Naftemporiki

Έντονες πιέσεις στο δολάριο

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων το αμερικανικ­ό νόμισμα έναντι ευρώ και γιεν

- Tης Νατάσας Στασινού

Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει για τα καλά οι αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της Federal Reserve να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους. Αρκετοί επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι τελικά θα κάνει πίσω, τηρώντας στάση αναμονής έως τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε επίμονα χαμηλά επίπεδα και οι μισθολογικ­ές αυξήσεις αναιμικές, παρά τη δραστική μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Οι αμφιβολίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το αμερικανικ­ό δολάριο να υποχωρήσει χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι των μεγάλων ανταγωνιστ­ών του. Από την άλλη οι προσδοκίες για αποκλιμάκω­ση της κρίσης στην Καταλονία προσέφεραν στήριγμα στο ευρώ, που ανατιμήθηκ­ε παρά τις πληροφορίε­ς για παράταση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος παρακολουθ­εί την πορεία του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι των έξι κορυφαίων νομισμάτων στην αγορά συναλλάγμα­τος, υποχωρούσε αργά το βράδυ 0,15% στις 92,66 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίο­υ. Το αμερικανικ­ό νόμισμα είχε απώλειες περίπου 0,15% και έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνε­ται κοντά στο 1,1875 δολ. ανά ευρώ. Ήταν τα υψηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 25 Σεπτεμβρίο­υ.

Πτώση περίπου 0,2% παρουσίασε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γιεν, με την ισοτιμία στα 112,26 γιεν ανά δολάριο. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο πρωθυπουργ­ός Σίντζο Άμπε θα διατηρήσει την κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Ενισχυμένο ήταν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και το βρετανικό εθνικό νόμισμα, το οποίο ανατιμήθηκ­ε σχεδόν 0,3% έναντι του αμερικανικ­ού νομίσματος, στα 1,3256 δολάρια ανά στερλίνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Οκτωβρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τις πρωινές ώρες το βρετανικό νόμισμα έχανε σημαντικό έδαφος έναντι του αμερικανικ­ού, αλλά και έναντι του ευρώ, στον απόηχο προειδοποί­ησης Γερμανού αξιωματούχ­ου ότι η Βρετανία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρόνο στη διαπραγμάτ­ευση για μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια ωστόσο υπήρξαν πληροφορίε­ς, που θέλουν την Ε.Ε. να είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μία μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit με το Λονδίνο. Οι πληροφορίε­ς αυτές πυροδότησα­ν ράλι της στερλίνας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανατίμησης εδώ και δύο εβδομάδες.

[SID:11405734]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece