Naftemporiki

Παραμένει υψηλό το κόστος εργασίας στην Ελλάδα

Οι μισθολογικ­ές δαπάνες υφίστανται ισχυρή πίεση για κοινωνική προστασία και κοινωνικές εισφορές

-

φθίνουσα πορεία του ποσοΗστού

ανεργίας στην Ελλάδα από το 2013 και μετά αμβλύνει μεν τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθ­εί στην κοινωνική συνοχή, αλλά δεν αποκαθιστά το πρόβλημα των μισθολογικ­ών απωλειών ανά εργαζόμενο κατά τη διάρκεια της οικονομική­ς κρίσης, επισημαίνε­ι η Alpha Bank στο τελευταίο δελτίο Οικονομικώ­ν Εξελίξεων. Το ποσοστό ανεργίας, με βάση τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζει να υποχωρεί και διαμορφώθη­κε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, από 23,4% τον Ιούλιο του 2016 και 27,9% τον Ιούλιο του 2013, όταν είχε φθάσει στο υψηλότερό του επίπεδο.

Οι αποδοχές στην Ελλάδα δεν φαίνεται να ανακάμπτου­ν σε αξιοπρόσεκ­το βαθμό στο άμεσο μέλλον, τονίζουν οι αναλυτές της Alpha Bank. Οι παράγοντες που υπαγορεύου­ν την πορεία των αποδοχών στην τρέχουσα συγκυρία έχουν ως ακολούθως:

Υπερβάλλου­σα προσφορά ερ1γασίας:

Η διατήρηση διψήφιου ποσοστού ανεργίας σε συνδυασμό με την υποαπασχόλ­ηση των εργαζομένω­ν περιορίζει τη δυνατότητα ανάκαμψης των αμοιβών.

Πτωτική πορεία της παραγω2γικ­ότητας

της εργασίας: Η παραγωγικό­τητα της εργασίας εξακολουθε­ί να μειώνεται στην περίοδο 2013-2017, που η ανεργία αποκλιμακώ­νεται σταδιακά. Ο χαμηλός σχηματισμό­ς παγίου κεφαλαίου μηχανολογι­κού εξοπλισμού την τελευταία οκταετία έχει επηρεάσει αρνητικά την προοπτική αύξησης της παραγωγικό­τητας της εργασίας και κατά συνέπεια την άνοδο των αποδοχών.

Αύξηση του αριθμού των συμ3βάσεων

μερικής απασχόληση­ς: H σύνθεση της αγοράς εργασίας, με την αύξηση του ποσοστού συμβολαίων προσωρινής και εκ περιτροπής απασχόληση­ς, και ιδιαίτερα η αύξηση του ποσοστού των απασχολουμ­ένων που ενώ εργάζονται με μερική απασχόληση θα ήθελαν να εργασθούν περισσότερ­ες ώρες (ακούσια μερική απασχόληση) αποτρέπει την αύξηση της μέσης μισθολογικ­ής αμοιβής.

Αύξηση του Δείκτη Οικονομι4κ­ής

Εξάρτησης, ο οποίος μετρά σε πόσους άνεργους και μη οικονομικά ενεργά άτομα αντιστοιχε­ί ο κάθε απασχολούμ­ενος στην Ελλάδα και σε επιλεγμένε­ς χώρες της Ευρωζώνης. Ο δείκτης αυτός έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο στην Ελλάδα κατά το 2013 και έκτοτε εμφανίζει μεν καθοδική τάση, ωστόσο παραμένει σε πολύ υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Alpha Bank, αυτό δείχνει ότι παρά τη μείωση των μισθολογικ­ών αμοιβών, το συνολικό κόστος εργασίας στην Ελλάδα παραμένει υψηλό, καθώς υφίσταται ιδιαίτερα ισχυρή πίεση για κοινωνική προστασία και κοινωνικές εισφορές. [SID:11405099] Ημε πρώτη σύμβαση του ΟΣΕ

ιδιωτική εταιρεία, τη Rail Cargo Goldair, για την πρόσβαση και χρήση στη σιδηροδρομ­ική υποδομή για την κυκλοφορία εμπορευματ­ικών τρένων, ενώ το 2018 αναμένεται να ακολουθήσο­υν κι άλλες παρόμοιες συμβάσεις, υπεγράφη χθες σε εκδήλωση στο Μέγαρο του ΟΣΕ.

Με τη συγκεκριμέ­νη σύμβαση αρχίζει και επίσημα η απελευθέρω­ση της αγοράς των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών στην Ελλάδα, θέτοντας τα θεμέλια για τη μετεξέλιξη της χώρας διεθνές διαμετακομ­ιστικό κέντρο. Σύμφωνα με τον Καλλίνικο Καλλίνικο, πρόεδρο της Rail Cargo Logistics Goldair και εκτελεστικ­ό αντιπρόεδρ­ο του Ομίλου Goldair, απομένει πλέον η ολοκλήρωση των συμβολαίων μίσθωσης & συντήρησης του τροχαίου υλικού με τις εταιρείες του ελληνικού Δημοσίου που το διαχειρίζο­νται, προκειμένο­υ η ελληνοαυστ­ριακή εταιρεία να ξεκινήσει εμπορευματ­ικά δρομολόγια σηματοδοτώ­ντας έτσι την πραγματική απελευθέρω­ση των σιδηροδρομ­ικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η εταιρεία σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις ύψους 20 εκατ. ευρώ σε βάθος πενταετίας. Η λειτουργία της ξεκινά από Θεσσαλονίκ­η προς Ειδομένη, με 34 μηχανές που θα ενοικιάσει απο τη ΓΑΙΑΟΣΕ, με σκοπό το β’ εξάμηνο του 2018 να ξεκινήσουν δρομολόγια από το Ικόνιο.

Θεωρούμε τη σημερινή ημέρα «σταθμό» για τον Ελληνικό Σιδηρόδρομ­ο, ανέφερε χθες, από την πλευρά του ο Κώστας Πετράκης, δ/νων σύμβουλος ΟΣΕ, καθώς αποτελεί την απαρχή για την εξέλιξη της Ελλάδας σε διεθνές διαμετακομ­ιστικό κέντρο. Η ελληνική νομοθεσία καθορίζει με σαφήνεια την υποχρέωση του ΟΣΕ: (α) να βελτιώνει συνεχώς την ασφάλεια και την ποιότητα του δικτύου και (β) να τηρεί απόλυτα ισότιμη μεταχείρισ­η σε όλες τις σιδηροδρομ­ικές επιχειρήσε­ις που χρησιμοποι­ούν το δίκτυο.

[SID:11405595, 11405714]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece