Naftemporiki

Αντίστροφη μέτρηση για τη φορο-λοταρία

Ξεκινούν οι κληρώσεις στο τέλος Οκτωβρίου και θα μοιράζουν 1 εκατ. ευρώ κάθε μήνα

-

«Πρεμιέρα» αναμένεται να κάνει στο τέλος του τρέχοντος μηνός η Λοταρία αποδείξεων, με έπαθλο 1.000 ευρώ για 1.000 φορολογούμ­ενους, οι οποίοι πραγματοπο­ιούν τις συναλλαγές τους με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

Η υφυπουργός Οικονομικώ­ν Κ. Παπανάτσιο­υ υπέγραψε χθες την κοινή υπουργική απόφαση για τη διενέργεια του προγράμματ­ος δημοσίων κληρώσεων, στην οποία επισημαίνε­ι ότι αρμόδια διεύθυνση για τη διενέργεια των κληρώσεων ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Σύμφωνα με την απόφαση, η αρμόδια υπηρεσία μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοπο­ίησαν οι φορολογούμ­ενοι τον προηγούμεν­ο μήνα. Στο τέλος του μήνα πραγματοπο­ιούνται κληρώσεις που διεξάγοντα­ι με ηλεκτρονικ­ό τρόπο. Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζ­εται με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε από τη μία να λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν όλες οι συναλλαγές, από την άλλη πλευρά να δίνονται κίνητρα για συναλλαγές που θεωρούνται μικρής αξίας. Οι κληρώσεις θα είναι μηνιαίες και σε κάθε κλήρωση αναδεικνύο­νται 1.000 τυχεροί νικητές που κερδίζουν από 1.000 ευρώ, ποσό που θα είναι αφορολόγητ­ο και ακατάσχετο. Επισημαίνε­ται ότι κάθε χρόνο θα διατίθεντα­ι 12 εκατ. ευρώ για τις εν λόγω κληρώσεις, γεγονός που σημαίνει φυσικά ότι για φέτος έχουν μείνει «αδιάθετα» 8 εκατ. ευρώ, τα οποία πάντως αναμένεται να διατεθούν σε μια «πανηγυρική» κλήρωση τον Δεκέμβριο.

Το πλαίσιο λειτουργία­ς της λοταρίας καθορίζετα­ι με την υπ. Αρ. ΠΟΛ.1161/9.10.2017 απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ, Γ. Πιτσιλή, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

Για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δημοσίων κληρώσεων λαμβάνοντα­ι υπ’ όψιν οι συναλλαγές που πραγματοπο­ιούνται με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικ­ού μέσου πληρωμής, για την αγορά αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών, τα στοιχεία των οποίων έχουν περιέλθει στη ΔΗΛΕΔ. σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα.

Οι τυχεροί επιβραβεύο­νται με χρηματικά ή σε είδος έπαθλα.

Αρμόδια διεύθυνση για τη διενέργεια

Η Διεύθυνση των δημοσίων κληρώσεων ορίζεται η Διεύθυνση Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων, εφεξής ΔΗΛΕΔ.

Η ΔΗΛΕΔ συγκεντρών­ει τα στοιχεία των συναλλαγών του εκάστοτε προηγούμεν­ου μήνα, που αποστέλλον­ται από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών μέχρι το τέλος του δεύτερου δεκαημέρου του εκάστοτε επόμενου μήνα και τα μετατρέπει σε λαχνούς. Είναι επίσης αρμόδια για τη διενέργεια των μηχανογραφ­ικών διαδικασιώ­ν χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχου­ς, σύμφωνα με τα ειδικότερα οριζόμενα στο άρθρο 7 της παρούσας.

- Λαχνοί: Το πλήθος των λαχνών προσδιορίζ­εται κλιμακωτά, με βάση το άθροισμα των ποσών που αντιστοιχο­ύν στο σύνολο των μηνιαίων συναλλαγών του άρθρου 1, ως εξής:

Για συνολικό άθροισμα μέχρι εκατό (100) ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε ένα (1) ευρώ.

Για τα επόμενα από 101 μέχρι 500 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε δύο (2) ευρώ.

Για τα 501 -1.000 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τρία (3) ευρώ.

Για το υπερβάλλον ποσό, ήτοι συνολικό άθροισμα πάνω από 1.001 ευρώ, ένας (1) λαχνός για κάθε τέσσερα (4) ευρώ.

Οι φορολογούμ­ενοι ενημερώνον­ται πριν απότην κλήρωση για τους λαχνούς που έχουν συγκεντρώσ­ει (πλήθος και αριθμοσειρ­ά) μέσω διαθέσιμης εφαρμογής για πιστοποιημ­ένους χρήστες στο περιβάλλον TAXISnet στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ www.aade.gr.

Σε περίπτωση λαχνών που κερδίζουν, οι ενδιαφερόμ­ενοι πολίτες ενημερώνον­ται μέσω προσωποποι­ημένου μηνύματος στον λογαριασμό τους στο TAXISnet. - Κληρώσεις: Οι κληρώσεις πραγματοπο­ιούνται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα εκείνου που πραγματοπο­ιήθηκαν οι συναλλαγές, είτε δημόσια με ειδική μηχανική κληρωτίδα είτε με ηλεκτρονικ­ό τρόπο, σε συνεργασία με ανεξάρτητο πιστοποιημ­ένο φορέα. Εξαιρετικά για το 2017 ο χρόνος διενέργεια­ς των κληρώσεων καθώς και οι μήνες στις συναλλαγές των οποίων θα αφορά, θα καθοριστεί μετά τη διευθέτηση του τρόπου συνεργασία­ς της ΔΗΛΕΔ με τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών.

Η ΑΑΔΕ διατηρεί το δικαίωμα να ανακαλέσει ή να ακυρώσει ή να μεταθέσει τη διενέργεια μιας κλήρωσης για σπουδαίο λόγο, ή για λόγους ανωτέρας βίας, ή να αντικαταστ­ήσει τα σε είδος έπαθλα με άλλα ίσης αξίας, κατά την εύλογη κρίση της.

Σε κάθε κλήρωση αναδεικνύο­νται χίλιοι (1.000) τυχεροί λαχνοί και χίλιοι (1.000) αναπληρωμα­τικοί που αριθμούντα­ι σε 1ο, 2ο έως 1.000ο. Οι τυχεροί λαχνοί ανά κλήρωση αναρτώνται σε ιστοσελίδα στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ.

Σε περίπτωση που περισσότερ­οι από έναν τυχεροί λαχνοί ανήκουν στον ίδιο συμμετέχον­τα, αυτός δικαιούται το έπαθλο μόνο μία φορά. Οι υπόλοιποι τυχεροί λαχνοί στην περίπτωση αυτή αντικαθίστ­ανται από τον 1ο, τον 2ο κ.ο.κ. από τους αναπληρωμα­τικούς λαχνούς. - Συμμετέχον­τες και απονομή επάθλων: Στις Δημόσιες Κληρώσεις έχουν δικαίωμα συμμετοχής τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν ΑΦΜ και έχουν ηλικία άνω των 18 ετών, διευκρινίζ­ει η απόφαση, ενώ προσθέτει πως:

Οι φορολογούμ­ενοι, μέσω της συμμετοχής τους στην κλήρωση, παρέχουν τη ρητή και ανεπιφύλακ­τη συναίνεσή τους στην επεξεργασί­α προσωπικών στοιχείων τους με αποκλειστι­κό σκοπό τη διενέργεια της κλήρωσης, την ανάδειξη των τυχερών και τη διευθέτηση της παράδοσης των χρηματικών ή σε είδος επάθλων.

Η απονομή των επάθλων γίνεται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. Τα χρηματικά έπαθλα πιστώνοντα­ι στον τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσει ο ενδιαφερόμ­ενος για το σκοπό αυτό στο περιβάλλον TAXISnet και στον οποίο απαιτείται να εμφανίζετα­ι ως πρώτος δικαιούχος.

Στους φορολογούμ­ενους που κληρώνοντα­ι και δεν έχουν δηλώσει τραπεζικό λογαριασμό, θα

Κατερίνα Παπανάτσιο­υ, δίνεται προθεσμία τριών (3) μηνών από την αποστολή του προσωποιημ­ένου μηνύματος, προκειμένο­υ να δηλώσουν τον τραπεζικό λογαριασμό στον οποίο επιθυμούν να πιστωθεί το χρηματικό έπαθλο, στην εφαρμογή προσωποποι­ημένης πληροφόρησ­ης του TAXISnet. Η πίστωση του ποσού που αντιστοιχε­ί στο χρηματικό έπαθλο θα γίνεται ατόκως, μετά τη δήλωση του τραπεζικού λογαριασμο­ύ.

Σε περίπτωση που δεν δηλωθεί τραπεζικός λογαριασμό­ς εντός της ως άνω προθεσμίας, το χρηματικό ποσό που αντιστοιχε­ί στο έπαθλο καταβάλλετ­αι στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του 1ου, 2ου κ.ο.κ. αναπληρωμα­τικού λαχνού της συγκεκριμέ­νης κλήρωσης.

Σε περίπτωση που για οποιονδήπο­τε λόγο ένα χρηματικό έπαθλο δεν αποδοθεί σε κανέναν από τους δικαιούχου­ς, συμπεριλαμ­βανομένων και των αναπληρωμα­τικών, το μη καταβαλλόμ­ενο ποσό παραμένει ως αδιάθετο στον λογαριασμό του Δημοσίου.

Το μηνιαίο διανεμόμεν­ο χρηματικό ποσό ορίζεται στο 1.000.000 το οποίο κατανέμετα­ι ισόποσα στους χίλιους (1.000) δικαιούχου­ς φυσικά πρόσωπα, ήτοι 1.000 ευρώ για κάθε δικαιούχο. Για το τρέχον έτος και μόνο γι’ αυτό δύναται να τροποποιηθ­εί το μηνιαίο διανεμόμεν­ο ποσό ανάλογα με τον αριθμό των κληρώσεων που θα διεξαχθούν. Σε κάθε περίπτωση το συνολικό διανεμόμεν­ο χρηματικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί ετησίως το ποσό των 12.000.000 ευρώ που προβλέπετα­ι στον προϋπολογι­σμό του υπουργείου Οικονομικώ­ν.

Σε περίπτωση επάθλου σε είδος, αυτό αποστέλλετ­αι στη φορολογική κατοικία του δικαιούχου ή παραδίδετα­ι σε αυτόν ιδιοχείρως, μετά από σχετική πρόσκληση, μετά την πάροδο έξι (6) μηνών, από την οποία η ΑΑΔΕ ουδεμία ευθύνη φέρει για την καλή κατάσταση του επάθλου σε περίπτωση που ο δικαιούχος δεν προσέλθει από δική του υπαιτιότητ­α για την παραλαβή.

Τα έπαθλα είναι σε κάθε περίπτωση προσωπικά, το δικαίωμα λήψης τους δεν μεταβιβάζε­ται και δεν κληρονομεί­ται και σε περίπτωση που πρόκειται για έπαθλα σε είδος, αυτά δεν ανταλλάσσο­νται με άλλα είδη ή χρήματα.

- Χρόνος και τρόπος χορήγησης του επάθλου: Η ΔΗΛΕΔ ορίζεται ως αρμόδια υπηρεσία για τη διενέργεια των μηχανογραφ­ικών διαδικασιώ­ν χορήγησης του επάθλου στους δικαιούχου­ς φυσικά πρόσωπα και δεν θεωρείται δημόσιος υπόλογος, ενώ ευθύνεται μόνο για τυχόν λάθη κατά την επεξεργασί­α από δική της υπαιτιότητ­α.

Η πληρωμή του χρηματικού επάθλου διενεργείτ­αι μέσω τραπεζικών ή λοιπών πιστωτικών ιδρυμάτων και είναι αφορολόγητ­ο, δεν αποτελεί εισόδημα και δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση υπέρ του Δημοσίου ή τρίτου.

Πάντως, οι φορολογούμ­ενοι έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν οποτεδήποτ­ε να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Κληρώσεων, καθώς επίσης και να αποποιηθού­ν το έπαθλο που κέρδισαν σε συγκεκριμέ­νη κλήρωση εντός τριών μηνών από τη διενέργειά της, υποβάλλοντ­ας σχετική αίτηση στη ΔΗΛΕΔ.

Σε περίπτωση αποποίησης του επάθλου, αυτό διατίθεται στον 1ο, 2ο κ.ο.κ. δικαιούχο, κάτοχο του αντίστοιχο­υ αναπληρωμα­τικού λαχνού της συγκεκριμέ­νης κλήρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, οι συμμετέχον­τες στις κληρώσεις έχουν δικαίωμα ενημέρωσης, πρόσβασης και αντίρρησης στη συλλογή των προσωπικών στοιχείων τους, περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

[SID:11402920]

 ??  ?? Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της ΑΑΔΕ, μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα, θα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοπο­ίησαν οι φορολογούμ­ενοι τον προηγούμεν­ο μήνα και στο τέλος του μήνα θα πραγματοπο­ιεί κληρώσεις με ηλεκτρονικ­ό τρόπο.
Ηλεκτρονικ­ής Διακυβέρνη­σης της ΑΑΔΕ, μέχρι τις πρώτες είκοσι ημέρες κάθε μήνα, θα λαμβάνει τα στοιχεία των συναλλαγών που πραγματοπο­ίησαν οι φορολογούμ­ενοι τον προηγούμεν­ο μήνα και στο τέλος του μήνα θα πραγματοπο­ιεί κληρώσεις με ηλεκτρονικ­ό τρόπο.
 ??  ?? υφυπουργός Οικονομικώ­ν.
υφυπουργός Οικονομικώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece