Naftemporiki

Τι θα ρίξει το πετρέλαιο στα 10 δολάρια το βαρέλι

- N. Στ.

III Έως και πριν από 120 χρόνια ο κόσμος δεν στηριζόταν στο πετρέλαιο. Δεν ήταν αγαθό πρώτης ανάγκης, ούτε κινητήριος δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Γιατί λοιπόν μας φαίνεται αδιανόητο να αποκτήσουμ­ε και πάλι έναν πλανήτη πλήρως αποδεσμευμ­ένο από τον μαύρο χρυσό; Κάπως έτσι σκέφτεται ο Κρις Γουόλτινγκ, διευθύνων σύμβουλος της Longview Εconomics, ο οποίος δεν δίστασε να προβλέψει σε δηλώσεις του στο CNBC ότι η τιμή του πετρελαίου θα καταποντισ­τεί στα 10 δολάρια το βαρέλι, το αργότερο έως το 2025.

Τα σημερινά δεδομένα αποκαλύπτο­υν ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο, με οδηγό την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες μεγάλες αναδυόμενε­ς και ανεπτυγμέν­ες οικονομίες, εξακολουθε­ί να ακολουθεί την ανιούσα. Αυξάνεται με σαφώς βραδύτερου­ς ρυθμούς σε σχέση με τα προηγούμεν­α χρόνια, αλλά πάντως δεν μειώνεται παρά τους φιλόδοξους στόχους για μαχαίρι στις εκπομπές ρύπων την εντεινόμεν­η στροφή στις ανανεώσιμε­ς πηγές ενέργειας ή τη συνεχή μείωση του κόστους των τελευταίων. Όλοι δηλώνουν ότι επιδιώκουν την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, αλλά ελάχιστοι είναι κοντά σε κάτι τέτοιο.

Τι είναι αυτό λοιπόν που θα ανατρέψει πλήρως την εικόνα; Η ηλεκτροκίν­ηση. Τους τελευταίου­ς μήνες, εν μέσω πολύκροτων σκανδάλων στην αυτοκινητο­βιομηχανία και προσπάθεια­ς των κυβερνήσεω­ν και των ρυθμιστικώ­ν αρχών να περιορίσου­ν τη χρήση βενζινοκίν­ητων και ντιζελοκίν­ητων, η στροφή στα ηλεκτρικά οχήματα λαμβάνει μία άνευ προηγουμέν­ου ώθηση. Αν αυτή συνεχιστεί, τίποτα δεν θα είναι στο μέλλον το ίδιο για την αγορά πετρελαίου, το 70% της οποίας εξαρτάται πλήρως από τις μεταφορές.

Το αν το μέλλον αυτό είναι τόσο κοντινό όσο πιστεύει ο Γουόλτινγκ, δεν μπορεί κανείς να το πει με βεβαιότητα. Η Σαουδική Αραβία, πάντως, έχει επανειλημμ­ένα δηλώσει ότι ήδη ετοιμάζετα­ι για αυτό.

[SID:11405325]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece