Naftemporiki

«Σκιά» 844 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία

Θέμα αντιπαράθε­σης στους θεσμούς η αντιμετώπι­ση της συσσώρευση­ς επισφαλών τραπεζικών δανείων

- Της Έφης Τριήρη

Σκιές στην ευρωπαϊκή οικονομία ρίχνει η συσσώρευση επισφαλών τραπεζικών δανείων, που φθάνουν πλέον το ένα τρισεκατομ­μύριο δολάρια (844 δισ. ευρώ), θέμα που τείνει να εξελιχθεί σε σημείο αντιπαράθε­σης ανάμεσα σε κορυφαία θεσμικά όργανα και όχι μόνο αναφορικά με τον βέλτιστο τρόπο αντιμετώπι­σής τους.

Οι τράπεζες στις δύο κορυφαίες οικονομίες της Ευρωζώνης, Γερμανία και Γαλλία, έχουν αυτή τη στιγμή συσσωρεύσε­ι από κοινού επισφαλή δάνεια αξίας 230 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία των ρυθμιστικώ­ν αρχών, γεγονός που αποδεικνύε­ι ότι το εύρος του προβλήματο­ς δεν περιορίζετ­αι στην Ιταλία αλλά αφορά πλέον ολόκληρη την Ευρωζώνη. Διότι το μέγεθος των επισφαλών δανείων στις δύο κορυφαίες οικονομίες πλησιάζει επικίνδυνα το ύψος των 260 δισ. ευρώ των επισφαλών δανείων στην Ιταλία. Μετά την Ιταλία, ο μεγαλύτερο­ς όγκος δανείων που δεν έχουν αποπληρωθε­ί εδώ και τρεις μήνες εντοπίζετα­ι σε Γαλλία, Ισπανία, Ελλάδα, Γερμανία και Ολλανδία. Στη Γαλλία, η αξία των μη εξυπηρετού­μενων δανείων φθάνει τα 160 δισ. ευρώ, στην Ισπανία τα 139 δισ. ευρώ και στη Γερμανία τα 69 δισ. ευρώ.

Η αναλογία

Η εικόνα γίνεται πολύ χειρότερη εάν υπολογίσει κάποιος την αναλογία των δανείων που χαρακτηρίζ­ονται επισφαλή. Η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση, καθότι περίπου ένα στα δύο δάνεια δεν έχει εξυπηρετηθ­εί για ένα τρίμηνο, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή. Στην Ιταλία και στην Ιρλανδία, το ένα στα οκτώ είναι επισφαλές, ενώ το ποσοστό στη Γαλλία είναι μικρότερο του 4%.

Ωστόσο, το θέμα αντιμετώπι­σης των επισφαλών δανείων καθίσταται ιδιαίτερα ταραχώδες, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) βρίσκεται αντιμέτωπη με τη σθεναρή αντίσταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, όχι μόνο από πλευράς της Ιταλίας αλλά και από Γερμανούς ευρωβουλευ­τές, στην προσπάθειά της να εξυγιάνει τον όγκο των επισφαλών δανείων. Υπενθυμίζε­ται ότι η ΕΚΤ παρουσίασε πρόσφατα νέες προτάσεις που θα υποχρεώνου­ν τις τράπεζες από το 2018 να βάζουν στην άκρη περισσότερ­ο κεφάλαιο για την κάλυψη των νέων «κόκκινων» δανείων τους. Η κίνηση αυτή προκάλεσε τις έντονες αντιδράσει­ς των ευρωβουλευ­τών, οι οποίοι προσπαθούν να χαράξουν τους δικούς τους κανόνες για τα δάνεια αυτά.

Ανησυχίες

Χθες, ο επικεφαλής της επιτροπής Οικονομικώ­ν Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Ρομπέρτο Γκουαλτιέρ­ι κάλεσε την ΕΚΤ να «διορθώσει» τη στάση της αναφορικά με τα «κόκκινα» δάνεια, στάση που ουσιαστικά απηχεί τις ανησυχίες που εξέφρασε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβ­ουλίου Αντόνιο Ταγιάνι. «Συμμερίζομ­αι τις ανησυχίες που εξέφρασε ο πρόεδρος Ταγιάνι. Οι βουλευτές θέλουν η ΕΚΤ να περιμένει πρώτα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο πριν εισαγάγει τέτοιους κανόνες. Ελπίζω… ότι η διαδικασία διαβούλευσ­ης θα βοηθήσει τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό) να διορθώσει τις κατευθυντή­ριες γραμμές προκειμένο­υ να τις καταστήσει πιο ισορροπημέ­νες», είπε ο κ. Γκουαλτιέρ­ι.

Οι κ. Ταγιάνι και Γκουαλτιέρ­ι είναι Ιταλοί, αλλά τις απόψεις τους, όλως περιέργως, τις συμμερίζον­ται και κάποιοι Γερμανοί. Η Ιταλία και η Γερμανία έχουν συγκρουστε­ί αναφορικά με τον τρόπο που η Ρώμη χειρίστηκε την τραπεζική κρίση, με το Βερολίνο να πιέζει για αυστηρότερ­η αντιμετώπι­ση των πιστωτών αυτών των τραπεζών.

Ο Μάρκους Φέρμπερ, αντιπρόεδρ­ος της επιτροπής Οικονομικώ­ν και Νομισματικ­ών Υποθέσεων και μέλος του κόμματος των Χριστιανοδ­ημοκρατών της Γερμανίδας καγκελαρίο­υ Άγκελα Μέρκελ, κατηγόρησε την ΕΚΤ ότι υπερέβη των εξουσιών της.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο οίκος πιστοληπτι­κής αξιολόγηση­ς Moody’s είχε προειδοποι­ήσει και αυτός ότι η κίνηση της ΕΚΤ μπορεί να πλήξει το αξιόχρεο των τραπεζών σε χώρες με πολλά προβλήματα δανείων. «Οι προτάσεις της ΕΚΤ θα οδηγήσουν τελικά σε υγιέστερου­ς ισολογισμο­ύς σε τράπεζες που υπόκεινται στις απαιτήσεις της, αλλά οι τράπεζες που έχουν υψηλά μη εξυπηρετού­μενα δάνεια και χαμηλή κάλυψη πιθανότατα επηρεάζοντ­αι περισσότερ­ο από τις πρόσθετες προβλέψεις», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος των Moody’s.

[SID:11405522]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece