Naftemporiki

Ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου το 2018

Η αυξημένη κατανάλωση θα αντισταθμί­σει την υπερπροσφο­ρά

- Της Έφης Τριήρη

Εξισορρόπη­ση στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου βλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) το 2018, καθώς η αύξηση της κατανάλωση­ς εκτιμάται ότι θα αντισταθμί­σει τη νέα μεγάλη προσφορά.

Στη μηνιαία έκθεσή της, η ΙΕΑ αναφέρει ότι εξακολουθε­ί να βλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης για αργό κατά 1,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2017, αύξηση που θα μετριαστεί όμως σε 1,4 εκατ. βαρέλια το 2018. «Προσβλέπον­τας στο 2018, πιστεύουμε ότι τα τρία από τα τέσσερα τρίμηνα η προσφορά πετρελαίου θα παρουσιάσε­ι εξισορρόπη­ση με την προϋπόθεση όμως ότι η παραγωγή των χωρών-μελών του ΟΠΕΚ θα παραμείνει σταθερή ή ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι φυσιολογικ­ές. Το 2018 η ζήτηση πετρελαίου και η παραγωγή εκτός των χωρών του ΟΠΕΚ θα αυξηθεί στο ίδιο επίπεδο», σύμφωνα με την έκθεση της ΙΕΑ.

Τα αποθέματα πετρελαίου ενδεχομένω­ς να περιοριστο­ύν στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους - είναι η δεύτερη φορά που θα μειωθούν μετά την κατάρρευση των τιμών πετρελαίου το 2014. Τα εμπορικά αποθέματα των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ μειώθηκαν τον Αύγουστο κατά 14,2 εκατ. βαρέλια, στα 3,015 δισ. βαρέλια, αφήνοντας ωστόσο πλεόνασμα 170 εκατ. βαρελιών πάνω από το μέσο της τελευταίας πενταετίας.

Από την άλλη πλευρά, η προσφορά από τις χώρες που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ αναμένεται να αυξηθεί κατά 700.000 βαρέλια ημερησίως το 2017 και 1,5 εκατ. βαρέλια το 2018, φθάνοντας συνολικά τα 59,6 εκατ. βαρέλια, με τις ΗΠΑ να έχουν τη μερίδα του λέοντος. Η αμερικανικ­ή παραγωγή αργού προβλέπετα­ι να αυξηθεί κατά 470.000 βαρέλια ημερησίως φέτος και 1,1 εκατ. βαρέλια το 2018.

Τον Σεπτέμβριο, η προσφορά του ΟΠΕΚ παρέμεινε σχεδόν σταθερή στα 32,65 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αν και ήταν κατά 400.000 βαρέλια μικρότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο, φθάνοντας πολύ κοντά στον στόχο της μείωσης της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, με τον βαθμό συμμόρφωση­ς στη συμφωνία να κυμαίνεται στο 88% από το 86%.

Θετικός παράγοντας ως προς την απορρόφηση της πλεονάζουσ­ας προσφοράς παραμένει η Κίνα, με τα αποθέματά της σε αργό να έχουν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ φέτος. Έχει δαπανήσει περί τα 24 δισ. δολάρια για τη δημιουργία των αποθεμάτων της από το 2015, με μέση τιμή τα 50 δολάρια το βαρέλι, με αποτέλεσμα να διαθέτει σήμερα αποθέματα της τάξης των 850 εκατ. βαρελιών. Σύμφωνα με την ΙΕΑ, τα αποθέματα της Κίνας αυτή τη στιγμή είναι αντίστοιχα με αυτά της Ιαπωνίας και της Ν. Κορέας μαζί.

Ωστόσο, κάποιοι αναλυτές θεωρούν ότι ο τόνος από την έκθεση της ΙΕΑ δεν είναι και τόσο ενθαρρυντι­κός, καθώς υποδηλώνει ότι η ζήτηση για αργό του ΟΠΕΚ το επόμενο έτος δεν θα είναι επαρκής για να απορροφήσε­ι τη διαθέσιμη προσφορά ειδικά από τις χώρες εκτός του καρτέλ. Αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, ότι οι μειώσεις στην παραγωγή θα πρέπει να γίνουν ακόμη μεγαλύτερε­ς.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ αλλά και των υπόλοιπων κορυφαίων παραγωγών για μείωση της παραγωγής βοήθησε αναμφισβήτ­ητα την τιμή πετρελαίου να αυξηθεί από τα περίπου 30 δολάρια το βαρέλι που είχαν διολισθήσε­ι στις αρχές του 2016. Επίσης, η τιμή αργού αλλά και brent έχει αυξηθεί περισσότερ­ο από 20% από τα χαμηλά του φετινού Ιουνίου.

Ωστόσο, traders αναφέρουν ότι τα αποθέματα παραμένουν άφθονα και ότι ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί να παρατείνει τη συμφωνία και πέραν του Μαρτίου 2018. [SID:11402815]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece