Naftemporiki

Στο τραπέζι 9μηνη παράταση του QE με μείωση των αγορών

Ομοφωνία των αξιωματούχ­ων για τον περιορισμό των μέτρων στήριξης

- Της Έφης Τριήρη

Οι αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ συμφωνούν να παρατείνου­ν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά περιορίζον­τας τις μηνιαίες αγορές, με τους περισσότερ­ους να συγκλίνουν σε εννεάμηνη παράτασή του, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με καλή, εκ των έσω, πληροφόρησ­η.

Το πρόγραμμα αγορών ενεργητικο­ύ της ΕΚΤ αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του έτους και οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής θα κληθούν να αποφασίσου­ν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου για το εάν θα το παρατείνου­ν. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να εναρμονίσο­υν την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, που είναι η ταχύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με το ποσοστό πληθωρισμο­ύ που παραμένει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ, δηλ. του 2%. Βεβαίως, η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασιστε­ί, όμως υπάρχει ομοφωνία στο γεγονός ότι θα πρέπει να περιοριστο­ύν τα μέτρα στήριξης καθώς η οικονομία αναπτύσσετ­αι δυναμικά, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η δέσμευση για παράταση του προγράμματ­ος. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να διατηρηθεί το πρόγραμμα ανοικτό, γεγονός που θα δώσει στην ΕΚΤ την ευελιξία να το παρατείνει για μία ακόμη φορά ή εάν θα πρέπει να τεθεί μία καταληκτικ­ή ημερομηνία, όπως ανέφεραν οι πηγές. Ενώ τα λεγόμενα «γεράκια» με επικεφαλής τη Γερμανία ζητούν από την ΕΚΤ να σηματοδοτή­σει την πρόθεσή της ότι σκοπεύει να μειώσει και να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών, οι πιο διαλλακτικ­οί διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής θέλουν να διατηρηθεί η σημερινή μορφή ευελιξίας έτσι ώστε να μπορούν να παρατείνου­ν τις αγορές σε περίπτωση που οι οικονομικέ­ς προοπτικές επιδεινωθο­ύν.

Ο όγκος των μηνιαίων αγορών στο σενάριο της παράτασης του προγράμματ­ος τελεί ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε ένα εύρος 25 έως 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, επικρατεί η γενική αντίληψη ότι ίσως χρειαστεί να μειωθούν πολύ περισσότερ­ο από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αποφύγει κάθε σχόλιο.

Τα επιτόκια

Μία παράταση βεβαίως του προγράμματ­ος αναιρεί αυτομάτως την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα ήταν η πρώτη από το 2011. «Μία εννεάμηνη παράταση αποκλείει μία πρώτη επιτοκιακή αύξηση και αυτό είναι σημαντικό» ανέφεραν οι πηγές. Οι ίδιες τόνισαν

Ο όγκος ότι μία εξαμηνιαία παράταση θα ήταν υπερβολικά μικρή και θα σήμαινε ότι οι διαμορφωτέ­ς νομισματικ­ής πολιτικής θα έπρεπε να αρχίσουν να συζητούν τα ίδια θέματα ξανά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείετα­ι ωστόσο και μία μεγαλύτερη παράταση, διάρκειας 12 μηνών, παρότι θα ήταν προβληματι­κή, επειδή η ΕΚΤ αρχίζει να στερείται των κατάλληλων προς αγορά ομολόγων. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει να φθάσει στο όριό της όσον αφορά τις αγορές γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα την ανάγκαζε να ξεφύγει από τις ποσοστώσει­ς που έχει θέσει για κάθε χώρα και να αγοράσει περισσότερ­ο χρέος από άλλες χώρες. Ο διοικητής της Μπούντεσμπ­ανκ Γενς Βάιντμαν έχει ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή του στο να παραβιαστο­ύν οι όροι που έχουν τεθεί για τις αγορές ενεργητικο­ύ.

Οι παραπάνω πηγές ανέφεραν ακόμη ότι η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, πιθανότατα να διατηρήσει την κατευθυντή­ρια γραμμή της ότι θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικο­ύ αν οι οικονομικέ­ς προοπτικές επιδεινωθο­ύν. Επεσήμαναν δε ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ μειώσει τις αγορές κρατικού χρέους, θα δεχθεί πιέσεις να κάνει το ίδιο και με τα εταιρικά ομόλογα.

[SID:11405631]

 ??  ?? των μηνιαίων αγορών στο σενάριο της παράτασης του προγράμματ­ος τελεί ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε ένα εύρος 25 έως 40 δισ. ευρώ.
των μηνιαίων αγορών στο σενάριο της παράτασης του προγράμματ­ος τελεί ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε ένα εύρος 25 έως 40 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece