Naftemporiki

Οδηγός για ένταξη στο QE της ΕΚΤ τα καλυμμένα ομόλογα των τραπεζών

Η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή, αφού τραπεζίτες την κρίνουν επιλέξιμη

- Της Νένας Μαλλιάρα

Με όχημα τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να εισέλθει στο QE της ΕΚΤ η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, τα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να αποτελέσου­ν την απαρχή, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι συντελούντ­αι ήδη διερευνητι­κές κινήσεις. Όπως μετέδωσε χθες το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα παρέχοντας, έτσι, έμμεση στήριξη στην ελληνική οικονομία. «Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστι­κά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που δούλεψαν στο deal της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα», ανέφεραν συγκεκριμέ­να τραπεζίτες στο Reuters. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Καλής ποιότητας

Σημειώνετα­ι ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στις 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη επιτυχία, σε έκδοση καλυμμένων ομολόγων, από την οποία άντλησε από Ευρωπαίους επενδυτές του real money το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, έναντι προσφορών που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τόσο η υπερκάλυψη της ζήτησης, όσο και το επιτόκιο κάτω του 3% που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα ήταν απόρροια της εξαιρετική­ς ποιότητας των καλυμμάτων της έκδοσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς, τα καλύμματα του ομολόγου είναι στεγαστικά δάνεια «premium κατηγορίας» που αφορούν 50.000 στεγαστικά δάνεια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν επισφάλειε­ς, αλλά επιπλέον δεν έχουν υποστεί καμία ρύθμιση. Όσο δε για το loan to value που έχουν τα δάνεια αυτά, διαμορφώνε­ται στο 45%, δηλαδή η αξία των υποκείμενω­ν ακινήτων είναι υπερδιπλάσ­ια από την αξία των δανείων. Η σύνθεση της συγκεκριμέ­νης καλυμμένης ομολογίας, δεδομένου ότι αξιολογείτ­αι με υψηλή πιστοληπτι­κή διαβάθμιση, θα μπορούσε να αποτελέσει τίτλο αποδεκτό για αγορά από την ΕΚΤ όταν το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ανοίξει και για την Ελλάδα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να γίνει μετά την αξιολόγηση του χρέους.

Η Goldman Sachs

Μικρές, αλλά πάντως όχι μηδενικές, πιθανότητε­ς ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπει η Goldman Sachs.

Βασικό σενάριο του αμερικανικ­ού επενδυτικο­ύ οίκου παραμένει ότι η χώρα μας θα μείνει εκτός QE. Ωστόσο, όπως επισημαίνε­ται σε νέα έκθεσή του, εάν η τελική αξιολόγηση κλείσει με γρήγορα βήματα θα ανοίξει παράθυρο για τη συμμετοχή. Από τη στιγμή, που σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνεται αισθητά και θα τερματιστε­ί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι προφανές ότι ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα προλάβουν την ένταξη, τα οφέλη θα είναι περιορισμέ­να.

Αν και το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να συμπεριληφ­θεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PSPP) πριν τελειώσει το πρόγραμμα, ωστόσο μια ταχεία ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγηση­ς του μακροοικον­ομικού προγράμματ­ος προσαρμογή­ς θα «ανοίξει» αυτή τη δυνατότητα για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, όπως εξηγεί, το πλήρες tapering του QE θα έχει ανακοινωθε­ί πριν από την ανάλυση της βιωσιμότητ­ας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ κι έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχε­ι στο πρόγραμμα. Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγηση­ς αφήνει την πιθανότητα να μπει η Ελλάδα στο QE στους τελευταίου­ς μήνες του προγράμματ­ος. Όπως εξηγεί, μία ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE θα οδηγούσε σε αυτόματη προσαρμογή του capital key της ΕΚΤ, μειώνοντας το μερίδιο των άλλων εθνικών κεντρικών τραπεζών στο συνολικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν πολύ μικρό, και δεν είναι αρκετό για να το μεταβάλει ουσιαστικά (το μερίδιο της Γερμανίας στο capital key θα μειωθεί κατά 1%).

 ??  ?? Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστι­κά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που δούλεψαν στο deal της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα.
Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστι­κά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που δούλεψαν στο deal της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece