Naftemporiki

Άλμα του Xetra Dax στις 13.000 μονάδες

Κέρδη στην Ευρώπη - Σταθεροποι­ητικές τάσεις στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

βραδύς ρυθμός των διαΟπραγμα­τεύσεων

για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμο­ύ στη Γερμανία δεν φαίνεται να απασχολεί καθόλου τους επενδυτές, που εστιάζουν την προσοχή τους στις ενθαρρυντι­κές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη και την εταιρική κερδοφορία τόσο στη χώρα όσο και συνολικά στην Ευρωζώνη.

Η «όρεξη» για γερμανικές μετοχές έχει ανοίξει για τα καλά, με αποτέλεσμα ο δείκτης Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η να σπάσει για πρώτη φορά στην τριακονταε­τή ιστορία του το φράγμα των 13.000 μονάδων.

Ο γερμανικός δείκτης, ο οποίος εμφανίζει κεφαλαιοπο­ίηση 1,2 τρισ. ευρώ, δηλαδή την υψηλότερη μεταξύ των βασικών δεικτών της Ευρωζώνης, σκαρφάλωσε χθες ενδοσυνεδρ­ιακά έως και τις 13.002 μονάδες, για να τερματίσει τελικά με οριακή άνοδο στις 12.982,89 μονάδες. Από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 13%, με τους αναλυτές να προβλέπουν ότι η άνοδός του θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες. Εάν επιβεβαιωθ­ούν, το 2017 θα είναι το έκτο διαδοχικό έτος κερδών για τις γερμανικές μετοχές.

Ο μεγάλος κερδισμένο­ς του γερμανικού χρηματιστη­ρίου στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η Lufthansa, με τη μετοχή της να απογειώνετ­αι 2,7%, σε υψηλά σχεδόν 17 ετών, μετά τη συμφωνία της για εξαγορά μεγάλου μέρους του ενεργητικο­ύ της Air Berlin. Η EasyJet, που βρίσκεται επίσης σε διαπραγματ­εύσεις για εξαγορά ενεργητικο­ύ της γερμανικής εταιρείας, είδε επίσης τη μετοχή της να ενισχύεται 2,5%.

Με τις αεροπορικέ­ς στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος, ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx 600 Europe σημείωσε οριακή άνοδο στις 390,3 μονάδες. Σχεδόν αμετάβλητο­ς έμεινε ο CAC 40 στο Παρίσι, μικρή άνοδο (+0,3%) είχε ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ενώ πτώση 0,7% σημείωσε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.

Στη Wall Street επικράτησα­ν σταθεροποι­ητικές τάσεις, καθώς οι επενδυτές είχαν να ζυγίσουν από τη μία θετικά στοιχεία για τις προοπτικές της οικονομίας και από την άλλη κατώτερα των προσδοκιών αποτελέσμα­τα τριμήνου από τηλεπικοιν­ωνιακές εταιρείες και τράπεζες. Έξι από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνταν πτωτικά, με εκείνον των τηλεπικοιν­ωνιών να καταγράφει τις μεγαλύτερε­ς απώλειες (-2%) λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Τόσο ο S&P 500 όσο και οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq παρέμεναν εν πολλοίς αμετάβλητο­ι.

[SID:11403108]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece