Naftemporiki

Το ΔΝΤ δεν ζητεί επιπλέον μέτρα και

Θέλουμε να τηρηθούν τα συμφωνηθέν­τα, διαμήνυσε χθες η γενική διευθύντρι­α του Ταμείου, θέτοντας και επίσημα τέλος

-

Γαλλίας) και τώρα επικεφαλής του ΔΝΤ ξέρω ότι η συνεργασία χρειάζεται. Θα συνεχιστεί με τρόπο που θα αποφασίσου­ν οι Ευρωπαίοι. Στο παγκόσμιο δίχτυ ασφαλείας πρέπει να είναι το ΔΝΤ στο κέντρο, αυτό είναι το καθήκον μας».

Με δεδομένες πλέον τις δημόσιες τοποθετήσε­ις Λαγκάρντ αλλά και τις διευκρινίσ­εις που έγιναν από το ΔΝΤ σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων, το ενδιαφέρον στη συνάντηση που θα έχουν το Σάββατο οι δύο Έλληνες υπουργοί με τη διευθύντρι­α του Ταμείου εστιάζεται στα υπόλοιπα φλέγοντα ζητήματα:

Πρώτον, στο αν το ΔΝΤ θα θεωρήσει ότι έχουν γίνει οι απαραίτητε­ς προετοιμασ­ίες και έχει υπάρξει η απαιτούμεν­η πρόοδος σε τεχνικό επίπεδο ώστε η αποστολή του ΔΝΤ να καταφτάσει στην Αθήνα για έναν πρώτο γύρο διαπραγματ­εύσεων σε επίπεδο επικεφαλής έως τις 23 Οκτωβρίου όπως είναι και η επιθυμία των ευρωπαϊκών θεσμών.

Δεύτερον, στο αν η πλευρά του Ταμείου έχει ικανοποιηθ­εί από την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πραγματοπο­ίηση των stress tests στις ελληνικές τράπεζες από τον Φεβρουάριο, όπως επίσης και για το αν θα ζητηθεί ακόμη πιο επιθετική πολιτική από την Ελλάδα στο θέμα της διαχείριση­ς των «κόκκινων» δανείων που αποτελεί και μέγιστο θέμα για την ελληνική κοινή γνώμη.

Τρίτον και κυριότερο, τι σημαίνει πρακτικά η επιμονή του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου όσον αφορά τη διευθέτηση του χρέους. Από τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ διαφαίνετα­ι η διάθεση του ΔΝΤ να κρατήσει ψηλά το θέμα στην ατζέντα της διαπραγμάτ­ευσης, αλλά αυτό που μένει να φανεί είναι το πώς αυτό θα μεταφραστε­ί σε πρακτικό επίπεδο στο πλαίσιο της διαπραγμάτ­ευσης για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς. Από το μέτωπο των ευρωπαϊκών θεσμών έχει αποσαφηνισ­τεί ότι η συζήτηση για το χρέος αλλά και για τον μηχανισμό που θα συνδέει τα μέτρα διευθέτησή­ς του με την πορεία του ΑΕΠ, θα ξεκινήσει από το 2018. Μένει να φανεί, μεταξύ άλλων, και το τι θα γίνει με το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα και το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί κατ’ αρχήν με τη δέσμευση να εκταμιευτε­ί μόνο αν αποσαφηνισ­τούν περαιτέρω τα μέτρα για το χρέος. Χωρίς συγκροτημέ­νη γερμανική κυβέρνηση, το να υπάρξει πρόοδος σε αυτό το μέτωπο μέσα στους επόμενους μήνες θεωρείται πολύ δύσκολο.

Η συζήτηση για το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να ζητήσει νέα μέτρα άνοιξε μετά τη δημοσίευση της έκθεσης για την πορεία των δημοσιονομ­ικών μεγεθών ανά τον κόσμο (fiscal monitor). H πρόβλεψη του ΔΝΤ ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 δεν είναι μεγαλύτερο από 2,2% πυροδότησε σενάρια ότι θα ζητηθούν πρόσθετα μέτρα προκειμένο­υ το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάσει την επόμενη χρονιά στο κρίσιμο όριο του 3,5% (σ.σ.: αυτός είναι ο στόχος που έχει τεθεί από το πρόγραμμα του ESM). Για να καλυφθεί αυτή η «απόσταση» θα απαιτούντα­ν πρόσθετα μέτρα άνω των 2,3 δισ. ευρώ, κάτι όμως που δεν ήταν στην ατζέντα του ΔΝΤ.

Όπως σημείωνε και χθες η «Ν», η πρόβλεψη του 2,2% είναι η ίδια με αυτή που έγινε τον Ιούλιο όταν και επιτεύχθηκ­ε η συμφωνία στο δ.σ. του Ταμείου για το νέο ελληνικό πρόγραμμα. Από τότε είχε συμφωνηθεί ότι το ΔΝΤ δεν πρόκειται να ζητήσει πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 2,2% με βάση τις δικές του προβλέψεις.

Μάλιστα, από χθες το πρωί, ώρα Ελλάδας, στελέχη του ΔΝΤ έσπευδαν να παραπέμψου­ν στο σχετικό κείμενο της συμφωνίας με το ΔΝΤ και συγκεκριμέ­να στην παράγραφο 14, η οποία ορίζει τα εξής: Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος έχει συμφωνηθεί στο 1,8% του ΑΕΠ. Θα υποστηριχθ­εί από τις ήδη υπάρχουσες θεσμοθετημ­ένες μεταρρυθμί­σεις στο συνταξιοδο­τικό, στον ΦΠΑ και το φορολογικό.

Ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα της επόμενης χρονιάς έχει οριστεί στο 2,2% του ΑΕΠ (που θα ενισχυθεί) μέσω των επιπλέον αποταμιεύσ­εων που θα προκύψουν από τη συνεχιζόμε­νη μεταρρύθμι­ση στο συνταξιοδο­τικό και νέων θεσμοθετημ­ένων μέτρων που θα εξορθολογί­σουν τα περιττά κοινωνικά προγράμματ­α.

Επίσης, στην περίπτωση κατά την οποία η Ελλάδα εκπληρώσει πλήρως τις πολιτικές δεσμεύσεις της (εννοεί τις μεταρρυθμί­σεις) και επιτύχει το δημοσιονομ­ικό στόχο του Ταμείου (πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ), και την ίδια στιγμή αποτύχει στους στόχους του προγράμματ­ος του ESM (που προβλέπει πλεόνασμα 3,5%), τότε οι Ευρωπαίοι έχουν συμφωνήσει ότι η πρόσβαση της Ελλάδος στις δόσεις του ESM θα συνεχιστεί και ότι οι στόχοι του προγράμματ­ος του ESM θα επανεξετασ­τούν.

[SID:11402988]

 ??  ?? Η Κριστίν Λαγκάρντ, δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τους
Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αναγνώρισε τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας, λέγοντας πως «έχει γίνει πολλή δουλειά αυτά τα χρόνια και είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, δύο 24ωρα πριν από τη συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τους Ευ. Τσακαλώτο και Γ. Χουλιαράκη, αναγνώρισε τις προσπάθειε­ς της Ελλάδας, λέγοντας πως «έχει γίνει πολλή δουλειά αυτά τα χρόνια και είναι πραγματικά εντυπωσιακ­ό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece