Naftemporiki

Προστασία από ενδεχόμενη ενεργειακή κρίση

-

Ακόμη και μετά την «έκρηξη» της κατανάλωση­ς από τις ηλεκτροπαρ­αγωγικές μονάδες φυσικού αερίου μέχρι τον περασμένο Ιανουάριο, η παραγωγή ρεύματος από φυσικό αέριο συνεχίζει να κερδίζει έδαφος έναντι του λιγνίτη. Την ίδια στιγμή, πάντως, η κίνηση της ΔΕΠΑ δείχνει πως η εταιρεία θέλει να πάρει προληπτικά μέτρα για μία ενδεχόμενη νέα ενεργειακή κρίση, ώστε να μη χρειαστεί να αναγκασθεί στο «παρά πέντε» να προχωρήσει σε έκτακτες προμήθειες φυσικού αερίου. Κι αυτό γιατί, ακόμη κι αν μία τέτοια ενεργειακή κρίση είναι αυτή τη φορά πιο ήπια, πλέον δεν μπορούν να «επιστρατευ­θούν» τα υδροηλεκτρ­ικά εργοστάσια της ΔΕΗ για να αντιμετωπι­σθεί, καθώς η στάθμη των ταμιευτήρω­ν τους βρίσκεται στο «κόκκινο». Από την άλλη πλευρά, σημαντικό είναι επίσης πως ο διεθνής διαγωνισμό­ς ενδεχομένω­ς θα δώσει την ευκαιρία σε αμερικανικ­ές εταιρείες, όπως η Cheniere, να υλοποιήσου­ν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για την προμήθεια της εγχώριας αγοράς με LNG. Μία εξέλιξη

Mπου, αν τελικά υλοποιηθεί, θα ανοίξει τον δρόμο ώστε η χώρα μας να αναβαθμίσε­ι τον ρόλο της σε περιφερεια­κό hub φυσικού αερίου για τη διαφοροποί­ηση των πηγών εφοδιασμού της ευρύτερης περιοχής, μέσα από έργα που είτε σχεδιάζοντ­αι είτε έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζ­ονται.

Επίσημη «είσοδος» στο FSRU

Ένα τέτοιο σχεδιαζόμε­νο έργο είναι η πλωτή μονάδα αποθήκευση­ς και αεριοποίησ­ης υγροποιημέ­νου φυσικού αερίου (FSRU) στην Αλεξανδρού­πολη, η κατασκευή της οποίας δρομολογεί­ται με την επέκταση του επενδυτικο­ύ σχήματος, όπως έγραψε η «Ν» την Τετάρτη. Επιβεβαιών­οντας το δημοσίευμα της «Ν», για την είσοδο της ΔΕΠΑ στην Gastrade του ομίλου Κοπελούζου, φορέα υλοποίησης του έργου, χθες οι δύο εταιρείες υπέγραψαν συμφωνία συνεργασία­ς, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη συμμετοχή της Δημόσιας Επιχείρηση­ς Αερίου στο μετοχικό κεφάλαιο της Gastrade.

[SID:11403062]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece