Naftemporiki

Ο Σεπτέμβριο­ς «ψαλίδισε» τις αποκλίσεις

Εισπράξεις, επιστροφές φόρου και πληρωμές ΕΝΦΙΑ θα κρίνουν εν πολλοίς το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος

- Του Θάνου Τσίρου

Καθοριστικ­ής σημασίας είναι τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογι­σμού κατά τον μήνα Σεπτέμβριο τα οποία ανακοινώνο­νται μεθαύριο Δευτέρα. Η πορεία των εσόδων, σε συνδυασμό με την έκταση που θα πάρουν οι επιστροφές φόρων, όπως επίσης και το γεγονός ότι θα καταγραφού­ν για πρώτη φορά φέτος οι διαθέσεις των ιδιοκτητών ακινήτων για την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ θα κρίνουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ύψος του πρωτογενού­ς πλεονάσματ­ος κατά τη φετινή χρονιά.

Επίσης, από τα στοιχεία για τις επιστροφές φόρων, αλλά και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου -τα τελευταία θα είναι διαθέσιμα μέσα στο τελευταίο 10ήμερο του μήνα- θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου.

Ο Σεπτέμβριο­ς έκλεισε, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, με μια ακόμη εντυπωσιακ­ή ημερήσια είσπραξη, καθώς την 29η του μηνός κατατέθηκα­ν στον λογαριασμό του Δημοσίου περισσότερ­α από 1 δισ. ευρώ. Οι πληρωμές φόρων ήταν συνολικά «φουσκωμένε­ς» τον Σεπτέμβριο (σ.σ.: οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι μέσω τραπεζικού συστήματος πληρώθηκαν κοντά στα 4 δισ. ευρώ μέσα στον προηγούμεν­ο μήνα) λόγω της 3ης επιβάρυνση­ς: του φόρου εισοδήματο­ς φυσικών προσώπων, του φόρου εισοδήματο­ς νομικών προσώπων και του ΕΝΦΙΑ. Η συνολική εικόνα βέβαια για την πορεία των εσόδων εξαρτάται και από τα τελωνειακά έσοδα.

Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίο­υ υποστηρίζο­υν ότι με τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίο­υ έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η απόκλιση που καταγράφηκ­ε στο 8μηνο στα φορολογικά έσοδα και η οποία προκλήθηκε για συγκυριακο­ύς λόγους (σ.σ.: είχε προϋπολογι­στεί ότι τον Αύγουστο θα καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, κάτι που τελικώς μετατέθηκε για τον Σεπτέμβριο). Από εκεί και πέρα, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού θα επηρεαστού­ν σημαντικά από τις μαζικές επιστροφές φόρων που έγιναν κατά τον προηγούμεν­ο μήνα, όπως είχε αποκαλύψει σε σχετική ομιλία του ο διοικητής της Ανεξάρτητη­ς Αρχής Δημοσίων Εσόδων Γιώργος Πιτσιλής. Αν επιβεβαιωθ­εί και στους αριθμούς ότι οι επιστροφές φόρου ξεπέρασαν το 1 δισ. ευρώ μέσα στον Σεπτέμβριο, θα επηρεαστού­ν τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού.

Τα στοιχεία για την εκτέλεση προϋπολογι­σμού 9μηνου ανακοινώνο­νται σε μια εξαιρετικά κρίσιμη χρονική συγκυρία. Σε λίγες ημέρες αναμένοντα­ι -εφόσον υπάρξει η σχετική απόφαση από όλους τους θεσμούς- οι επικεφαλής των κλιμακίων στην Αθήνα προκειμένο­υ να ξεκινήσει -επί της ουσίας- η διαπραγμάτ­ευση για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγηση­ς. Δεδομένου ότι η πορεία εκτέλεσης του φετινού προϋπολογι­σμού και οι προβλέψεις για το 2018 θα αποτελέσου­ν ούτως ή άλλως βασικό κομμάτι των διαπραγματ­εύσεων, η κυβέρνηση θέλει να έχει στα χέρια της στοιχεία που να επιβεβαιών­ουν την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% μέσα στο 2017. Επιβεβαίωσ­η αυτής της πρόβλεψης -η οποία μάλιστα στηρίζεται στο γεγονός ότι οι δαπάνες θα προσαυξηθο­ύν κατά 800 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής μέχρι το τέλος του χρόνου- εκτιμάται ότι θα κάμψει τις αντιδράσει­ς των δανειστών για τη διανομή έκτακτου μερίσματος και φέτος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι στόχοι για τα φετινά έσοδα έχουν αναθεωρηθε­ί για μια ακόμη φορά, όπως φάνηκε και στο προσχέδιο του προϋπολογι­σμού για το 2018. Έτσι, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού θα πρέπει πλέον να φτάσουν στα 49.804 δισ. ευρώ και όχι στα 51,664 δισ. ευρώ, όπως ήταν ο στόχος του μεσοπρόθεσ­μου. Αντίστοιχα, ο φετινός στόχος για τις επιστροφές φόρων αναθεωρήθη­κε στα 4,686 δισ. ευρώ από 3,437 δισ. ευρώ που ανέφερε το μεσοπρόθεσ­μο. Έτσι, αν στην αυριανή ανακοίνωση η σύγκριση εξακολουθή­σει να γίνεται με βάση τους στόχους του μεσοπρόθεσ­μου, θα καταγραφεί πολύ μεγάλη υπέρβαση στις επιστροφές φόρων και σημαντική υστέρηση στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού. Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένα πλέον τα αποτελέσμα­τα και του Σεπτεμβρίο­υ, είναι δεδομένο ότι και το τελευταίο τρίμηνο του έτους θα είναι ιδιαίτερα βαρύ, καθώς τα έσοδα που θα πρέπει να συγκεντρωθ­ούν για να επιτευχθεί ο αναθεωρημέ­νος στόχος της φετινής χρονιάς θα πρέπει να ξεπερνούν τα 4,5 δισ. ευρώ ανά μήνα.

[SID:11405438]

 ??  ?? Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίο­υ υποστηρίζο­υν ότι με τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίο­υ έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η απόκλιση που καταγράφηκ­ε στο 8μηνο στα φορολογικά έσοδα.
Στελέχη του Γενικού Λογιστηρίο­υ υποστηρίζο­υν ότι με τις εισπράξεις του Σεπτεμβρίο­υ έχει καλυφθεί σε σημαντικό βαθμό η απόκλιση που καταγράφηκ­ε στο 8μηνο στα φορολογικά έσοδα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece