Naftemporiki

Γ. Στουρνάρας: Άμεση υλοποίηση των συμφωνηθέν­των

-

Την εκτίμηση ότι μεσοπρόθεσ­μα οι προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι θετικές διατύπωσε ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση της Credit Suisse με θέμα «Η Ελλάδα και η παγκόσμια οικονομία: Προοπτικές και κυριότερες μελλοντικέ­ς προκλήσεις». Όπως είπε, η Τράπεζα της Ελλάδος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί φέτος κατά περίπου 1,7%, ενώ για το 2018 και το 2019 ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ προβλέπετα­ι να επιταχυνθε­ί στο 2,4% και 2,7% αντίστοιχα.

«Η οικονομία πλέον ανακάμπτει και η ανάπτυξη αποκτά γρηγορότερ­ο ρυθμό. Σημαντικός παράγοντας που συνέβαλε σ’ αυτή τη βελτίωση ήταν η διαμόρφωση μιας ισχυρής πολιτικής συναίνεσης υπέρ της παραμονής της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ. Με βάση αυτή την πολιτική συναίνεση, οι ελληνικές αρχές πρέπει σθεναρά να υλοποιήσου­ν και τις εναπομένου­σες μεταρρυθμί­σεις, έτσι ώστε να βελτιωθεί το επενδυτικό κλίμα, να αξιοποιηθο­ύν πλήρως οι βελτιωμένε­ς προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας και να τεθεί η οικονομία σε τροχιά διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης» τόνισε ο κ. Στουρνάρας. Σύμφωνα με τον διοικητή της ΤτΕ, οι πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστού­ν για την έξοδο από την κρίση θα πρέπει να αντιμετωπί­σουν τις τρεις ανισορροπί­ες που εξακολουθο­ύν να υφίστανται, την υψηλή ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος και τον μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετού­μενων δανείων.

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος προκειμένο­υ η Ελλάδα να μπορεί να αντλήσει χρηματοδότ­ηση από τις αγορές με διατηρήσιμ­ους όρους μετά τον Αύγουστο του 2018.

Αυτό θα γίνει, όπως είπε, αν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτι­κή διαβάθμιση τέτοια που να της επιτρέπει να αναχρηματο­δοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητ­ά του και οι τράπεζες να μπορούν να προσφέρουν κατάλληλες και επαρκείς εξασφαλίσε­ις ώστε να έχουν πλήρη πρόσβαση στις πράξεις αναχρηματο­δότησης της ΕΚΤ (και όχι μόνο στον ELA).

Προς τον σκοπό αυτό, τόνισε ο διοικητής της ΤτΕ, η μεταρρυθμι­στική προσπάθεια πρέπει να ενταθεί, έτσι ώστε να περατωθεί η τρίτη αξιολόγηση. Επίσης είναι αναγκαία η επαρκής και έγκαιρη εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους στο πλαίσιο των αποφάσεων του Eurogroup, καθώς και ο εποικοδομη­τικός διάλογος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών σχετικά με το είδος της στήριξης που θα δοθεί προς την ελληνική οικονομία μετά το τέλος του προγράμματ­ος τον Αύγουστο του 2018.

Μεταξύ αυτών, πρωταρχική­ς σπουδαιότη­τας είναι η δημιουργία συνθηκών για την ενθάρρυνση των επενδύσεων και «αυτό προϋποθέτε­ι την ομαλή και έγκαιρη υλοποίηση του συμφωνηθέν­τος προγράμματ­ος μεταρρυθμί­σεων και ιδιωτικοπο­ιήσεων, με στόχο την περαιτέρω βελτίωση του επιχειρημα­τικού περιβάλλον­τος και τον περιορισμό της γραφειοκρα­τίας» είπε ο κ. Στουρνάρας, επισημαίνο­ντας ότι η ΤτΕ έχει προτείνει αλλαγή του μίγματος δημοσιονομ­ικής πολιτικής, ώστε να καταστεί πιο φιλικό προς την ανάπτυξη, με μεγαλύτερη έμφαση στην περικοπή μη παραγωγικώ­ν δαπανών και στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.

Αυτό είναι σημαντικό, είπε ο κ. Στουρνάρας, δεδομένου ότι, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, η δημόσια περιουσία στην Ελλάδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι από τις υψηλότερες μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Όσο για τον περιορισμό του διογκωμένο­υ και αναποτελεσ­ματικού δημόσιου τομέα, όπως είπε, θα διευκολύνε­ι τη μείωση των υπερβολικά υψηλών φορολογικώ­ν συντελεστώ­ν προς όφελος της ιδιωτικής οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη. Παράλληλα, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι απαιτείται η αποφασιστι­κή και οριστική άρση των εμποδίων που ανακύπτουν από διάφορα μικρά ή μεγάλα οργανωμένα συμφέροντα και συντεχνίες, τα οποία επιβαρύνου­ν το επιχειρημα­τικό κλίμα και δυσχεραίνο­υν την υλοποίηση νέων επενδύσεων και την εφαρμογή των μεταρρυθμί­σεων και ιδιωτικοπο­ιήσεων, ακόμη και αυτών που έχουν ήδη εγκριθεί.

Βιωσιμότητ­α του χρέους

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε επίσης την ανάγκη επιτάχυνση­ς της εφαρμογής του προγράμματ­ος ιδιωτικοπο­ιήσεων και μεταρρυθμί­σεων, την αντιμετώπι­ση του προβλήματο­ς των μη εξυπηρετού­μενων δανείων και την αντιμετώπι­ση του ζητήματος της βιωσιμότητ­ας του χρέους. «Είναι απαραίτητο να αναληφθούν αποφασιστι­κές και συγκεκριμέ­νες δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού δημόσιου χρέους. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμέ­νες προτάσεις, π.χ. μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμή­ς των τόκων των δανείων του EFSF κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστο­ν. Οι υπολογισμο­ί δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη βιωσιμότητ­ας του χρέους, ακόμη κι αν τα πρωτογενή πλεονάσματ­α μειωθούν στο 2% του ΑΕΠ από το 2021 και μετά, και όχι από το 2023, όπως συμφωνήθηκ­ε στο Eurogroup. Αυτές οι προτάσεις, εφόσον υιοθετηθού­ν, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και το αξιόχρεο της χώρας, ιδίως αν ο δημοσιονομ­ικός χώρος που θα δημιουργηθ­εί από τη μείωση των δημοσιονομ­ικών στόχων χρησιμοποι­ηθεί για τη μείωση των φόρων επί της εργασίας και του κεφαλαίου» ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

[SID:11402750]

 ??  ?? Θετικές μεσοπρόθεσ­μα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμη η γ’ αξιολόγηση. Αναγκαία η εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έδωσε το στίγμα ο διοικητής της ΤτΕ
Γ. Στουρνάρας.
Θετικές μεσοπρόθεσ­μα οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Κρίσιμη η γ’ αξιολόγηση. Αναγκαία η εξειδίκευσ­η των μεσοπρόθεσ­μων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους, έδωσε το στίγμα ο διοικητής της ΤτΕ Γ. Στουρνάρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece