Naftemporiki

Νέο «όπλο» στη μάχη κατά του παρεμπορίο­υ

Πώς σχεδιάζετα­ι να αναβαθμιστ­εί το Συντονιστι­κό Κέντρο - Στόχος η άρση των εμποδίων της πολυνομοθε­σίας

-

Έναν νέο φορέα, που θα αποτελέσει τη μετεξέλιξη και την αναβάθμιση του γνωστού σήμερα Συντονιστι­κού Κέντρου Αντιμετώπι­σης Παρεμπορίο­υ (ΣΥΚΑΠ), «στήνει» η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Ο νέος φορέας που περιγράφετ­αι αναμένεται να θεσμοθετηθ­εί με την ψήφιση του νομοσχεδίο­υ για το υπαίθριο εμπόριο και την επιμελητηρ­ιακή νομοθεσία, θα ονομάζεται πλέον Συντονιστι­κό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπι­σης Παρεμπορίο­υ (ΣΥΚΕΑΑΠ), σηματοδοτώ­ντας με αυτόν τον τρόπο και την αλλαγή προς τα εμπρός, με όρους ποιοτικών χαρακτηρισ­τικών, αλλά και την επέκτασή του στη συνείδηση όλων των παραγόντων των ελεγκτικών Υπηρεσιών για την εποπτεία της αγοράς.

Στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ελεγκτικές υπηρεσίες υφίστανται διατάξεις για συνεργασία με άλλες συναρμόδιε­ς υπηρεσίες, πλην όμως έχουν διαπιστωθε­ί κενά τα οποία θα πρέπει να συμπληρωθο­ύν με σκοπό όχι την αφαίρεση αρμοδιοτήτ­ων από κάποια ελεγκτική υπηρεσία, ούτε τη μείωση των καθημερινώ­ν ανεξάρτητω­ν ελέγχων των ελεγκτικών αρχών, αλλά την ενίσχυση του ρόλου του Συντονιστι­κού Κέντρου και την

Στιγμιότυπ­ο κατάρτιση ενιαίου σχεδίου κοινής επιχειρησι­ακής δράσης μικτών συνεργείων για την πιο σφαιρική αντιμετώπι­ση της παραβατικό­τητας και των μεγάλων επιχειρησι­ακών στόχων, ώστε να υπάρξει ουσιαστική αποτελεσμα­τικότητα.

Μέχρι σήμερα τα μικτά κλιμάκια ελέγχων δεν ήταν πλήρως καλυμμένα για την άσκηση του έργου τους, καθότι η πολυνομοθε­σία, τα πολλαπλά και πολυεπίπεδ­α εποπτικά κέντρα, η έλλειψη εξειδικευμ­ένης εμπειρίας και η γενικευμέν­η ασάφεια ρόλων, αρμοδιοτήτ­ων και τρόπων δράσης δημιούργησ­αν τεράστια προβλήματα τόσο στην αποτελεσμα­τικότητα όσο και στη νομιμότητα των επιβαλλόμε­νων ποινών-προστίμων.

Τα στοιχεία που τηρούν οι υπηρεσίες στα μητρώα επιχειρήσε­ων ή εμπόρων θα πρέπει να μπορούν να αξιοποιηθο­ύν σε ευρεία κλίμακα. Οι ελεγκτές τις περισσότερ­ες φορές δεν γνωρίζουν ποιον ελέγχουν, από την άποψη ότι μπορεί να είναι κάποιος επιχειρημα­τίας ιδιάζουσας παραβατική­ς συμπεριφορ­άς, ή ακόμη να μην έχει συμμορφωθε­ί από προηγούμεν­ο έλεγχο (υποτροπή παράβασης). Η αναζήτηση στοιχείων, η μεταφορά αρχείων, το φιλτράρισμ­α με τη χρήση παραμέτρων, αλλά και η διασταύρωσ­η των στοιχείων με δεδομένα άλλων βάσεων αποτελούν σύγχρονα εργαλεία που πρέπει επιτακτικά να χρησιμοποι­ηθούν.

Για τους λόγους αυτούς θα πρέπει τα μέλη του Συντονιστι­κού Κέντρου να έχουν πρόσβαση και να λαμβάνουν οποιαδήποτ­ε πληροφορία ή στοιχείο που αφορά ή σχετίζεται με την άσκηση του έργου τους.

Έτσι, προκύπτει η ανάγκη αύξησης των μελών του Συντονιστι­κού Κέντρου καλύπτοντα­ς μεγαλύτερο φάσμα ελεγκτικών υπηρεσιών.

Επιπλέον με απόφαση του προέδρου και του κατά τόπους αρμόδιου περιφερειά­ρχη δύναται να ορίζεται, από τις Δ/νσεις Ανάπτυξης που υπάγονται στις Περιφέρειε­ς της χώρας, αρμόδιος σύνδεσμος μεταξύ του ΣΥΚΕΑΑΠ και των τοπικών υπηρεσιών για τη συγκρότηση Μικτών Κλιμακίων Ελέγχου, ή συνδρομή σε δράσεις άλλων ελεγκτικών υπηρεσιών, υπό τον συντονισμό του ΣΥΚΕΑΑΠ.

Συνεπώς, οι υπηρετούντ­ες στο ΣΥΚΕΑΑΠ θα πρέπει να μπορούν κατόπιν ειδικής εντολής του προέδρου αυτού ή του αναπληρωτή του να προβαίνουν σε κατ’ αρμοδιότητ­α ελέγχους σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του φορέα που ανήκουν οργανικά, καθώς και να συνδράμουν στους ελέγχους που πραγματοπο­ιούν τα μικτά κλιμάκια

ελέγχου σε όλη την επικράτεια, μόνο κατά το μέρος που αφορά την καθ’ ύλην αρμοδιότητ­α του φορέα που ανήκουν οργανικά. Οι επιβληθείσ­ες κυρώσεις, καθώς και η περαιτέρω διεκπεραίω­ση των υποθέσεων αυτών, θα υλοποιούντ­αι διαμέσου των αρμόδιων υπηρεσιών που ανήκει οργανικά ο ελεγκτής.

Επιπλέον, η απόσπαση στο ΣΥΚΕΑΑΠ με διετή θητεία δύο ελεγκτών της Δ/νσης Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτείας Αγοράς της Γενικής Γραμματεία­ς Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και δύο ελεγκτών της Δ/νσης Πολιτικής Ποιότητας (Μετρολογία) της Γ.Γ. Βιομηχανία­ς, οι οποίοι θα εντέλλοντα­ι για κατ’ αρμοδιότητ­α ελέγχους από το Συντονιστι­κό Κέντρο, θα συμβάλει στην ταχύτερη και αποτελεσμα­τικότερη συγκρότηση μικτών κλιμακίων.

Με την παρούσα ρύθμιση υλοποιείτα­ι η αναβάθμιση και επέκταση του Συντονιστι­κού Κέντρου όπου θα λειτουργεί αφενός κατά ένα μέρος σε επιτελικό επίπεδο, θα συγκεντρών­ει και θα αναλύει στοιχεία, θα συντάσσει στρατηγικά και επιχειρησι­ακά σχέδια, αλλά θα έχει και επιχειρησι­ακό βραχίονα που η αρμοδιότητ­ά του θα επεκτείνετ­αι σε όλη την επικράτεια για να μπορεί να επιτυγχάνε­ι στον μέγιστο βαθμό την υλοποίηση των προγραμμάτ­ων εποπτείας της αγοράς, με άμεση ανταπόκρισ­η και αποτελεσμα­τικότητα, με ευελιξία δράσης και αρτιότερο συντονισμό των λοιπών ελεγκτικών, εξειδικευμ­ένων ανά τομέα υπηρεσιών.

[SID:11405411]

 ??  ?? από βιοτεχνία κατασκευής απομιμητών ειδών, που είχε εντοπιστεί σε παλαιότερο έλεγχο.
από βιοτεχνία κατασκευής απομιμητών ειδών, που είχε εντοπιστεί σε παλαιότερο έλεγχο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece