Παραμένει υψηλό το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Οι μισθολογικές δαπάνες υφίστανται ισχυρή πίεση για κοινωνική προστασία και κοινωνικές εισφορές

Naftemporiki - - Οικονομια -

φθίνουσα πορεία του ποσοΗστού

ανεργίας στην Ελλάδα από το 2013 και μετά αμβλύνει μεν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην κοινωνική συνοχή, αλλά δεν αποκαθιστά το πρόβλημα των μισθολογικών απωλειών ανά εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, επισημαίνει η Alpha Bank στο τελευταίο δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων. Το ποσοστό ανεργίας, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζει να υποχωρεί και διαμορφώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, από 23,4% τον Ιούλιο του 2016 και 27,9% τον Ιούλιο του 2013, όταν είχε φθάσει στο υψηλότερό του επίπεδο.

Οι αποδοχές στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ανακάμπτουν σε αξιοπρόσεκτο βαθμό στο άμεσο μέλλον, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank. Οι παράγοντες που υπαγορεύουν την πορεία των αποδοχών στην τρέχουσα συγκυρία έχουν ως ακολούθως:

Υπερβάλλουσα προσφορά ερ1γασίας:

Η διατήρηση διψήφιου ποσοστού ανεργίας σε συνδυασμό με την υποαπασχόληση των εργαζομένων περιορίζει τη δυνατότητα ανάκαμψης των αμοιβών.

Πτωτική πορεία της παραγω2γικότητας

της εργασίας: Η παραγωγικότητα της εργασίας εξακολουθεί να μειώνεται στην περίοδο 2013-2017, που η ανεργία αποκλιμακώνεται σταδιακά. Ο χαμηλός σχηματισμός παγίου κεφαλαίου μηχανολογικού εξοπλισμού την τελευταία οκταετία έχει επηρεάσει αρνητικά την προοπτική αύξησης της παραγωγικότητας της εργασίας και κατά συνέπεια την άνοδο των αποδοχών.

Αύξηση του αριθμού των συμ3βάσεων

μερικής απασχόλησης: H σύνθεση της αγοράς εργασίας, με την αύξηση του ποσοστού συμβολαίων προσωρινής και εκ περιτροπής απασχόλησης, και ιδιαίτερα η αύξηση του ποσοστού των απασχολουμένων που ενώ εργάζονται με μερική απασχόληση θα ήθελαν να εργασθούν περισσότερες ώρες (ακούσια μερική απασχόληση) αποτρέπει την αύξηση της μέσης μισθολογικής αμοιβής.

Αύξηση του Δείκτη Οικονομι4κής

Εξάρτησης, ο οποίος μετρά σε πόσους άνεργους και μη οικονομικά ενεργά άτομα αντιστοιχεί ο κάθε απασχολούμενος στην Ελλάδα και σε επιλεγμένες χώρες της Ευρωζώνης. Ο δείκτης αυτός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα κατά το 2013 και έκτοτε εμφανίζει μεν καθοδική τάση, ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, αυτό δείχνει ότι παρά τη μείωση των μισθολογικών αμοιβών, το συνολικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, καθώς υφίσταται ιδιαίτερα ισχυρή πίεση για κοινωνική προστασία και κοινωνικές εισφορές. [SID:11405099] Ημε πρώτη σύμβαση του ΟΣΕ

ιδιωτική εταιρεία, τη Rail Cargo Goldair, για την πρόσβαση και χρήση στη σιδηροδρομική υποδομή για την κυκλοφορία εμπορευματικών τρένων, ενώ το 2018 αναμένεται να ακολουθήσουν κι άλλες παρόμοιες συμβάσεις, υπεγράφη χθες σε εκδήλωση στο Μέγαρο του ΟΣΕ.

Με τη συγκεκριμένη σύμβαση αρχίζει και επίσημα η απελευθέρωση της αγοράς των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα, θέτοντας τα θεμέλια για τη μετεξέλιξη της χώρας διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον Καλλίνικο Καλλίνικο, πρόεδρο της Rail Cargo Logistics Goldair και εκτελεστικό αντιπρόεδρο του Ομίλου Goldair, απομένει πλέον η ολοκλήρωση των συμβολαίων μίσθωσης & συντήρησης του τροχαίου υλικού με τις εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου που το διαχειρίζονται, προκειμένου η ελληνοαυστριακή εταιρεία να ξεκινήσει εμπορευματικά δρομολόγια σηματοδοτώντας έτσι την πραγματική απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η λειτουργία της ξεκινά από Θεσσαλονίκη προς Ειδομένη, με 34 μηχανές που θα ενοικιάσει απο τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με σκοπό το β’ εξάμηνο του 2018 να ξεκινήσουν δρομολόγια από το Ικόνιο.

Θεωρούμε τη σημερινή ημέρα «σταθμό» για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομο, ανέφερε χθες, από την πλευρά του ο Κώστας Πετράκης, δ/νων σύμβουλος ΟΣΕ, καθώς αποτελεί την απαρχή για την εξέλιξη της Ελλάδας σε διεθνές διαμετακομιστικό κέντρο. Η ελληνική νομοθεσία καθορίζει με σαφήνεια την υποχρέωση του ΟΣΕ: (α) να βελτιώνει συνεχώς την ασφάλεια και την ποιότητα του δικτύου και (β) να τηρεί απόλυτα ισότιμη μεταχείριση σε όλες τις σιδηροδρομικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν το δίκτυο.

[SID:11405595, 11405714]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.