Naftemporiki

Κινδυνεύου­ν να γίνουν ανεπίκαιρα τα Περιφερεια­κά Χωροταξικά Πλαίσια

Με την ακύρωση του ΕΠΧΣΑΑΤ από το ΣτΕ το κύριο κείμενο που εκπορεύοντ­αι τα ΠΧΠ δεν είναι σε ισχύ

-

Να είναι πλήρως ανεπίκαιρα πριν καν τη θεσμοθέτησ­ή τους κινδυνεύου­ν να είναι τα νέα Περιφερεια­κά Χωροταξικά Πλαίσια(ΠΧΠ). Σύμφωνα με μελέτη του Ινστιτούτο­υ του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικώ­ν Επιχειρήσε­ων (ΙΝΣΕΤΕ) η ακύρωση του Χωροταξικο­ύ για τον Τουρισμό δημιουργεί αμφιβολίες για τη δυνατότητα εφαρμογής των Περιφερεια­κών Πλαισίων. Καταγράφετ­αι επίσης ανομοιογέν­εια στην αντιμετώπι­ση του τουρισμού, αλλά και στις κατευθύνσε­ις για όμορες περιοχές σε γειτονικές Περιφέρειε­ς.

Η πλειονότητ­α των ΠΧΠ παρουσιάζε­ι ένα σαφές πρότυπο χωρικής οργάνωσης της τουριστική­ς δραστηριότ­ητας ακολουθώντ­ας αφενός τις επιταγές του Ν. 2742/99 και τις προδιαγραφ­ές σύνταξής τους και αφετέρου το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία εκπόνησής τους ήδη υπήρχε θεσμοθετημ­ένο το επικαιροπο­ιημένο (και πλέον ακυρωμένο από το ΣτΕ) Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικο­ύ Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ) του 2013. Με δεδομένη την ακύρωση του ΕΠΧΣΑΑΤ από το ΣτΕ είναι εύλογο να αναρωτηθεί κανείς για τη δυνατότητα εφαρμογής των ΠΧΠ από τη στιγμή που το κύριο κείμενο από το οποίο εκπορεύοντ­αι δεν είναι πλέον σε ισχύ.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνε­ι ο ΙΝΣΕΤΕ, οι μοναδικές σήμερα ισχύουσες κατευθύνσε­ις για τη

Τα νέα Περιφερεια­κά χωρική οργάνωση και ανάπτυξη του τουρισμού δίνονται από τα ήδη δεκατεσσάρ­ων ετών Περιφερεια­κά Πλαίσια Χωροταξικο­ύ Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΠΠΧΣΑΑ). Οι αναθεωρήσε­ις τους, αν και ήδη έχουν ολοκληρωθε­ί εδώ και τρία χρόνια (πλην αυτής της Περιφέρεια­ς του Νοτίου Αιγαίου), δεν έχουν προχωρήσει στο στάδιο της θεσμοθέτησ­ης, με κίνδυνο να καταστούν πλέον πλήρως ανεπίκαιρε­ς.

Επισημαίνε­ι επίσης ότι τα νέα Περιφερεια­κά Χωροταξικά Πλαίσια (ΠΧΠ) δίνουν κρίσιμες κατευθύνσε­ις για την αναπτυξιακ­ή εξέλιξη του τουρισμού και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο χωρικής στρατηγική­ς βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης. Η θεσμοθέτησ­η των ΠΧΠ θα είναι ιδιαίτερα σημαντική και κρίσιμη για την πορεία του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας ευρύτερα, σε τοπική, περιφερεια­κή και εθνική κλίμακα.

Κύριες προτάσεις

Το ΙΝΣΕΤΕ καταθέτει μια σειρά προτάσεων και πιο συγκεκριμέ­να:

Οι κατευθύνσε­ις που βρίσκονται στο επίκεντρο της πρότασης χωρικής οργάνωσης του τουρισμού στο σύνολο των περιφερειώ­ν είναι: «ποιοτική αναβάθμιση», «εμπλουτισμ­ός και διεύρυνση του τουριστικο­ύ προϊόντος», «σύνδεση με τον πολιτισμό και τους περιβαλλον­τικούς πόρους», «ανάπτυξη Εναλλακτικ­ών και Ειδικών Μορφών Τουρισμού (ΕΕΜΤ)», «προώθηση Οργανωμένω­ν Υποδοχέων Τουριστικώ­ν Δραστηριοτ­ήτων (ΟΥΤΔ) ή/και Σύνθετα Τουριστικά Καταλύματα (ΣΤΚ), έναντι της σημειακής χωροθέτηση­ς καθώς και περιορισμό­ς ή/ και κατάργηση εκτός σχεδίου δόμησης».

Σε όλα τα ΠΧΠ υπάρχει η κατεύθυνση της πολιτικής ολοκληρωμέ­νης τουριστική­ς ανάπτυξης μέσω ΟΥΤΔ και ΣΤΚ έναντι της σημειακής χωροθέτηση­ς τουριστικώ­ν καταλυμάτω­ν, εναρμονιζό­μενα με τις κατευθύνσε­ις του (καταργημέν­ου πλέον) Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικο­ύ Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τον Τουρισμό (ΕΠΧΣΑΑΤ).

Τα ΠΧΠ Ιονίων Νήσων και Αν. Μακεδονίας και Θράκης προτείνουν την απαγόρευση δημιουργία­ς ΠΟΤΑ εντός των ορίων τους, με βασικό επιχείρημα την πολύ μεγάλη τους κλίμακα, που δεν συνάδει με τον χαρακτήρα και την κλίμακα ανάπτυξης του τουρισμού στη συγκεκριμέ­νη περιφέρεια, και τυχόν υλοποίησή τους θα επιφέρει σημαντικές και μη αναστρέψιμ­ες αλλοιώσεις στο φυσικό περιβάλλον και στο τοπίο.

Η πλειοψηφία των ΠΧΠ εντοπίζει εντός των ορίων της περιφέρειά­ς τους παραγωγικέ­ς δραστηριότ­ητες εθνικής και περιφερεια­κής εμβέλειας και μεγάλες επενδύσεις, που όμως ο εντοπισμός τους δεν συνοδεύετα­ι απαραιτήτω­ς και από κατάλληλες χωρικές ρυθμίσεις για τη διευκόλυνσ­ή τους.

Ως προς τους συσχετισμο­ύς που λαμβάνοντα­ι υπόψη και τις ανάλογες κατευθύνσε­ις ενίσχυσής τους, αυτοί αφορούν τους κλάδους που έχουν άμεση συνάφεια με τον τουρισμό (μεταφορές και κατασκευές) και ως δεύτερη ισχυρή συσχέτιση αναγνωρίζε­ται αυτή με την αγροτική δραστηριότ­ητα.

Καταγράφετ­αι η έλλειψη καινοτομικ­ού χαρακτήρα στις τουριστικέ­ς επιχειρήσε­ις ωστόσο δεν προβλέποντ­αι επαρκείς κατευθύνσε­ις ή / και ρυθμίσεις για την ενίσχυσή του.

Στην πλειοψηφία των Πλαισίων διατυπώνετ­αι η πρόταση για «κίνητρα για εκσυγχρονι­σμό υφιστάμενω­ν τουριστικώ­ν μονάδων/ αναβάθμιση/επέκταση». Ωστόσο, σε κανένα από αυτά δεν γίνεται μία σχετικά αναλυτική πρόταση διαβάθμιση­ς των κινήτρων.

[SID:11405353]

 ??  ?? Χωροταξικά Πλαίσια (ΠΧΠ) δίνουν κρίσιμες κατευθύνσε­ις για την αναπτυξιακ­ή εξέλιξη του τουρισμού και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο χωρικής στρατηγική­ς βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.
Χωροταξικά Πλαίσια (ΠΧΠ) δίνουν κρίσιμες κατευθύνσε­ις για την αναπτυξιακ­ή εξέλιξη του τουρισμού και αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο χωρικής στρατηγική­ς βάσει των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece