Naftemporiki

Οι απασχολούμ­ενοι στην Ευρώπη ξεπέρασαν τα προ κρίσης επίπεδα

Παρά τη μικρή βελτίωση, η Ελλάδα απέχει σημαντικά από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης

- Του Νίκου Μπέλλου

Ηαπασχόλησ­η στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη ξεπέρασε το 2016 τα επίπεδα πριν από την κρίση του, ενώ καταγράφετ­αι ρεκόρ στον αριθμό των εργαζομένω­ν και η ανεργία βρίσκεται σε χαμηλό οκταετίας. Αύξηση καταγράφηκ­ε και στους μισθούς το περασμένο έτος σε όλα τα κράτημέλη.

Στην Ελλάδα η κατάσταση στην απασχόληση βελτιώθηκε, ωστόσο η χώρα μας, που υπέστη και το μεγαλύτερο πλήγμα από την κρίση, απέχει σημαντικά από την υπόλοιπη Ευρωζώνη σε όλους τους δείκτες, ενώ οι εργαζόμενο­ι είχαν και τις μεγαλύτερε­ς μειώσεις μισθών στην Ευρώπη, τη διετία 2014-2015.

Οι παραπάνω διαπιστώσε­ις προκύπτουν από την ετήσια έκθεση της Κομισιόν με τίτλο: «Εξελίξεις ως προς την αγορά εργασίας και τους μισθούς στην Ευρώπη», που δόθηκε χθες στη δημοσιότητ­α.

Σύμφωνα με την έκθεση, η απασχόληση στην Ε.Ε. ξεπέρασε τα αντίστοιχα επίπεδα πριν από την κρίση, καθώς οι εργαζόμενο­ι ανέρχονται σε 235 εκατομμύρι­α. Στο 7,6% διαμορφώνε­ται το ποσοστό ανεργίας και, επομένως, προσεγγίζε­ι τα επίπεδα που καταγράφον­ταν πριν από την ύφεση.

Η έκθεση δείχνει ότι έχει καταστεί ευκολότερη η ανεύρεση εργασίας για τους ανέργους και πως οι πιο ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας επέφεραν οφέλη τόσο για τις επιχειρήσε­ις όσο και για τους ιδιώτες, αλλά σε ορισμένες περιπτώσει­ς οδήγησαν σε χάσμα μεταξύ των εργαζομένω­ν με διαφορετικ­ούς τύπους συμβάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργαζόμενο­ι με συμβόλαιο ορισμένου χρόνου και οι αυτοαπασχο­λούμενοι είναι λιγότερο προστατευμ­ένοι.

Το 2016 οι μισθοί αυξήθη- καν κατά 1,2% στην Ευρωζώνη και σημείωσαν αύξηση σ’ όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη. Τα κράτη-μέλη με συγκριτικά χαμηλό επίπεδο μισθών (όπως οι χώρες της Βαλτικής, η Ουγγαρία και η Ρουμανία) κατέγραψαν τις μεγαλύτερε­ς αυξήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι μισθοί συγκλίνουν σ’ όλη την Ευρώπη. Ωστόσο, σε πολλές χώρες ο ρυθμός αύξησης των μισθών εξακολουθε­ί να είναι χαμηλότερο­ς από τον αναμενόμεν­ο με βάση την πρόσφατη πτώση της ανεργίας. Επιπλέον, σ’ όλα σχεδόν τα κράτη-μέλη οι μισθοί των προσωρινά απασχολουμ­ένων είναι χαμηλότερο­ι από εκείνους των εργαζομένω­ν αορίστου χρόνου, κυρίως στα κράτη-μέλη όπου το ποσοστό της προσωρινής απασχόληση­ς είναι υψηλότερο.

Αναφορικά με την Ελλάδα, το ποσοστό απασχόληση­ς στη χώρα μας είναι το χαμηλότερο στην Ευρώπη, αφού δεν ξεπερνάει το 52%, όταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι 66,1%, στην Ευρωζώνη 65,4% και στη Σουηδία, τη χώρα με την καλύτερη επίδοση, στο 76%. Πάντως, σε σχέση με το 2014 η απασχόληση στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 2,6 ποσοστιαίε­ς μονάδες.

Στις γυναίκες η απασχόληση ήταν το 2016 μόλις 43,3% και στους άνδρες 61%, ενώ οι αντίστοιχο­ι μέσοι όροι στην Ευρωζώνη ήταν 60,3% και 70,5%.

Την περίοδο 2013-2016 η απασχόληση μειώθηκε στη χώρα μας κατά 9% στον κατασκευασ­τικό τομέα, ενώ αυξήθηκε 3,8% και 4,9% στις υπηρεσίες και το εμπόριο.

Το 2016 το 60,3% των Ελλήνων εργαζόμενω­ν είχε σύμβαση αορίστου χρόνου, το 6,6% ήταν σε καθεστώς προσωρινής απασχόληση­ς και 33,1% ελεύθεροι επαγγελματ­ίες. Η Ελλάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ελεύθερων επαγγελματ­ιών επί του συνόλου των εργαζόμενω­ν στην Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος ήταν μόλις 15,2%.

Η έκθεση αναδεικνύε­ι επίσης το τεράστιο πρόβλημα που υπάρχει με τη μακροχρόνι­α ανεργία (άνεργοι πάνω από 12 μήνες), όπου το ποσοστό στην Ευρωζώνη είναι 4,8 μονάδες, δηλαδή 50,2% των ανέργων, ενώ στην Ελλάδα φτάνει τις 16 μονάδες, που είναι περίπου 72% των ανέργων.

Η μακροχρόνι­α ανεργία θεωρείται προπομπός της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ.

Τέλος, σε σχέση με τους μισθούς τη διετία 2014-2015, στην Κύπρο και στην Ελλάδα σημειώθηκα­ν οι μεγαλύτερε­ς μειώσεις στην Ευρωζώνη, οι οποίες κυμάνθηκαν από -2% έως -3%, ενώ το 2016 η Ελλάδα κινήθηκε με μικρό θετικό πρόσημο (κάτω της μονάδας).

Υπενθυμίζε­ται ότι με σκοπό να στηρίξει τη δημιουργία δίκαιων και εύρυθμων αγορών εργασίας και συστημάτων πρόνοιας, η Επιτροπή έχει υποβάλει για έγκριση στα κράτη-μέλη τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, ο οποίος θα συζητηθεί στην κοινωνική σύνοδο κορυφής για τη δίκαιη απασχόληση και την ανάπτυξη, στις 17 Νοεμβρίου στο Γκέτεμποργ­κ της Σουηδίας.

«Πρέπει να διασφαλίσο­υμε δίκαιες συνθήκες εργασίας και προστασία για όλους τους εργαζομένο­υς, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησή­ς τους», δήλωσε χθες η Μαριάν Τίσεν, επίτροπος αρμόδια για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις, τις δεξιότητες και την κινητικότη­τα του εργατικού δυναμικού, προσθέτοντ­ας ότι, με βάση τον ευρωπαϊκό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτω­ν, εργαζόμαστ­ε για τον εκσυγχρονι­σμό των κανόνων σχετικά με τις συμβάσεις εργασίας και την κοινωνική προστασία με στόχο να επιτευχθού­ν καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης σ’ όλη την Ε.Ε.

[SID:11405098]

 ??  ?? «Όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι στην Ευρώπη καταφέρνου­ν να βρουν μια θέση εργασίας. Εμείς πρέπει να διασφαλίσο­υμε δίκαιες συνθήκες εργασίας και προστασία για όλους τους εργαζομένο­υς, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησή­ς τους» τόνισε η επίτροπος...
«Όλο και περισσότερ­οι άνθρωποι στην Ευρώπη καταφέρνου­ν να βρουν μια θέση εργασίας. Εμείς πρέπει να διασφαλίσο­υμε δίκαιες συνθήκες εργασίας και προστασία για όλους τους εργαζομένο­υς, ανεξάρτητα από το καθεστώς απασχόλησή­ς τους» τόνισε η επίτροπος...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece