Έντονες πιέσεις στο δολάριο

Σε χαμηλά δύο εβδομάδων το αμερικανικό νόμισμα έναντι ευρώ και γιεν

Naftemporiki - - Αγορεσ - Tης Νατάσας Στασινού

Στο προσκήνιο έχουν επανέλθει για τα καλά οι αμφιβολίες σχετικά με τη βούληση της Federal Reserve να προβεί σε νέα αύξηση των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους. Αρκετοί επενδυτές φαίνεται να πιστεύουν ότι τελικά θα κάνει πίσω, τηρώντας στάση αναμονής έως τις αρχές του επόμενου έτους, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε επίμονα χαμηλά επίπεδα και οι μισθολογικές αυξήσεις αναιμικές, παρά τη δραστική μείωση του ποσοστού της ανεργίας. Οι αμφιβολίες αυτές είχαν ως αποτέλεσμα το αμερικανικό δολάριο να υποχωρήσει χθες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο εβδομάδων έναντι των μεγάλων ανταγωνιστών του. Από την άλλη οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Καταλονία προσέφεραν στήριγμα στο ευρώ, που ανατιμήθηκε παρά τις πληροφορίες για παράταση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος παρακολουθεί την πορεία του αμερικανικού νομίσματος έναντι των έξι κορυφαίων νομισμάτων στην αγορά συναλλάγματος, υποχωρούσε αργά το βράδυ 0,15% στις 92,66 μονάδες, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 26 Σεπτεμβρίου. Το αμερικανικό νόμισμα είχε απώλειες περίπου 0,15% και έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται κοντά στο 1,1875 δολ. ανά ευρώ. Ήταν τα υψηλότερα επίπεδα για το ευρώ από τις 25 Σεπτεμβρίου.

Πτώση περίπου 0,2% παρουσίασε το δολάριο έναντι του ιαπωνικού γιεν, με την ισοτιμία στα 112,26 γιεν ανά δολάριο. Το ιαπωνικό νόμισμα έχει ενισχυθεί το τελευταίο διάστημα εν μέσω εκτιμήσεων ότι ο πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις πρόωρες εκλογές της 22ας Οκτωβρίου.

Ενισχυμένο ήταν στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας και το βρετανικό εθνικό νόμισμα, το οποίο ανατιμήθηκε σχεδόν 0,3% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, στα 1,3256 δολάρια ανά στερλίνα. Πρόκειται για τα υψηλότερα επίπεδα από τις 4 Οκτωβρίου. Αξίζει να αναφέρουμε ότι κατά τις πρωινές ώρες το βρετανικό νόμισμα έχανε σημαντικό έδαφος έναντι του αμερικανικού, αλλά και έναντι του ευρώ, στον απόηχο προειδοποίησης Γερμανού αξιωματούχου ότι η Βρετανία κινδυνεύει να ξεμείνει από χρόνο στη διαπραγμάτευση για μία συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Στη συνέχεια ωστόσο υπήρξαν πληροφορίες, που θέλουν την Ε.Ε. να είναι έτοιμη να συμφωνήσει σε μία μεταβατική περίοδο δύο ετών μετά το Brexit με το Λονδίνο. Οι πληροφορίες αυτές πυροδότησαν ράλι της στερλίνας, η οποία βρίσκεται σε τροχιά ανατίμησης εδώ και δύο εβδομάδες.

[SID:11405734]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.