Στο τραπέζι 9μηνη παράταση του QE με μείωση των αγορών

Ομοφωνία των αξιωματούχων για τον περιορισμό των μέτρων στήριξης

Naftemporiki - - Διεθνη /οικονομια - Της Έφης Τριήρη

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ συμφωνούν να παρατείνουν το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αλλά περιορίζοντας τις μηνιαίες αγορές, με τους περισσότερους να συγκλίνουν σε εννεάμηνη παράτασή του, όπως δήλωσαν στο Reuters πέντε πηγές με καλή, εκ των έσω, πληροφόρηση.

Το πρόγραμμα αγορών ενεργητικού της ΕΚΤ αναμένεται να εκπνεύσει στα τέλη του έτους και οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα κληθούν να αποφασίσουν στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου για το εάν θα το παρατείνουν. Θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους και να εναρμονίσουν την ανάπτυξη της οικονομίας στην Ευρωζώνη, που είναι η ταχύτερη της τελευταίας δεκαετίας, με το ποσοστό πληθωρισμού που παραμένει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ, δηλ. του 2%. Βεβαίως, η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ δεν έχει ακόμη αποφασιστεί, όμως υπάρχει ομοφωνία στο γεγονός ότι θα πρέπει να περιοριστούν τα μέτρα στήριξης καθώς η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει η δέσμευση για παράταση του προγράμματος. Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να διατηρηθεί το πρόγραμμα ανοικτό, γεγονός που θα δώσει στην ΕΚΤ την ευελιξία να το παρατείνει για μία ακόμη φορά ή εάν θα πρέπει να τεθεί μία καταληκτική ημερομηνία, όπως ανέφεραν οι πηγές. Ενώ τα λεγόμενα «γεράκια» με επικεφαλής τη Γερμανία ζητούν από την ΕΚΤ να σηματοδοτήσει την πρόθεσή της ότι σκοπεύει να μειώσει και να τερματίσει το πρόγραμμα αγορών, οι πιο διαλλακτικοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θέλουν να διατηρηθεί η σημερινή μορφή ευελιξίας έτσι ώστε να μπορούν να παρατείνουν τις αγορές σε περίπτωση που οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν.

Ο όγκος των μηνιαίων αγορών στο σενάριο της παράτασης του προγράμματος τελεί ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε ένα εύρος 25 έως 40 δισ. ευρώ. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τις πηγές, επικρατεί η γενική αντίληψη ότι ίσως χρειαστεί να μειωθούν πολύ περισσότερο από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, η ΕΚΤ έχει αποφύγει κάθε σχόλιο.

Τα επιτόκια

Μία παράταση βεβαίως του προγράμματος αναιρεί αυτομάτως την προοπτική αύξησης των επιτοκίων, η οποία θα ήταν η πρώτη από το 2011. «Μία εννεάμηνη παράταση αποκλείει μία πρώτη επιτοκιακή αύξηση και αυτό είναι σημαντικό» ανέφεραν οι πηγές. Οι ίδιες τόνισαν

Ο όγκος ότι μία εξαμηνιαία παράταση θα ήταν υπερβολικά μικρή και θα σήμαινε ότι οι διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής θα έπρεπε να αρχίσουν να συζητούν τα ίδια θέματα ξανά και σε σύντομο χρονικό διάστημα. Δεν αποκλείεται ωστόσο και μία μεγαλύτερη παράταση, διάρκειας 12 μηνών, παρότι θα ήταν προβληματική, επειδή η ΕΚΤ αρχίζει να στερείται των κατάλληλων προς αγορά ομολόγων. Ειδικότερα, η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει να φθάσει στο όριό της όσον αφορά τις αγορές γερμανικών κρατικών ομολόγων, καθώς μία τέτοια εξέλιξη θα την ανάγκαζε να ξεφύγει από τις ποσοστώσεις που έχει θέσει για κάθε χώρα και να αγοράσει περισσότερο χρέος από άλλες χώρες. Ο διοικητής της Μπούντεσμπανκ Γενς Βάιντμαν έχει ήδη εκδηλώσει την αντίθεσή του στο να παραβιαστούν οι όροι που έχουν τεθεί για τις αγορές ενεργητικού.

Οι παραπάνω πηγές ανέφεραν ακόμη ότι η ΕΚΤ, στη συνεδρίαση της 26ης Οκτωβρίου, πιθανότατα να διατηρήσει την κατευθυντήρια γραμμή της ότι θα αυξήσει τις αγορές ενεργητικού αν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν. Επεσήμαναν δε ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ μειώσει τις αγορές κρατικού χρέους, θα δεχθεί πιέσεις να κάνει το ίδιο και με τα εταιρικά ομόλογα.

[SID:11405631]

των μηνιαίων αγορών στο σενάριο της παράτασης του προγράμματος τελεί ακόμη υπό συζήτηση, με τις απόψεις να διίστανται ανάμεσα σε ένα εύρος 25 έως 40 δισ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.