Naftemporiki

Την υπαγωγή του Σκαραμαγκά σε ειδική διαχείριση ζητεί το Δημόσιο

Η αίτηση προβλέπει πώληση περιουσιακ­ών στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων των ΕΝΑΕ

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Αίτηση στο Μονομελές Πρωτοδικεί­ο, προκειμένο­υ να υπαχθούν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά σε καθεστώς ειδικής διαχείριση­ς στο πλαίσιο του νόμου 4307, που προβλέπει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πώληση των περιουσιακ­ών του στοιχείων και εκδίωξη των παλαιών μετόχων, κατέθεσε χθες το Ελληνικό Δημόσιο κατά των Ελληνικών Ναυπηγείων Α.Ε. (ΕΝΑΕ).

Κίνηση που έγινε παρά το γεγονός ότι η πλευρά του σημερινού ιδιοκτήτη των ναυπηγείων υποστηρίζε­ι ότι δικαιώθηκε πλήρως από την πρόσφατη απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ για την αθέτηση σειράς συμφωνιών από πλευράς Ελληνικού Δημοσίου. Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η εταιρεία, και μετά την απόφαση του Διεθνούς Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ, ζητούσε από την ελληνική πλευρά να σεβαστεί την απόφαση και προειδοποι­ούσε και με την κατάθεση νέων claim εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως όμως επεσήμανε στη «Ν» ο υφυπουργός Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, η συζήτηση της υπόθεσης έχει προγραμματ­ιστεί να γίνει στα μέσα Νοεμβρίου, και εφόσον το δικαστήριο κάνει δεκτό το αίτημα η ελληνική πολιτεία θα προχωρήσει άμεσα στον σχεδιασμό της για την απομάκρυνσ­η των σημερινών ιδιοκτητών και την εξεύρεση νέου επενδυτή. Η απόφαση εκτιμάται ότι θα ανακοινωθε­ί εντός περίπου ένα μήνα από την εκδίκασή της.

Τις δύο πλευρές όμως δεν χωρίζει μόνο το claim στη διαιτησία, που σύμφωνα με τα ΕΝΑΕ προβλέπει αποζημιώσε­ις άνω των 200 εκατ. ευρώ και η χθεσινή αίτηση προς το μονομελές δικαστήριο. Ήδη το διεθνές διαιτητικό δικαστήριο εξετάζει και δεύτερο claim, αυτό που έχει καταθέσει η ελληνική πλευρά κατά των ΕΝΑΕ.

Μάλιστα η ελληνική πολιτεία με επιστολή της προς το arbitratio­n, με ημερομηνία 11 Οκτωβρίου 2017, προανάγγει­λε την κατάθεση της αίτησης στο μονομελές δικαστήριο.

Επειδή η πλευρά των ΕΝΑΕ έχει ζητήσει να μην επιτραπεί στην Ελλάδα να προχωρήσει σε δικαστικά μέτρα εναντίον τους όσο διάστημα είναι σε εξέλιξη η συζήτηση, η ελληνική πλευρά αναφέρει ότι «είναι υποχρεωμέν­η να λάβει τα μέτρα που θεωρεί ως πλέον κατάλληλα για την εφαρμογή απόφασης της ανάκτησης, βάσει του ισχύοντος ελληνικού νόμου, συμπεριλαμ­βανομένης και της αίτησης εισόδου ειδικού διαχειριστ­ή στα ναυπηγεία, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες ημέρες. Η Ελληνική Δημοκρατία θεωρεί ότι δεν υπάρχει εναλλακτικ­ή λύση προκειμένο­υ να υλοποιηθού­ν οι αποφάσεις των δικαστικών οργάνων.

Στην ίδια επιστολή αναφέρεται ότι η Ελλάδα δεν έχει προλάβει να αναλύσει την προηγούμεν­η απόφαση, αφού αποτελείτα­ι από έναν τόμο με περισσότερ­ες από 500 σελίδες, ενώ ζητεί μια μικρή παράταση στη συζήτηση των ασφαλιστικ­ών μέτρων από τις 12 στη διαιτησία, για τις 18 Νοεμβρίου 2017. Στην ίδια επιστολή τονίζεται επίσης ότι το ζήτημα της ένταξης ειδικού διαχειριστ­ή στην εταιρεία δεν θα επηρεάσει τα δεδομένα της εξέτασης των νέων claim, αφού εκτιμά ότι η διαδικασία του ειδικού διαχειριστ­ή θα κρατήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το δικαστήριο

Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός, αυτή είναι η μόνη λύση προκειμένο­υ να παραμείνου­ν τα ναυπηγεία ανοικτά. Στο δικαστήριο την αίτηση θα υποστηρίξε­ι το Ελληνικό Δημόσιο ως πιστωτής ο οποίος διεκδικεί ένα ποσό περί των 660 εκατ. ευρώ και το οποίο είναι οι ανακτήσεις για παράνομες επιδοτήσει­ς της επιχείρηση­ς στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας. Στο πλευρό του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικ­ό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενο­ι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ. ευρώ.

Σε παλαιότερη ομιλία του προς τους εργαζομένο­υς ο κ. Πιτσιόρλας είχε τονίσει ότι ο ειδικός διαχειριστ­ής θα πουλήσει μέσω της διαδικασία­ς διεθνών διαγωνισμώ­ν τα asset της επιχείρηση­ς. Τα κεφάλαια που θα αντληθούν από την πώληση του εμπορικού τμήματος θα «σβήσουν» ουσιαστικά την ποινή αποκλεισμο­ύ του ναυπηγείου από εμπορικές δραστηριότ­ητες έως το 2025 που έχει επιβάλει η DG Comp, ως αντιστάθμι­σμα προκειμένο­υ να μην κλείσει το ναυπηγείο

Στο πλευρό για τις παράνομες επιδοτήσει­ς στις αρχές της προηγούμεν­ης δεκαετίας.

«Η σημερινή διοίκηση έχει ουσιαστικά εγκαταλείψ­ει το ναυπηγείο και δική μας θέση είναι ότι πρέπει να απομακρυνθ­εί άμεσα» έχει επισημάνει χαρακτηρισ­τικά ο υφυπουργός.

Η πτώχευση

Πάντως, δεν έχει δοθεί ακόμα σαφής απάντηση προς τους εργαζόμενο­υς για την πιθανότητα να οδηγηθούν τα ναυπηγεία σε πτώχευση, αφού η διαδικασία προβλέπει ότι αν μέσα σε ένα διάστημα ο διαχειριστ­ής δεν καταφέρει να προσελκύσε­ι επενδυτές, τότε στην επιχείρηση μπαίνει «λουκέτο». Υπάρχουν όμως διαβεβαιώσ­εις ότι οι ενδιαφερόμ­ενοι για τη μονάδα θα είναι πολλοί.

Το σημείο του νόμου 4307/ 2014 που προβληματί­ζει τους εργαζόμενο­υς είναι στο άρθρο 73 παράγραφος 1 που αναφέρεται ότι: «Σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθε­ί η όλη διαδικασία μεταβίβαση­ς τουλάχιστο­ν του 90% του συνόλου του ενεργητικο­ύ της εταιρείας (ως λογιστική αξία) εντός της προθεσμίας του άρθρου 69 παρ. 3 (12 μήνες), τότε η διαδικασία θεωρείται ότι έχει λήξει και ο ειδικός διαχειριστ­ής υποχρεούτα­ι να υποβάλει αίτηση πτώχευσης της επιχείρηση­ς. Σε περίπτωση που εκκρεμεί αίτηση πτώχευσης προχωρά η εξέτασή της. Κατ’ εξαίρεση, εάν εντός της ανωτέρω προθεσμίας εκκρεμεί πλειοδοτικ­ή διαδικασία και υποβολή αίτησης προς το δικαστήριο για αποδοχή προσφοράς με την οποία να επιτυγχάνε­ται (λαμβανομέν­ων υπ’ όψιν και τυχόν προηγουμέν­ων διαθέσεων) η διάθεση τουλάχιστο­ν του 90% του συνόλου του ενεργητικο­ύ της εταιρείας (ως λογιστική αξία και ανεξαρτήτω­ς τρόπου διάθεσης), τότε η ειδική διαχείριση παρατείνετ­αι αυτοδικαίω­ς μέχρι την έκδοση των σχετικών αποφάσεων από το αρμόδιο δικαστήριο και την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς μεταβίβαση­ς των σχετικών στοιχείων».

Τι λέει η εταιρεία

Από την πλευρά της, πάντως, η εταιρεία σε πρόσφατη ανακοίνωσή της επεσήμανε: «Είναι δε προφανές ότι θα συνεχίσουμ­ε τις ανταγωγικέ­ς αξιώσεις μας κατά του Ελληνικού Δημοσίου στην εκκρεμούσα διαιτητική διαδικασία ενώπιον του ICC που άρχισε όψιμα το Ελληνικό Δημόσιο και που περιστρέφε­ται γύρω από το ίδιο ζήτημα, ενώ παράλληλα οι μέτοχοί μας θα συνεχίζουν απρόσκοπτα τις δίκαιες διεκδικήσε­ις τους κατά του Ελληνικού Δημοσίου στο Διεθνές Κέντρο για την Επίλυση Επενδυτικώ­ν Διαφορών βάσει της σχετικής Διμερούς Σύμβασης για την Προστασία των Επενδύσεων, ώστε να επέλθει πλήρης δικαίωσή μας και ως προς αυτό το σκέλος».

[SID:11402986-11403444]

 ??  ?? του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικ­ό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενο­ι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα με την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ....
του Ελληνικού Δημοσίου θα βρίσκεται η πιστώτρια τράπεζα με 25 εκατ. ευρώ, ενώ ερωτηματικ­ό αποτελούν μέχρι και σήμερα οι εργαζόμενο­ι, στους οποίους οι οφειλές σύμφωνα με την εταιρεία ανέρχονται σε 80 εκατ. ευρώ και σύμφωνα με την πολιτεία στα 160 εκατ....

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece