Στην ευθεία για τη διαιτησία

Ορίσθηκαν οι εκπρόσωποι

Naftemporiki - - Επιχειρησεισ - Της Λέττας Καλαμαρά

Στην τελική ευθεία για τον ορισμό του επιδιαιτητή μπαίνουν πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός, μετά και τον καθορισμό των εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές. Για το μεν Ελληνικό Δημόσιο ορίστηκε ως εκπρόσωπός του ο Γ. Χρυσικός, επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, και για την Ελληνικός Χρυσός ορίστηκε ο κ. Λυκούδης, επίσης επίτιμος αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με τη διαδικασία ο επιδιαιτητής επιλέγεται από τους διαιτητές των μερών εντός δεκαπέντε ημερών από τον διορισμό του τελευταίου διαιτητή. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπό του, αυτός ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η απόφαση εκδίδεται σε τρεις μήνες από τον διορισμό του επιδιαιτητή, είναι οριστική και αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε τακτικό η έκτακτο ένδικο μέσο και είναι δεσμευτική για τα μέρη. Να σημειωθεί πως το αντικείμενο της διαιτησίας έχει καθοριστεί και επιδοθεί και στις δύο πλευρές και τα βασικά του σημεία αφορούν την καθετοποίηση της παραγωγής της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τη μονάδα μεταλλουργίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, καθώς και τις αντίστοιχες τεχνικές μελέτες.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της διαιτησίας οι δύο πλευρές Ελληνικός Χρυσός και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στη διεξαγωγή εποικοδομητικού διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα ανοιχτά ζητήματα που αποτελούν και προσκόμματα για την υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Βόρεια Ελλάδα, και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται στο προσεχές διάστημα να διευθετηθούν εκκρεμότητες που αφορούν εργασίες της εταιρείας και ειδικότερα το εργοστάσιο εμπλουτισμού στις Σκουριές. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσεις για την υλοποίηση του διαλόγου, προβληματισμό προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για απόσυρση της χορηγίας και της συμμετοχής της στο «1ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Χαλκιδικής» που διοργανώνει η ΑΝΕΤΧΑ (Αναπτυξιακή Εταιρεία Χαλκιδικής).

Σύμφωνα με την εταιρεία εξαιτίας αντιδράσεων που προέκυψαν από πολιτικούς εκπροσώπους της περιοχής σχετικά με την πρόθεσή της να υποστηρίξει ως πλατινένιος χορηγός το συγκεκριμένο συνέδριο, οδηγήθηκε τελικά στην απόφαση να μην προχωρήσει, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως «αυτού του είδους ενέργειες δεν ταιριάζουν στο κοινωνικό και επενδυτικό προφίλ της Ελληνικός Χρυσός, η οποία σε πολλαπλές περιπτώσεις έχει αποδείξει πως υποστηρίζει κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης».

[SID:11405711]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.