Ευ. Τσακαλώτος: Το Ταμείο να πάρει μια απόφαση

Naftemporiki - - Οικονομια -

Να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάλεσε το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Elliott School of International Affairs του George Washington University, με τίτλο «πού πηγαίνει η Ευρώπη;». «Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματος με το ΔΝΤ να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, ωστόσο αυτό που είναι δύσκολο είναι να συνεργαστείς με

MΟ υπουργός Οικονομικών ένα θεσμό ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και με το άλλο έξω από αυτό» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντας ότι «το ΔΝΤ πρέπει να πάρει μια απόφαση». Υπενθύμισε ότι το Ταμείο πήρε την πρώτη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο, ενώ τώρα είναι Οκτώβριος και «θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση». Εκτίμησε όμως ότι το θέμα θα καθυστερήσει λόγω της τρίτης αξιολόγησης και των διαπραγματεύσεων στη Γερμανία για τη νέα κυβέρνηση και θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, «χρειαζόμαστε καθαρότητα» και θα θέσουμε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα υπάρξει σήμερα συνάντηση, ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στον κυβερνητικό στόχο, για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, σημειώνοντας ότι το τελευταίο Eurogroup, που έγινε πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει στην κοινή δήλωση ότι είναι έτοιμο να συνεισφέρει σε ένα μαξιλάρι διαθεσίμων. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, εξήγησε. «Υπάρχουν πλέον δηλώσεις για καθαρή έξοδο» είπε, για να προσθέσει ότι «εργαζόμαστε για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την εκ νέου έξοδο στις αγορές για να δημιουργήσουμε μαξιλάρι διαθεσίμων». Επίσης είπε ότι «θέτουμε ως στόχο να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση πολύ γρήγορα και μετά να γίνουν τρεις μεγάλες συζητήσεις: για το ΔΝΤ, για το χρέος και για την έξοδο από το μνημόνιο καθαυτή».

[SID:11405806]

Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.