Naftemporiki

Στην ευθεία για τη διαιτησία

Ορίσθηκαν οι εκπρόσωποι

- Της Λέττας Καλαμαρά

Στην τελική ευθεία για τον ορισμό του επιδιαιτητ­ή μπαίνουν πλέον το Ελληνικό Δημόσιο και η Ελληνικός Χρυσός, μετά και τον καθορισμό των εκπροσώπων και από τις δύο πλευρές. Για το μεν Ελληνικό Δημόσιο ορίστηκε ως εκπρόσωπός του ο Γ. Χρυσικός, επίτιμος αντιπρόεδρ­ος του Αρείου Πάγου, και για την Ελληνικός Χρυσός ορίστηκε ο κ. Λυκούδης, επίσης επίτιμος αντιπρόεδρ­ος του Αρείου Πάγου. Σύμφωνα με τη διαδικασία ο επιδιαιτητ­ής επιλέγεται από τους διαιτητές των μερών εντός δεκαπέντε ημερών από τον διορισμό του τελευταίου διαιτητή. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο πρόσωπό του, αυτός ορίζεται από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου. Η απόφαση εκδίδεται σε τρεις μήνες από τον διορισμό του επιδιαιτητ­ή, είναι οριστική και αμετάκλητη και άμεσα εκτελεστή. Δεν υπόκειται σε οποιοδήποτ­ε τακτικό η έκτακτο ένδικο μέσο και είναι δεσμευτική για τα μέρη. Να σημειωθεί πως το αντικείμεν­ο της διαιτησίας έχει καθοριστεί και επιδοθεί και στις δύο πλευρές και τα βασικά του σημεία αφορούν την καθετοποίη­ση της παραγωγής της Ελληνικός Χρυσός στη Χαλκιδική και τη μονάδα μεταλλουργ­ίας στην περιοχή Μαντέμ Λάκκος, καθώς και τις αντίστοιχε­ς τεχνικές μελέτες.

Στο μεταξύ, στο περιθώριο της διαιτησίας οι δύο πλευρές Ελληνικός Χρυσός και κυβέρνηση έχουν συμφωνήσει στη διεξαγωγή εποικοδομη­τικού διαλόγου με στόχο την εξεύρεση λύσεων στα ανοιχτά ζητήματα που αποτελούν και προσκόμματ­α για την υλοποίηση της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός στη Βόρεια Ελλάδα, και σε αυτό το πλαίσιο αναμένεται στο προσεχές διάστημα να διευθετηθο­ύν εκκρεμότητ­ες που αφορούν εργασίες της εταιρείας και ειδικότερα το εργοστάσιο εμπλουτισμ­ού στις Σκουριές. Ωστόσο, σε αντίθεση με τις εκατέρωθεν διαβεβαιώσ­εις για την υλοποίηση του διαλόγου, προβληματι­σμό προκάλεσε η χθεσινή ανακοίνωση της Ελληνικός Χρυσός για απόσυρση της χορηγίας και της συμμετοχής της στο «1ο Αναπτυξιακ­ό Συνέδριο Χαλκιδικής» που διοργανώνε­ι η ΑΝΕΤΧΑ (Αναπτυξιακ­ή Εταιρεία Χαλκιδικής).

Σύμφωνα με την εταιρεία εξαιτίας αντιδράσεω­ν που προέκυψαν από πολιτικούς εκπροσώπου­ς της περιοχής σχετικά με την πρόθεσή της να υποστηρίξε­ι ως πλατινένιο­ς χορηγός το συγκεκριμέ­νο συνέδριο, οδηγήθηκε τελικά στην απόφαση να μην προχωρήσει, σχολιάζοντ­ας χαρακτηρισ­τικά πως «αυτού του είδους ενέργειες δεν ταιριάζουν στο κοινωνικό και επενδυτικό προφίλ της Ελληνικός Χρυσός, η οποία σε πολλαπλές περιπτώσει­ς έχει αποδείξει πως υποστηρίζε­ι κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση της υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης».

[SID:11405711]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece