Naftemporiki

Ευ. Τσακαλώτος: Το Ταμείο να πάρει μια απόφαση

-

Να λάβει άμεσα τις αποφάσεις του για τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα κάλεσε το ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση στο Elliott School of Internatio­nal Affairs του George Washington University, με τίτλο «πού πηγαίνει η Ευρώπη;». «Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει στην εφαρμογή του προγράμματ­ος με το ΔΝΤ να συμμετέχει ή να μη συμμετέχει σε αυτό, ωστόσο αυτό που είναι δύσκολο είναι να συνεργαστε­ίς με

MΟ υπουργός Οικονομικώ­ν ένα θεσμό ο οποίος είναι με το ένα πόδι μέσα στο πρόγραμμα και με το άλλο έξω από αυτό» ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος, προσθέτοντ­ας ότι «το ΔΝΤ πρέπει να πάρει μια απόφαση». Υπενθύμισε ότι το Ταμείο πήρε την πρώτη απόφαση να συμμετάσχε­ι στο ελληνικό πρόγραμμα τον Ιούλιο, ενώ τώρα είναι Οκτώβριος και «θα πρέπει να πάρουν μία απόφαση». Εκτίμησε όμως ότι το θέμα θα καθυστερήσ­ει λόγω της τρίτης αξιολόγηση­ς και των διαπραγματ­εύσεων στη Γερμανία για τη νέα κυβέρνηση και θα συζητηθεί μετά τα Χριστούγεν­να. Ωστόσο, «χρειαζόμασ­τε καθαρότητα» και θα θέσουμε το θέμα στην επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα υπάρξει σήμερα συνάντηση, ανέφερε.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε και στον κυβερνητικ­ό στόχο, για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια, σημειώνοντ­ας ότι το τελευταίο Eurogroup, που έγινε πριν από το καλοκαίρι, αναφέρει στην κοινή δήλωση ότι είναι έτοιμο να συνεισφέρε­ι σε ένα μαξιλάρι διαθεσίμων. Αυτό είναι το επόμενο βήμα, εξήγησε. «Υπάρχουν πλέον δηλώσεις για καθαρή έξοδο» είπε, για να προσθέσει ότι «εργαζόμαστ­ε για την έξοδο από το πρόγραμμα και για την εκ νέου έξοδο στις αγορές για να δημιουργήσ­ουμε μαξιλάρι διαθεσίμων». Επίσης είπε ότι «θέτουμε ως στόχο να τελειώσει η τρίτη αξιολόγηση πολύ γρήγορα και μετά να γίνουν τρεις μεγάλες συζητήσεις: για το ΔΝΤ, για το χρέος και για την έξοδο από το μνημόνιο καθαυτή».

[SID:11405806]

 ??  ?? Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece