Οδηγός για ένταξη στο QE της ΕΚΤ τα καλυμμένα ομόλογα των τραπεζών

Η έκδοση της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσε να αποτελέσει την απαρχή, αφού τραπεζίτες την κρίνουν επιλέξιμη

Naftemporiki - - Οικονομια - Της Νένας Μαλλιάρα

Με όχημα τα καλυμμένα ομόλογα των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσε να εισέλθει στο QE της ΕΚΤ η Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα ομόλογα της Εθνικής Τράπεζας θα μπορούσαν να αποτελέσουν την απαρχή, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι συντελούνται ήδη διερευνητικές κινήσεις. Όπως μετέδωσε χθες το Reuters, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μπορούσε να αγοράσει καλυμμένα ομόλογα που εξέδωσε η Εθνική Τράπεζα παρέχοντας, έτσι, έμμεση στήριξη στην ελληνική οικονομία. «Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστικά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που δούλεψαν στο deal της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα», ανέφεραν συγκεκριμένα τραπεζίτες στο Reuters. Εκπρόσωπος της ΕΚΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα του Reuters.

Καλής ποιότητας

Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα προχώρησε στις 10 Οκτωβρίου, με μεγάλη επιτυχία, σε έκδοση καλυμμένων ομολόγων, από την οποία άντλησε από Ευρωπαίους επενδυτές του real money το ποσό των 750 εκατ. ευρώ, έναντι προσφορών που ξεπέρασαν τα 2 δισ. ευρώ. Τόσο η υπερκάλυψη της ζήτησης, όσο και το επιτόκιο κάτω του 3% που πέτυχε η Εθνική Τράπεζα ήταν απόρροια της εξαιρετικής ποιότητας των καλυμμάτων της έκδοσης. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα καλύμματα του ομολόγου είναι στεγαστικά δάνεια «premium κατηγορίας» που αφορούν 50.000 στεγαστικά δάνεια, τα οποία όχι μόνο δεν έχουν επισφάλειες, αλλά επιπλέον δεν έχουν υποστεί καμία ρύθμιση. Όσο δε για το loan to value που έχουν τα δάνεια αυτά, διαμορφώνεται στο 45%, δηλαδή η αξία των υποκείμενων ακινήτων είναι υπερδιπλάσια από την αξία των δανείων. Η σύνθεση της συγκεκριμένης καλυμμένης ομολογίας, δεδομένου ότι αξιολογείται με υψηλή πιστοληπτική διαβάθμιση, θα μπορούσε να αποτελέσει τίτλο αποδεκτό για αγορά από την ΕΚΤ όταν το πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης ανοίξει και για την Ελλάδα. Κάτι, βεβαίως, που μπορεί να γίνει μετά την αξιολόγηση του χρέους.

Η Goldman Sachs

Μικρές, αλλά πάντως όχι μηδενικές, πιθανότητες ένταξης των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας βλέπει η Goldman Sachs.

Βασικό σενάριο του αμερικανικού επενδυτικού οίκου παραμένει ότι η χώρα μας θα μείνει εκτός QE. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε νέα έκθεσή του, εάν η τελική αξιολόγηση κλείσει με γρήγορα βήματα θα ανοίξει παράθυρο για τη συμμετοχή. Από τη στιγμή, που σύμφωνα με τις πληροφορίες το πρόγραμμα της ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνεται αισθητά και θα τερματιστεί το αργότερο έως τον Σεπτέμβριο του 2018, είναι προφανές ότι ακόμη και εάν τα ελληνικά ομόλογα προλάβουν την ένταξη, τα οφέλη θα είναι περιορισμένα.

Αν και το βασικό σενάριο της Goldman Sachs είναι ότι η χώρα μας δεν θα καταφέρει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων (PSPP) πριν τελειώσει το πρόγραμμα, ωστόσο μια ταχεία ολοκλήρωση της τελικής αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής θα «ανοίξει» αυτή τη δυνατότητα για τα ελληνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της GS, όπως εξηγεί, το πλήρες tapering του QE θα έχει ανακοινωθεί πριν από την ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από την ΕΚΤ κι έτσι δεν θα μπορέσει η Ελλάδα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Ωστόσο, η έγκαιρη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης αφήνει την πιθανότητα να μπει η Ελλάδα στο QE στους τελευταίους μήνες του προγράμματος. Όπως εξηγεί, μία ενδεχόμενη ένταξη της Ελλάδας στο QE θα οδηγούσε σε αυτόματη προσαρμογή του capital key της ΕΚΤ, μειώνοντας το μερίδιο των άλλων εθνικών κεντρικών τραπεζών στο συνολικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το συνολικό αποτέλεσμα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ήταν πολύ μικρό, και δεν είναι αρκετό για να το μεταβάλει ουσιαστικά (το μερίδιο της Γερμανίας στο capital key θα μειωθεί κατά 1%).

Η ΕΚΤ δεν έχει αποκλειστικά κριτήρια για το ποια ομόλογα είναι επιλέξιμα για το πρόγραμμα αγοράς, αλλά οι τραπεζίτες και οι νομικοί που δούλεψαν στο deal της Εθνικής Τράπεζας θεωρούν ότι τα ομόλογα είναι επιλέξιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.