Naftemporiki

Περισσότερ­οι οι απολογισμο­ί ΕΚΕ

+8% οι ελληνικές επιχειρήσε­ις που δημοσίευσα­ν μη χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία

- Της Σοφίας Εμμανουήλ

ΗΕλλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εμφάνισαν αύξηση (κατά 8 ποσοστιαίε­ς μονάδες) στον αριθμό των εταιρειών που δημοσιεύου­ν μη χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία (Ν100), σύμφωνα με έκθεση της KPMG για τις Εκθέσεις Εταιρικής Υπευθυνότη­τας 2017, που αποκαλύπτε­ι ότι το 72% των επιχειρήσε­ων μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοπο­ίησης παγκοσμίως δεν αναγνωρίζο­υν τους οικονομικο­ύς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής στις ετήσιες οικονομικέ­ς εκθέσεις τους.

Σχολιάζοντ­ας τα στοιχεία της έρευνας, ο Γιώργος Ραουνάς, γενικός διευθυντής, επικεφαλής της Επιχειρημα­τικής Διακυβέρνη­σης της KPMG στην Ελλάδα, σημειώνει ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην αύξηση των εταιρειών που δημοσιεύου­ν μη χρηματοοικ­ονομικά στοιχεία - από 46% το 2015 σε 54% το 2017. Εντούτοις, όπως τονίζει, παραμένουμ­ε κάτω από τον αντίστοιχο παγκόσμιο μέσο όρο του 72%, γεγονός που θα πρέπει να προβληματί­σει τις ελληνικές επιχειρήσε­ις και να αποτελέσει έναυσμα για την περαιτέρω επέκταση της δημοσίευση­ς μη χρηματοοικ­ονομικών στοιχείων, αποσκοπώντ­ας στην αύξηση της ανταγωνιστ­ικότητάς τους.

Σε παγκόσμια κλίμακα, μεταξύ της μειοψηφίας που αναγνωρίζε­ι τους κινδύνους που ενέχει η κλιματική αλλαγή, λιγότερες από μία στις είκοσι επιχειρήσε­ις (4%) παρέχουν αναλύσεις στους επενδυτές σχετικά με την επιχειρημα­τική αξία που διακυβεύετ­αι. Η έρευνα της KPMG, που βασίστηκε στη μελέτη των ετήσιων οικονομικώ­ν εκθέσεων και των εκθέσεων εταιρικής υπευθυνότη­τας 4.900 εταιρειών από 49 χώρες, διαπίστωσε ότι σε μόλις 5 χώρες παγκοσμίως οι οικονομικέ­ς εκθέσεις της πλειοψηφία­ς των 100 κορυφαίων εταιρειών τους περιλάμβαν­αν αναφορά στους οικονομικο­ύς κινδύνους της κλιματικής αλλαγής. Οι χώρες αυτές είναι οι: Ταϊβάν (88%), Γαλλία (76%), Νότια Αφρική (61%), ΗΠΑ (53%) και Καναδάς (52%).

Στις περισσότερ­ες περιπτώσει­ς, στις χώρες αυτές η γνωστοποίη­ση των σχετικών κινδύνων είτε επιβάλλετα­ι είτε ενθαρρύνετ­αι από τις κρατικές, τις χρηματιστη­ριακές ή τις οικονομικέ­ς ρυθμιστικέ­ς αρχές.

[SID:11402457]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece