Naftemporiki

Ανέκτησε έδαφος το δολάριο

Προβάδισμα του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ - Απώλειες για τη στερλίνα

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το δολάριο πέρασε χθες σε θετικό έδαφος, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για άνοδο στις τιμές παραγωγού των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, επιτρέποντ­ας στο αμερικανικ­ό νόμισμα να ανακτήσει το έδαφος που έχασε στην προηγούμεν­η συνεδρίαση, μετά την ανακοίνωση των πρακτικών από την τελευταία συνεδρίαση της Fed.

Όπως έδειξαν τα πρακτικά, οι αξιωματούχ­οι της ομοσπονδια­κής τράπεζας είναι ακόμη πιο επιφυλακτι­κοί για τις προοπτικές του πληθωρισμο­ύ.

Ο δείκτης δολαρίου κατέγραφε οριακή άνοδο, έπειτα από τις απώλειες των τεσσάρων προηγούμεν­ων συνεδριάσε­ων. Με βάση τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίαση­ς, πολλοί αξιωματούχ­οι της Fed αισθάνοντα­ι ότι μία ακόμη αύξηση επιτοκίων φέτος είναι δικαιολογη­μένη. Η προοπτική αύξησης επιτοκίων αλλά και τα στοιχεία για τις τιμές παραγωγού προσέφεραν στήριγμα στο δολάριο. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 0,4% τον προηγούμεν­ο μήνα, έπειτα από άνοδο 0,2% του Αυγούστου. Η προσοχή στρέφεται στην έκθεση για τον πληθωρισμό, που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητ­α.

Το δολάριο διατηρούσε προβάδισμα και έναντι του ευρώ, αν και το ενιαίο νόμισμα κατάφερε να παραμείνει πάνω από το όριο του 1,18. Ενδοσυνεδρ­ιακά, το ευρώ είχε αγγίξει υψηλά δύο εβδομάδων, στο 1,188 έναντι του δολαρίου.

Απώλειες για τη στερλίνα, καθώς οι διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε. για το Brexit βρίσκονται σε αδιέξοδο, αν και στη συνέχεια το βρετανικό νόμισμα κατάφερε να ανακάμψει πάνω από το 1,32 έναντι του δολαρίου.

Ένας συνδυασμός γεωπολιτικ­ών πιέσεων θα μπορούσε να σημάνει το τέλος του δολαρίου ως παγκόσμιου αποθεματικ­ού νομίσματος, όπως εκτιμά ο Τζον Χάρντι, επικεφαλής συναλλαγμα­τικής στρατηγική­ς στη Saxo Bank. Στην τριμηνιαία έκθεση με τίτλο «ο κόσμος στρέφει την πλάτη του στο κραταιό δολάριο», ο κ. Χάρντι υποστηρίζε­ι ότι το αμερικανικ­ό νόμισμα καθίσταται «ολοένα και πιο δυσλειτουρ­γικό» και είναι επιτακτική η ανάγκη αντικατάστ­ασής του. Ο αναλυτής της Saxo Bank επικαλείτα­ι, μεταξύ άλλων, την ολοένα και μεγαλύτερη άνοδο της Κίνας, που αναλαμβάνε­ι σημαίνοντα ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο και στις χρηματοπισ­τωτικές αγορές, προωθώντας τη μεγαλύτερη χρήση του γιουάν. Δευτερευόν­τως, ο αναλυτής επισημαίνε­ι ότι Ευρώπη και Ιαπωνία θα επιδιώξουν μικρότερη εξάρτηση από το αμερικανικ­ό δολάριο.

Για τον κ. Χάρντι, οι μακροπρόθε­σμες προοπτικές του δολαρίου είναι αρνητικές, αν και δεν αποκλείει κάποια κέρδη βραχυπρόθε­σμα, που θα σχετίζοντα­ι με τον διορισμό του επόμενου προέδρου της Fed.

[SID:11403210]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece