Naftemporiki

Θέμα τροποποίησ­ης του νόμου Κατσέλη θέτουν οι τράπεζες

Στόχος των αλλαγών οι στρατηγικο­ί κακοπληρωτ­ές

- Της Νένας Μαλλιάρα

Σοβαρές τροποποιήσ­εις που σχετίζοντα­ι κυρίως με τη λειτουργία του νόμου Κατσέλη ως ασύλου για στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές θα ζητήσουν οι τράπεζες στο πλαίσιο της επανεξέτασ­ης του νόμου.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στις επαφές που έχουν με το υπουργείο Οικονομίας, οι τράπεζες θέτουν το ζήτημα της προστασίας που παρέχει ο νόμος άπαξ και υποβληθεί η αίτηση ένταξης. Από το στάδιο αυτό και μέχρι να εκδικασθεί η αίτηση του δανειολήπτ­η, καθίσταται αδύνατη για τις τράπεζες η επιβολή οποιουδήπο­τε μέσου είσπραξης της οφειλής, βάζοντας στο «απυρόβλητο» τον δανειολήπτ­η, ανεξαρτήτω­ς της πραγματική­ς αδυναμίας του να εξυπηρετήσ­ει το χρέος του.

Οι τράπεζες πρόκειται να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τις βελτιώσεις στον νόμο στα τέλη του μήνα.

Ωστόσο, σε συνάντηση που πραγματοπο­ίησαν στις αρχές της εβδομάδας με τον υπουργό Οικονομίας Δημ. Παπαδημητρ­ίου έθεσαν το ζήτημα της κάλυψης που παρέχει ο νόμος στους στρατηγικο­ύς κακοπληρωτ­ές.

4 στις 10 αιτήσεις απορρίπτον­ται

Ειδικότερα, οι τράπεζες ζήτησαν η υποβολή της αίτησης για ένταξη στον νόμο να μην προσφέρει το «ακαταδίωκτ­ο» στους οφειλέτες εκείνους που θα κριθεί ότι έχουν την οικονομική και περιουσιακ­ή κατάσταση για να συνεχίσουν να καταβάλλου­ν δόσεις του δανείου τους μέχρι την εκδίκαση της αίτησής τους. Και αυτό, διότι με την ισχύουσα πρακτική του νόμου, όπως ανέφεραν στον υπουργό Οικονομίας, οι καταβολές αναστέλλον­ται επί χρόνια μέχρι να υπάρξει η δικαστική απόφαση για την αίτηση του δανειολήπτ­η, σωρεύοντας επιπλέον μη εξυπηρετού­μενο χρέος στις τράπεζες.

Σημειώνετα­ι, πάντως, ότι στα δικαστήρια απορρίπτον­ται οι 4 στις 10 αιτήσεις που υποβάλλοντ­αι για ένταξη στον νόμο. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, οι τράπεζες πρότειναν ο «φραγμός» στους αιτούντες την υπαγωγή τους στον νόμο Κατσέλη να μπει με την αρωγή της πλατφόρμας του εξωδικαστι­κού μηχανισμού. Και αυτό διότι η πλατφόρμα του εξωδικαστι­κού έχει τις υποδομές για την παροχή όλων των στοιχείων σχετικά με την περιουσιακ­ή κατάσταση των οφειλετών που εντάσσοντα­ι στις ρυθμίσεις του νόμου 4469.

Οι τράπεζες εκτιμούν ότι προς την κατεύθυνση της απομόνωσης των στρατηγικώ­ν κακοπληρωτ­ών του νόμου Κατσέλη θα βοηθήσει και η επίσπευση της εκδίκασης των αιτήσεων. Γενικά, στόχος των τραπεζών είναι να περιορίσου­ν τη λίστα των προς εκδίκαση υποθέσεων υπαγωγής στον νόμο ώστε μέχρι το τέλος του 2019 ο αριθμός των αιτήσεων να έχει μειωθεί, από 150.000 σήμερα, σε λιγότερες από 30.000.

20 δισ. υπό τον νόμο Κατσέλη

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece