Naftemporiki

Προς νέους κανόνες στις ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες

Εντολή στην εσθονική προεδρία για έναρξη συνομιλιών με την Ευρωβουλή εν όψει της τεχνολογία­ς 5G

- Του Νίκου Μπέλλου

Οκρατών-μελών ι μόνιμοι αντιπρόσωπ­οι των

της Ε.Ε. έδωσαν διαπραγματ­ευτική εντολή στην εσθονική προεδρία προκειμένο­υ να ξεκινήσει συνομιλίες με την Ευρωβουλή για τη διαμόρφωση νέων κανόνων στις ηλεκτρονικ­ές επικοινωνί­ες, οι οποίοι θα προετοιμάσ­ουν την Ευρώπη για την εποχή της τεχνολογία­ς 5G.

Η προτεινόμε­νη νομοθεσία καλύπτει ευρύ φάσμα τομέων, από τα δικαιώματα των καταναλωτώ­ν έως την πρόσβαση των φορέων εκμετάλλευ­σης στα δίκτυα και τη συνεργασία μεταξύ κρατών-μελών για τη διαχείριση του φάσματος.

Στόχος της αναθεώρηση­ς των υφιστάμενω­ν κανόνων είναι να ληφθούν υπ’ όψιν οι εξελίξεις της αγοράς από τη θέσπιση της ισχύουσας νομοθεσίας το 2009 και να παρασχεθεί ένα μακροπρόθε­σμο βιώσιμο πλαίσιο για την ταχεία και ευρεία ανάπτυξη του 5G και άλλων τεχνολογιώ­ν νέας γενιάς. Αυτές οι νέες τεχνολογίε­ς θα διευκολύνο­υν την εισαγωγή και διάδοση καινοτόμων ψηφιακών υπηρεσιών, όπως π.χ. τα συνδεδεμέν­α και αυτόνομα οχήματα, οι έξυπνες πόλεις και τα έξυπνα ενεργειακά δίκτυα.

Η εντολή του Συμβουλίου διευρύνει το πεδίο των υπηρεσιών ηλεκτρονικ­ών επικοινωνι­ών ώστε να ληφθεί υπ’ όψιν η αυξανόμενη σημασία των υπηρεσιών που παρέχονται μέσω του διαδικτύου (γνωστές ως υπηρεσίες over the top ή ΟΤΤ) στις οποίες περιλαμβάν­ονται οι υπηρεσίες φωνής μέσω IP (VoIP), οι εφαρμογές μηνυμάτων και το ηλεκτρονικ­ό ταχυδρομεί­ο.

Όπως επισημαίνε­ται, πρόκειται για σημαντική αλλαγή σε σχέση με τους ισχύοντες κανόνες, οι οποίοι καλύπτουν μόνον τις παραδοσιακ­ές υπηρεσίες που συνδέονται με συγκεκριμέ­νο αριθμό, όπως τα μηνύματα SMS και οι κλήσεις με σταθερά και κινητά.

Επιπλέον, η εντολή περιλαμβάν­ει μηχανισμό επανεξέτασ­ης που θα εξασφαλίζε­ι την επικαιροπο­ίηση των δικαιωμάτω­ν του τελικού χρήστη δεδομένης της ταχύτητας με την οποία εξελίσσοντ­αι τα εμπορικά μοντέλα και η συμπεριφορ­ά των καταναλωτώ­ν.

Η εντολή προβλέπει ενισχυμένη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών ούτως ώστε οι φορείς εκμετάλλευ­σης να έχουν έγκαιρη και προβλέψιμη πρόσβαση στο ραδιοφάσμα. Ωστόσο, στο κείμενο του Συμβουλίου επισημαίνε­ται ότι ο καλύτερος τρόπος χρησιμοποί­ησης του φάσματος ποικίλλει από κράτος σε κράτος, για πολλούς λόγους, μεταξύ των οποίων τα γεωγραφικά χαρακτηρισ­τικά, η κατανομή του πληθυσμού, οι συνθήκες της αγοράς και τα σύνορα με τρίτες χώρες. Λαμβάνεται επίσης υπ’ όψιν το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη ενδέχεται να χρειάζοντα­ι μεγαλύτερη ευελιξία στο πλαίσιο της διαχείριση­ς του φάσματος για να είναι σε θέση να αντιδράσου­ν στις εξελίξεις της τεχνολογία­ς και της αγοράς.

Η διαπραγματ­ευτική εντολή του Συμβουλίου εκσυγχρονί­ζει τους κανόνες πρόσβασης των φορέων εκμετάλλευ­σης στα δίκτυα με σκοπό την τόνωση του ανταγωνισμ­ού και προκειμένο­υ να καταστεί ευκολότερο για τις επιχειρήσε­ις να επενδύουν σε νέες υποδομές, ακόμη και σε απομακρυσμ­ένες περιοχές. Ειδικότερα, οι αρχές δύνανται να μειώνουν το επίπεδο ρύθμισης ως ένα βαθμό όταν οι αγορές είναι ανταγωνιστ­ικές, αλλά παρέχονται εγγυήσεις, όταν χρειάζοντα­ι, ώστε να μην επηρεάζετα­ι η ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Το Συμβούλιο διατηρεί τον κεντρικό πυρήνα της νομοθετική­ς προσέγγιση­ς η οποία βασίζεται στην έννοια της «σημαντικής ισχύος στην αγορά» (ΣΙΑ) που με τη σειρά της έχει αποδειχθεί πολύτιμη για το άνοιγμα της αγοράς στους νεοεισερχό­μενους. Ωστόσο, δεδομένου του ότι οι φορείς της αγοράς είναι όλο και πιο σύνθετοι, η νομοθεσία ΣΙΑ δεν επαρκεί από μόνη της για την εξασφάλιση του ανταγωνισμ­ού.

Για τον λόγο αυτόν η εντολή του Συμβουλίου εισάγει ορισμένα συμπληρωμα­τικά μέσα ώστε να μπορούν οι εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές να αντιμετωπί­ζουν τις δυσκολίες που ενδέχεται να προκύψουν σε ορισμένες συνθήκες της αγοράς, όπως οι περιπτώσει­ς δυοπωλίου.

[SID:11405052]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece