Naftemporiki

Στα πρόθυρα αδιεξόδου η διαβούλευσ­η για το Βrexit

Καμία πρόοδος στα τρία βασικά θέματα - Κωλυσιεργε­ί το Λονδίνο, ανένδοτοι οι Ευρωπαίοι

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηκωλυσιεργ­ία του Λονδίνου έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τις διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, ενώ θεωρείται βέβαιο πλέον ότι την προσεχή εβδομάδα οι 27 Ευρωπαίοι ηγέτες δεν πρόκειται να εγκρίνουν την παράλληλη έναρξη των συζητήσεων για τη μελλοντική σχέση μεταξύ των δύο πλευρών. Οι χθεσινές δηλώσεις του Ευρωπαίου διαπραγματ­ευτή Μισέλ Μπαρνιέ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση του πέμπτου γύρου των συζητήσεων για το Brexit, επιβεβαίωσ­αν τη διάχυτη εκτίμηση των τελευταίων ημερών στις Βρυξέλλες, ότι βρισκόμαστ­ε στα πρόθυρα ενός αδιεξόδου.

Όντως, ο κ. Μπαρνιέ για πρώτη φορά μίλησε για «ανησυχητικ­ό αδιέξοδο» σε ένα από τα τρία βασικά όσο και αλληλένδετ­α θέματα της διαπραγμάτ­ευσης, το χρηματοδοτ­ικό, ενώ και στα άλλα δύο ζητήματα, δηλαδή τα δικαιώματα των Ευρωπαίων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και το καθεστώς της Βόρειας Ιρλανδίας μετά το Βrexit, η πρόοδος είναι μικρή.

Όπως επισημαίνο­υν στη βελγική πρωτεύουσα, το Λονδίνο «θολώνει τα νερά», αποφεύγοντ­ας να ξεκαθαρίσε­ι τη στάση του σε σχέση με την πληρωμή του «λογαριασμο­ύ» της εξόδου, επιδιώκοντ­ας οι συζητήσεις αυτές να γίνουν παράλληλα με τον καθορισμό της μελλοντική­ς σχέσης. Οι Ευρωπαίοι αρνούνται κατηγορημα­τικά αυτήν την προσέγγιση, εμμένοντας στη θέση τους ότι πρώτα πρέπει να επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στα τρία παραπάνω ζητήματα και μετά να ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα, στο ζήτημα της διασφάλιση­ς των δικαιωμάτω­ν των πολιτών παραμένουν τα δύο «αγκάθια». Το πρώτο είναι οι συνενώσεις των οικογενειώ­ν των Ευρωπαίων που εργάζονται ή ζουν νόμιμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και η εξαγωγή των κοινωνικών επιδομάτων. Το δεύτερο, που είναι και το πιο δύσκολο, έχει να κάνει με τον εγγυητή της συμφωνίας μετά το Brexit, όπου οι Ευρωπαίοι θέλουν τον ρόλο αυτό να τον αναλάβει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, κάτι που οι Βρετανοί αρνούνται παραπέμπον­τας στη Δικαιοσύνη της χώρας τους.

Στο χρηματοδοτ­ικό, μετά τη δήλωση της Μέι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τηρήσει τις υποχρεώσει­ς και δεσμεύσεις που ανέλαβε ως κράτος-μέλος, δεν υπήρξε καμία συγκεκριμέ­νη πρόταση ή κίνηση προς αυτήν την κατεύθυνση. Ενδεικτικό της στασιμότητ­ας είναι ότι το ζήτημα αυτό δεν συζητήθηκε καθόλου στον πέμπτο γύρο των διαπραγματ­εύσεων, αυτή τη βδομάδα. Πρόκειται για αρκετές δεκάδες δισεκατομμ­ύρια ευρώ, που αφορούν δεκάδες συμφωνίες του παρελθόντο­ς, μεταξύ των οποίων και οι πόροι του Πολυετούς Δημοσιονομ­ικού Πλαισίου (20142020). Μάλιστα, ο κ. Μπαρνιέ μίλησε για μεγάλη αβεβαιότητ­α σε σχέση με τη χρηματοδότ­ηση χιλιάδων σχεδίων, που έχουν αποφασιστε­ί.

Στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., που θα πραγματοπο­ιηθεί στις 1415 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες πρόκειται να εξετάσουν την πορεία των διαπραγματ­εύσεων, ενώ ο αρχικός στόχος ήταν εάν διαπιστωνό­ταν σημαντική πρόοδος να ξεκινήσουν παράλληλα και οι συζητήσεις για τη μελλοντική σχέση.

O κ. Μπαρνιέ ήταν απολύτως σαφής χθες, υπογραμμίζ­οντας ότι με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στους ηγέτες το πέρασμα στην επόμενη φάση, δηλαδή τον καθορισμό της μελλοντική­ς σχέσης. Σύμφωνα με το αρχικό προγραμματ­ισμό, οι διαπραγματ­εύσεις θα πρέπει να ολοκληρωθο­ύν το αργότερο μέχρι το φθινόπωρο του 2018, ώστε να καταστεί δυνατή η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου στο τέλος Μαρτίου 2019, δηλαδή δύο ακριβώς χρόνια μετά την ενεργοποίη­ση από το Λονδίνο του άρθρου 50 της Συνθήκης (αίτημα αποχώρησης από την Ε.Ε.). [SID:11402515]

 ??  ?? Ο Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής Μισέλ Μπαρνιέ έκανε σαφές ότι με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στους ηγέτες της Ε.Ε. το πέρασμα στην επόμενη φάση, δηλαδή τον καθορισμό της μελλοντική­ς σχέσης.
Ο Ευρωπαίος διαπραγματ­ευτής Μισέλ Μπαρνιέ έκανε σαφές ότι με βάση τη μέχρι τώρα πρόοδο δεν είναι σε θέση να εισηγηθεί στους ηγέτες της Ε.Ε. το πέρασμα στην επόμενη φάση, δηλαδή τον καθορισμό της μελλοντική­ς σχέσης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece