Τι θα ρίξει το πετρέλαιο στα 10 δολάρια το βαρέλι

Naftemporiki - - ...υποδιαστολεσ - N. Στ.

III Έως και πριν από 120 χρόνια ο κόσμος δεν στηριζόταν στο πετρέλαιο. Δεν ήταν αγαθό πρώτης ανάγκης, ούτε κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί λοιπόν μας φαίνεται αδιανόητο να αποκτήσουμε και πάλι έναν πλανήτη πλήρως αποδεσμευμένο από τον μαύρο χρυσό; Κάπως έτσι σκέφτεται ο Κρις Γουόλτινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Longview Εconomics, ο οποίος δεν δίστασε να προβλέψει σε δηλώσεις του στο CNBC ότι η τιμή του πετρελαίου θα καταποντιστεί στα 10 δολάρια το βαρέλι, το αργότερο έως το 2025.

Τα σημερινά δεδομένα αποκαλύπτουν ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, με οδηγό την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες αναδυόμενες και ανεπτυγμένες οικονομίες, εξακολουθεί να ακολουθεί την ανιούσα. Αυξάνεται με σαφώς βραδύτερους ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αλλά πάντως δεν μειώνεται παρά τους φιλόδοξους στόχους για μαχαίρι στις εκπομπές ρύπων την εντεινόμενη στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή τη συνεχή μείωση του κόστους των τελευταίων. Όλοι δηλώνουν ότι επιδιώκουν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ελάχιστοι είναι κοντά σε κάτι τέτοιο.

Τι είναι αυτό λοιπόν που θα ανατρέψει πλήρως την εικόνα; Η ηλεκτροκίνηση. Τους τελευταίους μήνες, εν μέσω πολύκροτων σκανδάλων στην αυτοκινητοβιομηχανία και προσπάθειας των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών αρχών να περιορίσουν τη χρήση βενζινοκίνητων και ντιζελοκίνητων, η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα λαμβάνει μία άνευ προηγουμένου ώθηση. Αν αυτή συνεχιστεί, τίποτα δεν θα είναι στο μέλλον το ίδιο για την αγορά πετρελαίου, το 70% της οποίας εξαρτάται πλήρως από τις μεταφορές.

Το αν το μέλλον αυτό είναι τόσο κοντινό όσο πιστεύει ο Γουόλτινγκ, δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ήδη ετοιμάζεται για αυτό.

[SID:11405325]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.