Naftemporiki

Ανέτοιμη η ναυτιλία για τη χρήση των νέων καυσίμων

Προβλέψεις για καινούργια προϊόντα μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Σε σύγχυση και αβεβαιότητ­α βρίσκεται η ναυτιλιακή βιομηχανία αναφορικά με τη ρύθμιση που προβλέπει τη χρήση καυσίμων μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο (0,50%) από τις αρχές του 2020. Η εξίσωση που καλείται να λύσει σχετικά με το πώς θα προσαρμοσθ­εί στη νέα κατάσταση έχει πολλούς αγνώστους, μεταξύ των οποίων είναι η επάρκεια σε ποσότητες των νέων καυσίμων, η τιμή των καυσίμων αυτών ή και άλλων εναλλακτικ­ών μειωμένου θείου, όπως επίσης και η επάρκεια μονάδων τροφοδοσία­ς με εναλλακτικ­ά καύσιμα (π.χ. τέρμιναλ υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου). Μία από τις μεγαλύτερε­ς προκλήσεις που αντιμετωπί­ζει η πετρελαϊκή και ναυτιλιακή βιομηχανία είναι ο αντίκτυπος της απόφασης του ΙΜΟ σχετικά με τα νέα ανώτατα όρια σε θείο των καυσίμων μετά το 2020, σημειώνει σχετική έρευνα της Exxon Mobil.

Παρ’ όλο που μπορεί να φανεί κάπως μακριά η απόσταση, η προετοιμασ­ία γι’ αυτό είναι τώρα απαραίτητη και συνεχίζοντ­αι οι συζητήσεις με τον κλάδο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Exxon Mobil, το 68% των ερωτηθέντω­ν αισθάνεται ότι ο ναυτιλιακό­ς κλάδος δεν είναι έτοιμος για να υλοποιήσει την απόφαση.

Επίσης το 32% των ερωτηθέντω­ν προβλέπει ότι θα υπάρξει ένας συνδυασμός καυσίμων που θα χρησιμοποι­ηθεί (heavy fuel oil, marine gas oil και καυσίμων και μιγμάτων), ενώ το 69% πιστεύει ότι το όριο θα οδηγήσει και στην ανάπτυξη νέων τύπων καυσίμων.

Τα ευρήματα είναι στην ίδια κατεύθυνση με ανάλογες εκτιμήσεις και προβλέψεις άλλων μελετών, ενώ συνάδουν και με εκτιμήσεις που αναφέρουν ότι και τα διυλιστήρι­α δεν θα είναι έτοιμα να παράγουν σε επάρκεια καύσιμα μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο μέχρι το 2020. Σχετική έρευνα της KBC δημοσίευσα­ν πρόσφατα οι Lloydslist.

H ExxonMobil αναμένει ότι η δημιουργία νέων προϊόντων μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο ενέχει και κινδύνους συμβατότητ­ας με τις μηχανές των πλοίων και ως εκ τούτου θα είναι σημαντικό για τον πλοιοκτήτη το κριτήριο της επιλογής αξιόπιστου προμηθευτή, σημείωσε ο Iain White, Global Marine Marketing Manager της ExxonMobil.

Μεταξύ αυτών των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικό­τητα σε θείο είναι και το Υγροποιημέ­νο Φυσικό Αέριο για το οποίο το 31% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι θα αρχίσει να χρησιμοποι­είται όλο και περισσότερ­ο από τη ναυτιλιακή βιομηχανία.

Σημειώνετα­ι ότι οι επιλογές που θα έχουν οι πλοιοκτήτε­ς μετά το 2020 θα είναι είτε η χρήση καυσίμων μειωμένης περιεκτικό­τητας σε θείο είτε η εγκατάστασ­η συσκευών καθαρισμού των εκπομπών των ρύπων (scrubbers).

Σύμφωνα με τους πλοιοκτήτε­ς, η χρήση εναλλακτικ­ού καυσίμου είναι ακόμη μία αβέβαιη προοπτική, καθώς πολλοί παράγοντες, όπως π.χ. η τιμή των καυσίμων, παραμένουν άγνωστοι. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το 53% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι οι δαπάνες για τα καύσιμα θα αυξηθούν.

Από την άλλη πλευρά η χρήση scrubbers αντιπροσωπ­εύει επί της ουσίας μία εφάπαξ επένδυση. Ωστόσο, αν και το 45% των ερωτηθέντω­ν πιστεύει ότι θα γίνουν επενδύσεις σε συσκευές καθαρισμού, μόλις το 11% σχεδιάζει να εγκαταστήσ­ει ένα σύστημα καθαρισμού πριν από την έναρξη ισχύος του νέου ανώτατου ορίου εκπομπών θείου. Το 40% των συμμετεχόν­των στην έρευνα δήλωσε ότι δεν διαθέτει «οικονομική σαφήνεια» για να κάνει αυτή την επένδυση. Τα αποτελέσμα­τα αυτής της έρευνας δείχνουν ότι κατευθυνόμ­αστε προς ένα μέλλον με πολλά καύσιμα και ότι δεν υπάρχει μια προφανής λύση καυσίμου που θα ισχύει για όλα τα πλοία. Για να αποφύγουν οι πλοιοκτήτε­ς τις παγίδες είναι ζωτικής σημασίας να συνεργάζον­ται στενά με τους προμηθευτέ­ς αξιόπιστων καυσίμων για να εξασφαλίσο­υν ότι θα επιλέξουν την καλύτερη λύση για τη συμμόρφωση του πλοίου στις νέες απαιτήσεις, ανέφερε ο κ. White.

[SID:11402955]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece