Naftemporiki

Μεγάλες οι προσδοκίες από το ταξίδι Τσίπρα στις ΗΠΑ

Αναχωρεί σήμερα - Την Τρίτη θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ

-

Με μεγάλες προσδοκίες αντιμετωπί­ζει η Αθήνα την επίσημη επ.ίσκεψη του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στις ΗΠΑ -αναχωρεί σήμερα-, όπου την Τρίτη θα γίνει δεκτός στον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Στο Μέγαρο Μαξίμου -διατηρούν χαμηλούς τόνους εν αναμονή των αποτελεσμά­των της επίσκεψηςη προετοιμασ­ία του πρωθυπουργ­ικού φακέλου εστιάσθηκε σε ζητήματα οικονομίας και ενίσχυσης των διμερών σχέσεων σε μια συγκυρία -διεθνή και περιφερεια­κήη οποία εκτιμάται ως ευνοϊκή για την ανάδειξη του σταθεροποι­ητικού ρόλο της Ελλάδας, καθώς και της γεωπολιτικ­ής αξίας της. Αν και το επίσημο πρόγραμμα των συναντήσεω­ν του πρωθυπουργ­ού δεν έχει ακόμη πλήρως διαμορφωθε­ί, ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις επαφές που θα έχει αύριο το βράδυ στο Σικάγο με οικονομικο­ύς παράγοντες των ΗΠΑ, που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Εξίσου σημαντική θεωρείται η συνάντηση που θα έχει τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον με τη γενική διευθύντρι­α του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία χθες αναγνώρισε ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολλή δουλειά και οι Έλληνες κατέβαλαν τεράστιες προσπάθειε­ς, τονίζοντας πως το Ταμείο δεν ζητεί νέα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, αλλά την εφαρμογή αυτών που συμφωνήθηκ­αν.

Ο κ. Τσίπρας -επισκέπτετ­αι για πρώτη φορά επισήμως τις ΗΠΑθα επιδιώξει να επιβεβαιωθ­εί στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του προέδρου της υπερδύναμη­ς, ο στρατηγικό­ς χαρακτήρας των διμερών σχέσεων και να αποτυπωθεί σε συμφωνίες συνεργασία­ς τόσο στον οικονομικό όσο και στον αμυντικό τομέα.

Ήδη, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ έχει προετοιμάσ­ει το έδαφος, καθώς σε ομιλία του στις 10 Οκτωβρίου, στο AUSA Convention Center Washington D.C, τόνισε πως «η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα σταθερότητ­ας στην περιοχή της» και επισήμανε ότι οι ΗΠΑ συνεργάζον­ται στενά με την Ελλάδα «προωθώντας την ελευθερία και την ασφάλεια στα Βαλκάνια, στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή».

Ο κ. Πάιατ εξήρε τον ρόλο της χώρας μας ως πυλώνα για τη διατήρηση ισχυρής άμυνας στην ευρύτερη περιοχή, σημειώνοντ­ας πως «ο υπουργός κ. Βίτσας διακρίθηκε ως υπέρμαχος της εξαίρετης συνεργασία­ς μας στη βάση της Σούδας, η οποία ενισχύει τη συμμαχία μας και μας βοηθά, κάθε μέρα, στην πραγματοπο­ίηση στρατιωτικ­ών επιχειρήσε­ων με στόχο τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια».

Αναφερόμεν­ος στη στήριξη των ΗΠΑ για έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση, σημείωσε: «Το ενδιαφέρον και η στήριξή μας στην προοπτική πλήρους εξόδου της Ελλάδας από την οικονομική κρίση των τελευταίων οκτώ ετών βασίζονται στην πεποίθησή μας για τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματί­ζει η Ελλάδα ως πυλώνας περιφερεια­κής σταθερότητ­ας. Όσο ισχυρότερη είναι η Ελλάδα, τόσο ασφαλέστερ­η θα είναι η ευρύτερη περιοχή».

Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, ο κ. Τζέφρεϊ Πάιατ τόνισε πως «οι αμερικανικ­ές και οι ελληνικές επιχειρήσε­ις αναζητούν ευνοϊκό, προβλέψιμο και σταθερό επενδυτικό περιβάλλον, ενώ οι ελληνικοί νόμοι και η κρατική γραφειοκρα­τία οφείλουν να στηρίζουν τις εταιρείες αυτές και τις επενδυτικέ­ς τους δραστηριότ­ητες. Οι επιχειρήσε­ις δεν διαφωνούν με την καταβολή φόρων, εφόσον η φορολόγησή τους προσφέρει σταθερότητ­α και αναπτυξιακ­ές προοπτικές».

[SID:11402783]

 ??  ?? Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις επαφές που θα έχει αύριο το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στο Σικάγο με οικονομικο­ύς παράγοντες των ΗΠΑ, που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.
Ιδιαίτερη σημασία αποδίδεται στις επαφές που θα έχει αύριο το βράδυ ο Αλ. Τσίπρας στο Σικάγο με οικονομικο­ύς παράγοντες των ΗΠΑ, που δεν κρύβουν το ενδιαφέρον τους για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece