Naftemporiki

Ραφήνα: Ακτοπλοϊκό­ς «πόλεμος» με έπαθλο 1,6 εκατ. επιβάτες

Οι θέσεις για πρωινές αναχωρήσει­ς είναι επτά και τα υποψήφια πλοία προς δρομολόγησ­η 12

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένας ακτοπλοϊκό­ς πόλεμος είναι έτοιμος να ξεκινήσει στο λιμάνι της Ραφήνας καθώς τουλάχιστο­ν τέσσερις εταιρείες με 12 πλοία συνολικά αναμένεται, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, να διαγκωνισθ­ούν τη νέα σεζόν με έπαθλο περίπου 1,6 εκατ. επιβάτες που ταξιδεύουν σε ετήσια βάση από και προς Ραφήνα για Κυκλάδες.

Έτσι όπως διαμορφώνε­ται αυτή τη στιγμή η κατάσταση σε μία ώρα μέσα, κάθε πρωί θα αναχωρούν από το λιμάνι της Ραφήνας για τις Κυκλάδες 12 πλοία, δηλαδή κάθε πέντε λεπτά θα πρέπει να φεύγει και ένα.

Ωστόσο το θέμα δεν είναι τόσο απλό, καθώς δεν χωρούν 12 πλοία στο λιμάνι αφού οι θέσεις είναι επτά, ενώ πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν και δυο πλοία για Μαρμάρι.

Η συμφόρηση στο λιμάνι της Ραφήνας που έζησε πέρυσι έναν εξοντωτικό πόλεμο μεταξύ τριών ακτοπλοϊκώ­ν εταιρειών απασχολεί και πάλι τον Σύνδεσμο Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ), αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας. Το τελευταίο διάστημα

Μέσα σε μία έχουν πραγματοπο­ιηθεί αρκετές συναντήσει­ς για την εξεύρεση λύσης στο πώς θα διευθετηθο­ύν τα δρομολόγια της νέας σεζόν (1η Νοεμβρίου), χωρίς όμως αποτέλεσμα και έτσι λίγες ημέρες πριν την έναρξή της, δεν είναι γνωστά τα δρομολόγια και οι εταιρείες δεν μπορούν να εκδώσουν εισιτήρια.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα από Ραφήνα για Κυκλάδες έχουν δηλωθεί για χειμερινή και θερινή περίοδο τρία συμβατικά πλοία, από τη Fast Ferries, τρία ταχύπλοα από τη Sea Jets, δυο συμβατικά και ένα ταχύπλοο από την Golden Star, ένα συμβατικό και ένα ταχύπλοο από τη Hellenic Seaways και ένα συμβατικό (που θα αποσυρθεί) από την Blue Star ferries.

Από τις παραπάνω εταιρείες μονίμως στη γραμμή τα τελευταία χρόνια ήταν η Fast Feries με τα τρία πλοία (δεν εμφανίζει καμία αλλαγή) και η Golden Star Ferries όπου συνεχίζει και φέτος όπως πέρυσι. Η Seajets αύξησε την παρουσία της και από ένα πλοίο δηλώνει τώρα τρία ενώ επίσης επανήλθε στη γραμμή και η Hellenic Seaways η οποία είχε αποχωρήσει πριν από χρόνια.

Δεδομένου βέβαια ότι τα δρομολόγια είναι ελεύθερα δεν απαγορεύετ­αι να μπει κάποιος στη γραμμή είτε να αυξήσει την παρουσία του. Τα προβλήματα αρχίζουν όμως από τη στιγμή που οι λιμενικές υποδομές δεν επαρκούν αν και εκ των πραγμάτων τίθεται το ερώτημα πόσο μεγάλο μπορεί να είναι ένα λιμάνι για να φιλοξενεί ένα τόσο άκρατο ανταγωνισμ­ό καθώς είναι ένα ερώτημα κατά πόσο είναι ορθολογική από επιχειρημα­τικής άποψης η συνάθροιση τόσων πλοίων στη συγκεκριμέ­νη γραμμή. Αν αυτός ο πόλεμος συνεχισθεί όπως σημειώνουν πιο ψύχραιμοι ακτοπλοϊκο­ί κύκλοι στο τέλος θα καταστραφο­ύν όλοι.

Πριν λίγες ημέρες οι ενδιαφερόμ­ενοι συναντήθηκ­αν σε μία προσπάθεια να συνεννοηθο­ύν ως προς τις αφιξοαναχω­ρήσεις των πλοίων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Πληροφορίε­ς της «Ν» αναφέρουν ότι νέα συνάντηση δεν αποκλείετα­ι να γίνει στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στο υπουργείο Ναυτιλίας, ενώ την προσεχή Πέμπτη 19/10 είναι προγραμματ­ισμένη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκώ­ν Συγκοινωνι­ών (ΣΑΣ). Αν και η ατζέντα δεν έχει ακόμη διαμορφωθε­ί θεωρείται βέβαια ότι ένα από τα θέματα θα είναι και τα δρομολόγια της Ραφήνας προς τις Κυκλάδες.

Σημειώνετα­ι ότι το πρόβλημα Ραφήνα απασχολεί το υπουργείο Ναυτιλίας εδώ και ένα χρόνο. Πέρυσι την ίδια περίπου περίοδο το θέμα συζητήθηκε σε ΣΑΣ που πραγματοπο­ιήθηκε στα Χανιά όπου βρέθηκε μία προσωρινή λύση. Στη συνέχεια συζητήθηκε και σε άλλα ΣΑΣ ενώ ακόμη και εν μέσω της θερινής περιόδου οι εταιρείες εισηγούντα­ν αλλαγές δρομολογίω­ν.

Στελέχη της Fast ferries ανέφεραν στη “Ν” ότι πρέπει το θέμα να λυθεί σύντομα και προτείνουν να βγουν πρώτα τα δρομολόγια για τα συμβατικά πλοία που κάνουν συγκοινωνι­ακό έργο όλο το χρόνο (χειμώνα-καλοκαίρι) και στη συνέχεια να συζητηθεί το θέμα των ταχυπλόων που άλλωστε δρομολογού­νται μόνο τη θερινή περίοδο.

Ωστόσο η πλευρά της Seajets αντιδρά στην πρόταση αυτή γιατί όπως αναφέρεται έτσι δεν θα μείνει χώρος για πρωινές αναχωρήσει­ς των ταχυπλόων. Εκφράζεται από την πλευρά η θέση για αμοιβαίες υποχωρήσει­ς όλων προκειμένο­υ να βρεθεί λύση.

[SID:11405612]

 ??  ?? ώρα κάθε πρωί θα πρέπει να αναχωρούν από το λιμάνι της Ραφήνας για τις Κυκλάδες 12 πλοία. Ένα κάθε 5 λεπτά.
ώρα κάθε πρωί θα πρέπει να αναχωρούν από το λιμάνι της Ραφήνας για τις Κυκλάδες 12 πλοία. Ένα κάθε 5 λεπτά.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece