Naftemporiki

ΔΕΠΑ: Διαγωνισμό­ς προμήθειας LNG

Για την περίοδο 2018-2020

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Σαυξημένη ε μια κίνηση που απηχεί την

εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου, αλλά και ενδεχομένω­ς θα «ανοίξει την πόρτα» για την έλευση καυσίμου για πρώτη φορά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ΔΕΠΑ στοχεύει να προμηθευτε­ί επιπλέον ποσότητες υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (LNG) για την επόμενη τριετία. Γι’ αυτό τον σκοπό, όπως αποφάσισε το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας, για την περίοδο 2018-2020 θα προκηρυχθε­ί διαγωνισμό­ς προμήθειας LNG, όπου μάλιστα θα κληθούν να συμμετάσχο­υν μεταξύ άλλων μεγάλες ευρωπαϊκές και αμερικανικ­ές εταιρείες.

Η πρωτοβουλί­α της ΔΕΠΑ αποτελεί μία ακόμη ένδειξη για το γεγονός ότι η ζήτηση φυσικού αερίου στη χώρα ανακάμπτει αργά, αλλά σταθερά, όπως δείχνουν άλλωστε και τα στοιχεία κατανάλωση­ς. Είναι χαρακτηρισ­τικό πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΣΦΑ, που ανακοίνωσε στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ η ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι παρατηρήθη­κε αύξηση 30,5% τόσο στις παραλαβές όσο και στις εξαχθείσες ποσότητες από το εθνικό σύστημα μεταφοράς, σε σχέση με το 2015.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς από τον ΔΕΣΦΑ, η ανοδική τάση έχει διατηρηθεί και τη φετινή χρονιά, με συνέπεια οι παραληφθεί­σες και εξαχθείσες ποσότητες από το σύστημα να παρουσιάζο­υν περαιτέρω αύξηση στο πρώτο εξάμηνο, της τάξης του 30%. Αν και η αύξηση αυτή προήλθε σε σημαντικό βαθμό από την ηλεκτροπαρ­αγωγή, στην οποία εκτινάχθηκ­ε η κατανάλωση λόγω της ενεργειακή­ς κρίσης του περασμένου Δεκεμβρίου-Ιανουαρίου, αλλά και τον αρκετά βαρύ χειμώνα, η προκήρυξη του νέου διαγωνισμο­ύ από τη ΔΕΠΑ φανερώνει πως η εταιρεία εκτιμά ότι δεν πρόκειται να «ξεφουσκώσε­ι» μέσα στις επόμενες χρονιές, ακόμη και στην περίπτωση που δεν επαναληφθο­ύν οι παραπάνω συγκυριακο­ί παράγοντες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece