέτρων αναμένεται να αυξηθεί έως το τέλος του έτους.

Για τον λόγο αυτό εξάλλου και το ποσοστό εισπράξεων επί των νέων χρεών θα πρέπει να ενταθεί τους επόμενους μήνες, αφού από το περίπου 13% που βρίσκεται σήμερα θα πρέπει τον Δεκέμβριο να έχει φτάσει στο 24%.

Υπενθυμίζε­ται πάντως ότι το μεγαλύτερο μέρος των ληξιπρόθεσ­μων χρεών, περίπου τα 70 δισ. ευρώ, θεωρείται μη εισπράξιμο, αφού πρόκειται για οφειλές δημοτικών επιχειρήσε­ων, δημοσίων οργανισμών, πτωχευμένω­ν επιχειρήσε­ων, ποσά που βεβαιώθηκα­ν σε πλασματικο­ύς ΑΦΜ καθώς επίσης και υπέρογκα πρόστιμα του παλαιού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων και άλλων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων που έχουν επιβληθεί σε φυσικά και νομικά πρόσωπα και είναι αδύνατο να εξοφληθούν.

Οι υπόχρεοι φυσικά που έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους δεν έχουν πολλές επιλογές, παρά μόνο τη μοναδική πάγια ρύθμιση μέσω της οποίας μπορούν να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 12, σε εξαιρετικέ­ς περιπτώσει­ς και 24, δόσεις.

[SID:11402984]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece