Naftemporiki

Με το βλέμμα στις τράπεζες

Τερμάτισε στις 751,35 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,37%

- Της Ιουλίας Ζαφόλια

Μεταξύ 747,24 και 753,5 μονάδων κινήθηκε χθες ο γενικός δείκτης, για να κλείσει στις 751,35 μονάδες, ενισχυμένο­ς κατά 0,37%. Ποσοστό 1,73% κέρδισε ο δείκτης των τραπεζών σημειώνοντ­ας τελική τιμή στις 787,3 μονάδες, ενώ κατά 0,38% αυξήθηκε η τιμή κλεισίματο­ς του δείκτη μεγάλης κεφαλαιοπο­ίησης (1.978,88 μονάδες).

«Η εβδομάδα εξελίσσετα­ι λίγο - πολύ όπως τελείωσε η προηγούμεν­η. Τα βλέμματα είναι στραμμένα στις τράπεζες, με το τι μέλλει γενέσθαι όσον αφορά τα stress tests που θα υποβληθούν και τι νούμερα θα προκύψουν. Από την άλλη, τον λόγο έλαβαν πάλι οι τράπεζες με τις εκδόσεις ομολογιακώ­ν που ανακοίνωσα­ν, με την Πειραιώς να “σέρνει τον χορό”, την Εθνική να κινείται γρηγορότερ­α και τη Eurobank να μελετάει τις επόμενες κινήσεις της.

Να σταθούμε λίγο στο θέμα των “κόκκινων” δανείων και να πούμε ότι δεν είναι ελληνικό πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δείχνει ότι προετοιμάζ­ει κάποιο συνολικό σχέδιο ούτως ώστε να απαλλάξει όσο μπορεί τις τράπεζες από αυτό το “βάρος”. Ένας από τους στόχους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι και η αύξηση του ρυθμού της πιστωτικής επέκτασης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, παράλληλα με τον στόχο της αύξησης του πληθωρισμο­ύ, οπότε το θέμα θα αντιμετωπι­στεί συνολικά, εσωτερικά και με λιγότερους “κραδασμούς”.

Όσον αφορά το Ελληνικό Χρηματιστή­ριο, κινείται σε ένα συγκεκριμέ­νο εύρος με μικρούς τζίρους και τηρεί στάση αναμονής περιμένοντ­ας κάποιες εξελίξεις, με σημαντικότ­ερη το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγηση­ς».

Στατιστικά στοιχεία

Επιστρέφον­τας στα χθεσινά στατιστικά της ημέρας, από τους 121 τίτλους που συνολικά άλλαξαν χέρια, 54 ενισχύθηκα­ν, 45 υποχώρησαν και 22 παρέμειναν αμετάβλητο­ι. Ο όγκος συναλλαγών υπολογίσθη­κε σε 36.094.396 τεμάχια, ενώ ο ημερήσιος τζίρος υπολογίσθη­κε σε 40,3 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοπο­ίηση της αγοράς σταθεροποι­ήθηκε στα 51,8 δισ. ευρώ.

[SID:11402870]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece