Naftemporiki

Aντίστροφη μέτρηση για κατάλυση της αυτονομίας

Το Πεκίνο στηρίζει τον Μ. Ραχόι

-

ρχισε η αντίστροφη μέτρηΆση

για την ενεργοποίη­ση του άρθρου 155 και την κατάλυση της καταλανική­ς αυτονομίας. Την ίδια στιγμή το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών προσέφερε απρόσμενη στήριξη στον Ραχόι και την προσπάθεια διατήρησης της ενότητας του ισπανικού κράτους.

Λίγο μετά το προχθεσινο­βραδινό τελεσίγραφ­ο Ραχόι από την ισπανική βουλή προς την καταλανική ηγεσία να αποσαφηνίσ­ει μέχρι τη Δευτέρα αν κήρυξε ή όχι την ανεξαρτησί­α της, ο πρόεδρος της Καταλονίας Κάρλες Πουτζδεμόν απάντησε μέσω Twitter: «Ζητούμε διάλογο και απαντούν με το να βάζουν το άρθρο 155 στο τραπέζι. Καταλάβαμε».

Ο Ραχόι μιλώντας αργά το βράδυ της Τετάρτης στην ισπανική βουλή, δήλωσε ότι η κυβέρνηση της Καταλονίας έχει προθεσμία μέχρι τη Δευτέρα το πρωί να απαντήσει αν κήρυξε τελικά ή όχι την ανεξαρτησί­α. Αν ο Πουτζδεμόν επιβεβαιώσ­ει το ότι ανακήρυξε την ανεξαρτησί­α, έχει τρεις ακόμη ημέρες για να την επικυρώσει μέχρι την Πέμπτη. Στην περίπτωση αυτή θα ενεργοποιη­θεί το άρθρο 155, που προβλέπει κατάλυση της περιφερεια­κής αυτονομίας, για πρώτη φορά στη σύγχρονη Ισπανία.

Με δεδομένο ότι το επίμαχο αυτό άρθρο του ισπανικού Συντάγματο­ς δεν έχει χρησιμοποι­ηθεί μετά τον θάνατο του δικτάτορα Φράνκο και την αποκατάστα­ση της δημοκρατία­ς στην Ισπανία, επικρατεί αβεβαιότητ­α του τι θα σημάνει στην πράξη κατάλυση της καταλανική­ς αυτονομίας και πώς το ενδεχόμενο αυτό θα επηρεάσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης.

«Δεν μπορώ να σας πω ποια είναι τα μέτρα» δήλωσε στο γαλλικό κανάλι Cnews ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών Αλφόνσο Νταστίς. «Το άρθρο 155 είναι... αρκετά μεγάλο. Θα υπάρξει λεπτός χειρισμός και σίγουρα η κυβέρνηση αυτό θα κάνει, ενεργώντας με σύνεση όπως και πριν» πρόσθεσε.

Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το επόμενο βήμα του Ραχόι θα είναι να καλέσει πρόωρες περιφερεια­κές εκλογές προς εκτόνωση της κρίσης, με την κρυφή ελπίδα να αποδυναμωθ­ούν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της καταλανική­ς απόσχισης.

Η ισπανική κυβέρνηση πάντως βρήκε χθες αναπάντεχη στήριξη από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών. Σε δήλωσή της η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Χούα Τσουνγίνγκ ανέφερε ότι η Κίνα «κατανοεί και στηρίζει τις προσπάθειε­ς της ισπανικής κυβέρνησης να προστατεύσ­ει την εθνική ενότητα... και την εδαφική της συνέχεια».

Το Πεκίνο συνήθως δεν σχολιάζει τέτοιου είδους ζητήματα. Είχε εκφραστεί μάλιστα θετικά για τα δημοψηφίσμ­ατα για την ανεξαρτησί­α της Σκωτίας το 2014 και του Νότιου Σουδάν το 2011, τα οποία έγιναν κατόπιν συμφωνίας. Η Κίνα φοβάται ότι ενδεχόμενη απόσχιση της Καταλονίας θα ενισχύσει την όρεξη των αποσχιστικ­ών κινημάτων στις δυτικές περιοχές του Θιβέτ και της Ξινγιάνγκ.

[SID:11402610]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece