«Σκιά» 844 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία

Θέμα αντιπαράθεσης στους θεσμούς η αντιμετώπιση της συσσώρευσης επισφαλών τραπεζικών δανείων

Naftemporiki - - Οικονομια - Της Έφης Τριήρη

Σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνει η συσσώρευση επισφαλών τραπεζικών δανείων, που φθάνουν πλέον το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια (844 δισ. ευρώ), θέμα που τείνει να εξελιχθεί σε σημείο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε κορυφαία θεσμικά όργανα και όχι μόνο αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Οι τράπεζες στις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, έχουν αυτή τη στιγμή συσσωρεύσει από κοινού επισφαλή δάνεια αξίας 230 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των ρυθμιστικών αρχών, γεγονός που αποδεικνύει ότι το εύρος του προβλήματος δεν περιορίζεται στην Ιταλία αλλά αφορά πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη. Διότι το μέγεθος των επισφαλών δανείων στις δύο κορυφαίες οικονομίες πλησιάζει επικίνδυνα το ύψος των 260 δισ. ευρώ των επισφαλών δανείων στην Ιταλία. Μετά την Ιταλία, ο μεγαλύτερος όγκος δανείων που δεν έχουν αποπληρωθεί εδώ και τρεις μήνες εντοπίζεται σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία. Στη Γαλλία, η αξία των μη εξυπηρετούμενων δανείων φθάνει τα 160 δισ. ευρώ, στην Ισπανία τα 139 δισ. ευρώ και στη Γερμανία τα 69 δισ. ευρώ.

Η αναλογία

Η εικόνα γίνεται πολύ χειρότερη εάν υπολογίσει κάποιος την αναλογία των δανείων που χαρακτηρίζονται επισφαλή. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθότι περίπου ένα στα δύο δάνεια δεν έχει εξυπηρετηθεί για ένα τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Στην Ιταλία και στην Ιρλανδία, το ένα στα οκτώ είναι επισφαλές, ενώ το ποσοστό στη Γαλλία είναι μικρότερο του 4%.

Ωστόσο, το θέμα αντιμετώπισης των επισφαλών δανείων καθίσταται ιδιαίτερα ταραχώδες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όχι μόνο από πλευράς της Ιταλίας αλλά και από Γερμανούς ευρωβουλευτές, στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τον όγκο των επισφαλών δανείων. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ παρουσίασε πρόσφατα νέες προτάσεις που θα υποχρεώνουν τις τράπεζες από το 2018 να βάζουν στην άκρη περισσότερο κεφάλαιο για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ευρωβουλευτών, οι οποίοι προσπαθούν να χαράξουν τους δικούς τους κανόνες για τα δάνεια αυτά.

Ανησυχίες

Χθες, ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρι κάλεσε την ΕΚΤ να «διορθώσει» τη στάση της αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, στάση που ουσιαστικά απηχεί τις ανησυχίες που εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Συμμερίζομαι τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ταγιάνι. Οι βουλευτές θέλουν η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν εισαγάγει τέτοιους κανόνες. Ελπίζω… ότι η διαδικασία διαβούλευσης θα βοηθήσει τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) να διορθώσει τις κατευθυντήριες γραμμές προκειμένου να τις καταστήσει πιο ισορροπημένες», είπε ο κ. Γκουαλτιέρι.

Οι κ. Ταγιάνι και Γκουαλτιέρι είναι Ιταλοί, αλλά τις απόψεις τους, όλως περιέργως, τις συμμερίζονται και κάποιοι Γερμανοί. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν συγκρουστεί αναφορικά με τον τρόπο που η Ρώμη χειρίστηκε την τραπεζική κρίση, με το Βερολίνο να πιέζει για αυστηρότερη αντιμετώπιση των πιστωτών αυτών των τραπεζών.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι υπερέβη των εξουσιών της.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s είχε προειδοποιήσει και αυτός ότι η κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να πλήξει το αξιόχρεο των τραπεζών σε χώρες με πολλά προβλήματα δανείων. «Οι προτάσεις της ΕΚΤ θα οδηγήσουν τελικά σε υγιέστερους ισολογισμούς σε τράπεζες που υπόκεινται στις απαιτήσεις της, αλλά οι τράπεζες που έχουν υψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια και χαμηλή κάλυψη πιθανότατα επηρεάζονται περισσότερο από τις πρόσθετες προβλέψεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των Moody’s.

[SID:11405522]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.