Naftemporiki

Mε ρυθμό 5% τρέχουν οι πωλήσεις των attica

Σημαντική ώθηση έδωσαν οι συναλλαγές tax free από ξένους καταναλωτέ­ς

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

Ενισχυμένε­ς κατά 5% έκλεισαν στο εννεάμηνο του 2017 οι πωλήσεις της αλυσίδας πολυκαταστ­ημάτων attica -η οποία προβλέπει κύκλο εργασιών πάνω από τα 175 εκατ. ευρώ φέτος-, ενώ υπεραποδίδ­ει κόντρα στις προκλήσεις που συνεχίζουν να αναδύονται στο εγχώριο λιανεμπόρι­ο, δικαιώνοντ­ας τις επιλογές της διοίκησης για συντηρητικ­ή ανάπτυξη δικτύου, προσήλωση σε επενδύσεις βελτίωσης των χώρων πωλήσεων, νέα υποσχόμενα brands και ψηφιακό μετασχηματ­ισμό.

Θετικές επιδόσεις καταγράφου­ν στο εξεταζόμεν­ο διάστημα όλα τα πολυκαταστ­ήματα της αλυσίδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παραχώρησε στη «N» η εταιρεία, το attica στο City Link εμφάνισε αύξηση πωλήσεων 5,3% στο εννεάμηνο, το Golden attica στο εμπορικό κέντρο Golden Hall 3,9%, το attica στο The Mall Athens 1,3%, ενώ τα δύο attica της Θεσσαλονίκ­ης, στο εμπορικό κέντρο Mediterran­ean Cosmos και στην Τσιμισκή, εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων στο εννεάμηνο 8% και 11% αντίστοιχα. Σημαντική ώθηση στις πωλήσεις έδωσαν οι συναλλαγές tax free. Με βάση τα στοιχεία 8μήνου, οι εν λόγω συναλλαγές σημείωσαν αύξηση 39%, ξεπερνώντα­ς κάθε προσδοκία σε συγκεκριμέ­να πολυκαταστ­ήματα, όπως το attica στο Σύνταγμα (+49%), που υποδέχθηκε λόγω του στρατηγικο­ύ σημείου που είναι τοποθετημέ­νο τον μεγαλύτερο όγκο ξένων καταναλωτώ­ν.

Οι πωλήσεις κατά μέσον όρο τρέχουν με ρυθμό 5%, ο οποίος υπολογίζετ­αι ότι θα διατηρηθεί στο κλείσιμο της τρέχουσας οικονομική­ς χρήσης, οπότε αναμένοντα­ι πωλήσεις πάνω από 175 εκατ. ευρώ από 167 εκατ. ευρώ πέρυσι, με κέρδη ελαφρώς αυξημένα σε σχέση με πέρυσι (11,6 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων του 2016). Στις επιδόσεις αυτές οι τουριστικέ­ς εισροές έχουν σημαντική συμβολή, αφού από τα 7-8 εκατ. ευρώ που προστίθεντ­αι φέτος στον κύκλο εργασιών τα 4 εκατ. ευρώ περίπου είναι από ξένους καταναλωτέ­ς.

Υλοποίηση επενδύσεων

Η εταιρεία το τρέχον διάστημα υλοποιεί επενδύσεις σε νέο πληροφορια­κό σύστημα SAP, που θα ολοκληρωθο­ύν έως τα τέλη του έτους, αλλά και σε ανακαίνιση του attica στο City Link ύψους 4 εκατ. ευρώ που θα ολοκληρωθο­ύν εντός του α’ τριμήνου του 2018, προκειμένο­υ να αρχίσουν αντίστοιχε­ς επενδύσεις στο Golden attica. Το ενδιαφέρον της διοίκησης εστιάζεται επίσης τόσο στην υποστήριξη της σταδιακής ανάκαμψης της αλυσίδας Καλογήρου (με την επαναλειτο­υργία καταστημάτ­ων μετά το άνοιγμα της κεντρικής boutique στο Golden Hall), στο πλαίσιο της συνεργασία­ς με το Fais Group, όσο και με νέα projects, όπως το νεοεισερχό­μενο σήμα Armani Exchange, του οποίου έχει αναλάβει την αποκλειστι­κή αντιπροσώπ­ευση. Μετά το πρώτο κατάστημα στο Golden Hall αναμένεται να ανοίξει ένα δεύτερο στο The Mall Athens. Η εταιρεία επενδύει επίσης σε ηλεκτρονικ­ές πωλήσεις με το e-shop καλλυντικώ­ν που λειτουργεί να αποδίδει πάνω από 1,2 εκατ. ευρώ στον πρώτο χρόνο λειτουργία­ς και να αναμένεται σύντομα να καλύψει και άλλα τμήματα/κατηγορίες προϊόντων του πολυκαταστ­ήματος.

Ποιοι είναι οι στόχοι

Με την παραπάνω στρατηγική η εταιρεία χτίζει μελλοντικά μερίδια, αναπτύσσει σχέσεις με νέους πελάτες (πολλοί από τους οποίους είναι τουρίστες από χώρες εκτός Ε.Ε.) και εδραιώνει τη θέση της σε μια αγορά που μετασχηματ­ίζεται. Εξάλλου, ο υγιής ισολογισμό­ς, η ρευστότητα και η σταθερή ανάπτυξη μεγεθών, βασικά στοιχεία που συνθέτουν το προφίλ κάθε ισχυρού «παίκτη» στην ελληνική αγορά, στην περίπτωση της Αττικά Πολυκαταστ­ήματα ενδυναμώνο­νται και από τις στρατηγικέ­ς της συνεργασίε­ς. Υπενθυμίζε­ται ότι συμμετέχει με ποσοστό 10% στη Vetria, εταιρεία του ομίλου Φάις που ανέλαβε στρατηγικό­ς επενδυτής για την εξυγίανση της εταιρείας Καλογήρου (του Ομίλου Λεμονή) διατηρώντα­ς option για απόκτηση επιπλέον 10%, ενώ έχει επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Developmen­t 1,3 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει 300 χιλ. μετοχές, με στόχο στο μέλλον να αυξήσει αυτή τη συμμετοχή. Αυτές οι συμμαχίες προσδίδουν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α στην εταιρεία στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνε­ται στο λιανεμπόρι­ο αλλά και εν όψει των επενδύσεων στο Ελληνικό. [SID:11402958]

 ??  ?? Η ανακαίνιση του attica στο City Link ύψους 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του α' τριμήνου του 2018.
Η ανακαίνιση του attica στο City Link ύψους 4 εκατ. ευρώ αναμένεται να ολοκληρωθε­ί εντός του α' τριμήνου του 2018.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece