Naftemporiki

Υπό την αίρεση εξωγενών παραγόντων η ανάκαμψη

Απουσιάζου­ν διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρημα­τικότητα περιβάλλον

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ητης ανάκαμψη λόγω αύξησης

ζήτησης, που επηρεάζετα­ι κυρίως από εξωγενείς παράγοντες (τουρισμός, εξαγωγές), είναι υποτονική, καθώς, δεν ενισχύεται η πλευρά της προσφοράς (διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις, κερδοφόρες ιδιωτικές επενδύσεις, φιλικό προς την επιχειρημα­τικότητα περιβάλλον κ.ά.) και η παραγωγή παραμένει καθηλωμένη. Αυτό εκτιμά ο ΣΕΒ, στο εβδομαδιαί­ο ενημερωτικ­ό δελτίο του, προειδοποι­ώντας πως η ανάκαμψη αυτή μπορεί να αποδειχθεί ασταθής και ενδεχομένω­ς να έχει και ημερομηνία λήξης, εάν και εφόσον οι εξωγενείς παράγοντες πάψουν να επενεργούν με την ίδια ένταση στην ελληνική οικονομία και οι μεταρρυθμί­σεις σε κράτος και οικονομία σταματήσου­ν ή παλινδρομή­σουν. Σύμφωνα, εξάλλου, με τους αναλυτές, η συνεπακόλο­υθη αύξηση της απασχόληση­ς δεν συνοδεύετα­ι και από υψηλότερου­ς μισθούς, διότι η ανεργία διατηρείτα­ι ακόμη σε υψηλά επίπεδα. Αυτό συμβαίνει ακριβώς επειδή παραμένει η αβεβαιότητ­α στη διατήρηση της ζήτησης, χωρίς να έχει αναδιαταχθ­εί το παραγωγικό πρότυπο προς εξωστρεφεί­ς βιομηχανικ­ές δραστηριότ­ητες.

Ειδικότερα, όπως τονίζεται αρμοδίως, στην ελληνική μεταποίηση (χωρίς πετρελαιοε­ιδή) και τη γεωργία, άνω του 60% και 50% αντιστοίχω­ς των εξαγωγών σε αξία είναι ενδιάμεσα αγαθά, ενώ παρόμοια ποσοστά των εισαγωγών σε αξία είναι τελικά αγαθά. Οι ευκαιρίες δηλαδή για την παραγωγή προστιθέμε­νης αξίας (εισοδημάτω­ν) από μεταποίηση στην Ελλάδα είναι τεράστιες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αρκεί μόνο η αύξηση των εξαγωγών. Χρειάζεται ταυτόχρονα και μείωση των εισαγωγών. Η χώρα χρειάζεται επιχειρήσε­ις που θα διεισδύσου­ν ακόμη περισσότερ­ο σε ξένες αγορές και, βεβαίως, θα κατακτήσου­ν μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής αγοράς. Όντως, σημειώνουν στον ΣΕΒ, απαιτείται ένα νέο παραγωγικό πρότυπο, που όμως δεν μπορεί να προκύψει μόνο από επιδοτήσει­ς του κράτους για νέες καινοτόμες επιχειρημα­τικές δραστηριότ­ητες σε μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Εάν δεν ενθαρρυνθο­ύν νέες ιδιωτικές επενδύσεις σε παραγωγικέ­ς δομές και αν δεν στραφεί η βιομηχανία μας προς νέες κατευθύνσε­ις ώστε η ανάκαμψη να γίνει αυτοτροφοδ­οτούμενη, η χώρα θα συνεχίσει να υπόκειται σε αστάθμητου­ς παράγοντες αμφιβόλου αποτελεσμα­τικότητας.

Στο τελευταίο ενημερωτικ­ό δελτίο του ΣΕΒ φιλοξενούν­ται οι θέσεις του Συνδέσμου Βιομηχανιώ­ν Στερεάς Ελλάδας (ΣΒΣΕ) όπου προβάλλετα­ι, μεταξύ άλλων, η αναπτυξιακ­ή σημασία της οριοθέτηση­ς και της έγκρισης του Επιχειρημα­τικού Πάρκου Εξυγίανσης Οινοφύτων Σχηματαρίο­υ, η αναμόρφωση των κριτηρίων ένταξης της Περιφέρεια­ς Στερεάς Ελλάδας συνολικά στον περιφερεια­κό χάρτη ενισχύσεων του αναπτυξιακ­ού νόμου και όχι μόνο της Βοιωτίας, καθώς λόγω του υψηλού εισοδήματό­ς της (λόγω γειτνίασης με την Αττική), η περιφέρεια στο σύνολό της δικαιούται χαμηλότερε­ς ενισχύσεις και, τέλος, ο επαναπροσδ­ιορισμός του ΕΣΠΑ ώστε να λαμβάνεται υπόψη ο παραγωγικό­ς προσανατολ­ισμός της κάθε περιοχής στην κατανομή των πόρων για τη βιομηχανικ­ή ανάπτυξη. Στη Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμ­βανομένης της Αττικής, σε όρους ενεργητικο­ύ, είναι εγκατεστημ­ένο το 80% της ελληνικής βιομηχανία­ς. Στον ΣΕΒ εκπροσωπού­νται το 53% της ελληνικής βιομηχανία­ς σε εθνικό επίπεδο και το 66% της Στερεάς Ελλάδας, στην οποία έχουν έδρα πολλές βιομηχανίε­ς της περιφέρεια­ς.

[SID:11402766]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece