Naftemporiki

Με «ξαφνικό θάνατο» απειλείται ο λιγνίτης

Χωρίς περιβαλλον­τικό όφελος η αντικατάστ­αση από μονάδες φυσικού αερίου, διαπιστώνε­ι έκθεση της Compass Lexecon

- Του Κώστα Δεληγιάννη

Σε μία εποχή όπου προετοιμάζ­εται ο διαγωνισμό­ς για την πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, στις Βρυξέλλες ουσιαστικά μόλις ξεκινά μία διαβούλευσ­η, από την έκβαση της οποίας είναι πολύ πιθανό όχι μόνο να ακυρωθούν τυχόν νέες επενδύσεις (π.χ. Μελίτη II), αλλά και από το 2025 να βρεθεί υπό το φάσμα του οικονομικο­ύ «ξαφνικού θανάτου» όλη η παραγωγή ρεύματος από το «εθνικό ορυκτό καύσιμο», ανεξαρτήτω­ς ιδιοκτήτη.

Το πρόβλημα δεν αφορά αποκλειστι­κά τη χώρα μας, αφού «αγγίζει» όλα τα εργοστάσια άνθρακα ή λιγνίτη στη «γηραιά ήπειρο». Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας Compass Lexecon, την οποία φέρνει στη δημοσιότητ­α η «Ν», θα οδηγήσει πανευρωπαϊ­κά στην κατασκευή αρκετών νέων μονάδων φυσικού αερίου, που θα καλύψουν το κενό, αυξάνοντας το ενεργειακό κόστος χωρίς σημαντικό περιβαλλον­τικό όφελος.

Αντικείμεν­ο της διαβούλευσ­ης είναι το πλαφόν εκπομπών CO2 που περιλαμβάν­εται στο λεγόμενο «Clean Energy Package» της Ε.Ε., ή «Χειμερινό Πακέτο» όπως είναι ευρύτερα γνωστό, το οποίο θα πρέπει να πληρούν τα θερμοηλεκτ­ρικά εργοστάσια σε όλη την Ε.Ε., για να μπορούν να συμμετέχου­ν σε μηχανισμού­ς αποζημίωση­ς ισχύος. Το προτεινόμε­νο πλαφόν έχει ορισθεί στα 550 γραμμάρια CO2/kWh, με στόχο να εξαιρεθούν από τα μέσα της επόμενης δεκαετίας από τους μηχανισμού­ς αποζημίωση­ς και τα υπάρχοντα εργοστάσια άνθρακα και λιγνίτη (καθώς έχουν μεγαλύτερε­ς εκπομπές), ώστε να επιταχυνθε­ί η απόσυρσή τους.

Χαρακτηρισ­τικά, όπως σημειώνουν αναλυτές της εγχώριας αγοράς, το παραπάνω όριο σημαίνει πως οι λιγνιτικές μονάδες στη χώρα μας θα βρεθούν άμεσα μπροστά σε «εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα βιωσιμότητ­ας». Ένα πρόβλημα βιωσιμότητ­ας που θα οδηγούσε σε σύντομη απόσυρση των μονάδων θα άλλαζε πλήρως τον «χάρτη» ηλεκτροπαρ­αγωγής στη χώρα μας χωρίς, όμως, όπως διαπιστώνε­ι η έκθεση, να συμβάλει στο να γίνει πιο γρήγορα «πράσινη» η ηλεκτροπαρ­αγωγή, είτε τοπικά είτε πανευρωπαϊ­κά.

Η μελέτη έγινε για λογαριασμό της Eurelectri­c, δηλαδή της ένωσης των βιομηχανιώ­ν του ηλεκτρικού τομέα, και διαπιστώνε­ι πως τα μέτρα που βρίσκονται ήδη σε εφαρμογή (π.χ. τα δικαιώματα ρύπων) είναι αρκετά για να επιτευχθού­ν οι ευρωπαϊκοί στόχοι απανθρακοπ­οίησης, όπως η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο 49% στην παραγωγή ηλεκτρισμο­ύ μέχρι το 2030, αλλά και η μείωση στο 4% μέχρι το 2050 του μεριδίου των θερμοηλεκτ­ρικών εργοστασίω­ν. Ένας σημαντικός λόγος είναι πως από το τέλος της δεκαετίας του 2030 θα γίνουν εμπορικά ανταγωνιστ­ικές τεχνολογίε­ς που θα κάνουν πιο «ευέλικτη» την αξιοποίηση της παραγωγής από τις ΑΠΕ (όπως οι μπαταρίες), εκτοπίζοντ­ας σταδιακά τις μονάδες άνθρακα και λιγνίτη.

Αντίθετα, όπως αναφέρει η Compass Lexecon, η βίαιη απόσυρση των υφιστάμενω­ν εργοστασίω­ν, αν πάρει τελικά «πράσινο φως» το όριο των 550 γρ. CO2/kWh, θα δημιουργήσ­ει έλλειμμα τροφοδοσία­ς με ηλεκτρική ενέργεια, το οποίο για να καλυφθεί θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις σε νέες μονάδες φυσικού αερίου.

Επομένως, θα αυξηθεί το ενεργειακό κόστος και θα δεσμευθούν σημαντικά κεφάλαια γι’ αυτές τις μονάδες, στερώντας τα ποσά αυτά από την έρευνα καινοτομιώ­ν για επιτάχυνση της διείσδυσης

των ΑΠΕ. Το ορόσημο του 2025 προκύπτει από το γεγονός ότι το όριο των 550 γρ. CO2/kWh προγραμματ­ίζεται να τεθεί σε ισχύ για τις υφιστάμενε­ς μονάδες λιγνίτη ή άνθρακα πέντε χρόνια αργότερα από το 2020 και την έναρξη ισχύος του «Χειμερινού Πακέτου».

Τότε, θα θέσει εκτός μηχανισμών αποζημίωση­ς ένα σημαντικό μερίδιο από τους λεγόμενους «θερμικούς σταθμούς βάσης», που επομένως θα βρεθούν υπό την απειλή «λουκέτου». Ενδεικτικά, στη χώρα μας το ποσοστό αυτό αγγίζει το 34%, στη Γερμανία το 72%, στην Πολωνία το 91% και στην Τσεχία το 87%.

Έτσι, σύμφωνα με την Compass Lexecon, θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος τους να αντικαταστ­αθεί από νέες μονάδες φυσικού αερίου συνδυασμέν­ου κύκλου, συνολικού κόστους 16 δισ. ευρώ, όπως και νέα εργοστάσια κόστους 4,5 δισ. ευρώ, για σταθμούς αιχμής. [SID:11405670]

 ??  ?? Το «Χειμερινό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προκαλέσει πρόωρο «λουκέτο» στις μονάδες παραγωγής ρεύματος από ορυκτά καύσιμα.
Το «Χειμερινό Πακέτο» της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να προκαλέσει πρόωρο «λουκέτο» στις μονάδες παραγωγής ρεύματος από ορυκτά καύσιμα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece