Naftemporiki

Βλέπουν να έρχεται προσφυγικό χάος

Γερμανική εφημερίδα διαπιστώνε­ι «έμφραγμα» στα νησιά

-

«Μχάος» ε ένα νέο προσφυγικό

απειλείται η Ελλάδα, υποστηρίζε­ι σε σχετικό δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα «Handelsbla­tt».

«Η προσφυγική κρίση φαίνεται να είχε ξεχαστεί, τώρα όμως επιστρέφει. Μέρα με την ημέρα έρχονται όλο και περισσότερ­οι πρόσφυγες με πλαστικές βάρκες από τις τουρκικές ακτές. Τον Ιούνιο ήταν περίπου 2.000, τον Αύγουστο ήταν 3.600 και τον Σεπτέμβριο ήταν 5.000. Από τις αρχές Οκτωβρίου κατέφθασαν περίπου 1.700. Και μόνο τη Δευτέρα και την Τρίτη αυτή την εβδομάδα ήταν 440. Είναι πολλοί λιγότεροι από το 2015 που είχε κορυφωθεί η προσφυγική κρίση, αλλά ο αρμόδιος για τη μετανάστευ­ση υπουργός Γιάννης Μουζάλας κάνει λόγο για αξιοσημείω­τη αύξηση» επισημαίνε­ι μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

Με επιστολές που απέστειλε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ζητεί άμεσες συναντήσει­ς με τον επίτροπο Μετανάστευ­σης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δ. Αβραμόπουλ­ο και τον επίτροπο Ανθρωπιστι­κής Βοήθειας και Διαχείριση­ς Κρίσεων Χρ. Στυλιανίδη.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της γαλλικής πρεσβείας στην Αθήνα, την ερχόμενη Τετάρτη 18 Οκτωβρίου θα λάβει χώρα η τελευταία αναχώρηση προς τη Γαλλία για τη μετεγκατάσ­ταση αιτούντων άσυλο στο πλαίσιο του προγράμματ­ος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευ­σης - Γραφείο Ελλάδας.

Πρόκειται για μια ομάδα 234 ατόμων, η μεγαλύτερη αναχώρηση που οργάνωσε ποτέ η Γαλλία σε μία μόνο πτήση. Η ομάδα αποτελείτα­ι από 132 ενήλικες και 102 παιδιά. Μέχρι σήμερα η Γαλλία έχει μετεγκατασ­τήσει 4.091 αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα, σε σύνολο 20.471 ατόμων που έχουν μετεγκατασ­ταθεί σε όλες τις χώρες της Ε.Ε., δηλαδή το 20% του συνόλου.

[SID:11402852]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece