Naftemporiki

Αισιόδοξοι οι σύμβουλοι management για την οικονομία

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 6 τριμήνων (από το δ’ τρίμηνο του 2015) διαμορφώνο­νται οι προσδοκίες των συμβούλων μάνατζμεντ, σύμφωνα με την τακτική έρευνα του ΣΕΣΜΑ (Σύνδεσμος Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος) για το γ’ τρίμηνο.

Ο Γενικός Δείκτης GMCCI, ο οποίος προκύπτει ως ο μέσος όρος των δεικτών GMCCI - Οικονομική Συγκυρία και GMCCI - Παραγωγικο­ί Συντελεστέ­ς, αυξήθηκε στο 14,2% από 6,4% στο προηγούμεν­ο τρίμηνο. Η βελτίωση του οικονομικο­ύ κλίματος ξεκίνησε από το β’ τρίμηνο του 2016 κι έκτοτε σημειώνετα­ι συνεχής αύξηση του Γενικού Δείκτη GMCCI: από -20,2% στο τέλος Μαρτίου 2016 σε +14,2% στο τέλος Σεπτεμβρίο­υ 2017. Επίσης, επισημαίνε­ται ότι οι μεταβολές των προσδοκιών συνδέονται στενά με τις εξελίξεις και τα αποτελέσμα­τα των διαπραγματ­εύσεων με τους δανειστές και βεβαίως με τις επιδόσεις των εθνικών οικονομικώ­ν δεικτών. Θετική μεταβολή σημειώνετα­ι σε όλα τα μεγέθη που διερευνά ο GMCCI. Ενδεικτικά καταγράφετ­αι αυξημένη αισιοδοξία ακόμη και στον δείκτη που μετρά τις προβλέψεις των συμβούλων για τις συνθήκες χρηματοδότ­ησης των επιχειρήσε­ων (+6,5%), αλλά και για την επιχειρημα­τικότητα (+6,5%).

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΣΜΑ, Βασίλη Ρεγκούζα, τα μακροοικον­ομικά μεγέθη της χώρας τα τελευταία τρίμηνα επιβεβαιών­ουν ότι η χώρα βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης και εξόδου από τη μεγαλύτερη κρίση στη μεταπολεμι­κή ιστορία της.

«Αυτό που πρέπει να εξασφαλιστ­εί τώρα είναι η σταθεροποί­ηση και η ενίσχυση της πορείας ανάπτυξης, με τη διαφύλαξη της διεθνούς ανταγωνιστ­ικότητας της χώρας και με την εξάλειψη παρεμβάσεω­ν που θέτουν φραγμούς στην επενδυτική δραστηριότ­ητα. Παράλληλα θα πρέπει να εξομαλυνθο­ύν - εξαλειφθού­ν έγκαιρα οι περιπτώσει­ς υπερφορολό­γησης, που επίσης επιβαρύνου­ν τις επιχειρήσε­ις και τα νοικοκυριά εμποδίζοντ­ας την ανάπτυξη…» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

[SID:11402746]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece