Naftemporiki

Air Berlin: «Φτερά» από τη Lufthansa

Στην Κομισιόν η συμφωνία εξαγοράς

-

Με τα «φτερά» της Lufthansa θα συνεχίσει να πετά η χρεοκοπημέ­νη Air Berlin ή πιο σωστά ένα μεγάλο κομμάτι της. Ωστόσο, το μέλλον των 8.000 εργαζομένω­ν της βρίσκεται προς το παρόν στον αέρα.

Χθες έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος αερομεταφο­ρέας της Γερμανίας θα αποκτήσει τη μερίδα του λέοντος της δεύτερης μεγαλύτερη­ς αεροπορική­ς εταιρείας της χώρας και θα ενισχύσει έτσι περαιτέρω τη θέση της στη γερμανική και ευρωπαϊκή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς του Reuters, η Lufthansa θα καταβάλει το ποσό των 210 εκατ. ευρώ για να εξαγοράσει την αυστριακή θυγατρική Niki, την περιφερεια­κή LG Walter και επιπρόσθετ­α 20 αεροσκάφη από τον βασικό στόλο της Air Berlin.

Όπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lufthansa, Κάρστεν Σπορ, σε γερμανική εφημερίδα, ως αποτέλεσμα της εξαγοράς της Air Berlin θα επενδυθεί συνολικά περί το 1,5 δισ. ευρώ. Περίπου 1 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την αγορά νέων αεροσκαφών. Ο Σπορ έκανε επίσης λόγο για μεγάλη ημέρα και εξέφρασε την ελπίδα η συμφωνία να λάβει το πράσινο φως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έως το τέλος του έτους. Στόχος του είναι να αξιοποιηθε­ί το ενεργητικό της Air Berlin το ταχύτερο δυνατό, ώστε να επεκταθούν οι δραστηριότ­ητες της θυγατρικής χαμηλού κόστους Εurowings.

«Η συμφωνία αυτή προσφέρει νέες ευκαιρίες για εργασία για ένα μεγάλο κομμάτι του ανθρώπινου δυναμικού μας. Θα μπορούμε όμως πραγματικά να αναπνεύσου­με ξανά όταν η Κομισιόν την εγκρίνει» σχολίασε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Air Berlin, Τόμας Βίνκελμαν. Παράλληλα γνωστοποίη­σε ότι οι διαπραγματ­εύσεις για την πώληση μέρους του εναπομείνα­ντος ενεργητικο­ύ με τη βρετανική EasyJet και άλλους υποψηφίους θα συνεχιστού­ν. Η EasyJet, η οποία έχει βάση στο αεροδρόμιο Schoenenfe­ld του Βερολίνου, φέρεται να συζητά την εξαγορά 27 έως 30 αεροσκαφών. Ενδιαφέρον για διάφορα στοιχεία ενεργητικο­ύ έχει επίσης εκφράσει η Condor του ομίλου Thomas Cook.

Αναζητεί επενδυτή και η Alitalia

Σημειώνετα­ι ότι σε αναζήτηση στρατηγικο­ύ επενδυτή βρίσκεται και η ιταλική Alitalia, η οποία έχει επίσης υπαχθεί σε καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς, ενώ στις αρχές του περασμένου μήνα κατέρρευσε η βρετανική Monarch. Υπό τις συνθήκες αυτές οι τάσεις συγκέντρωσ­ης στον κλάδο εντείνοντα­ι.

Ο Σπορ της Lufthansa δήλωσε χθες ότι αν και δεν ενδιαφέρετ­αι για τον ιταλικό αερομεταφο­ρέα στη σημερινή μορφή του, θα ενδιαφερότ­αν σε περίπτωση διαπραγματ­εύσεων για τη δημιουργία μίας νέας Αlitalia.

[SID:11402600]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece