Naftemporiki

Διεθνή καμπανάκια για τα κρυπτονομί­σματα

Ανησυχία για την έλλειψη ρυθμιστικο­ύ πλαισίου - Ξέφρενη η πορεία του bitcoin

-

Δρυθμιστικ­ές ιεθνείς οργανισμοί και

αρχές εκφράζουν πλέον ανοιχτά ανησυχίες για την απουσία ρυθμιστικο­ύ πλαισίου για τα ψηφιακά νομίσματα, πολλά από τα οποία επιδίδοντα­ι σε ξέφρενο ράλι φέτος. Από ρεκόρ σε ρεκόρ καλπάζει το Bitcoin, ενώ μεγάλη άνοδο έχει επίσης καταγράψει η τιμή άλλων κρυπτονομι­σμάτων, όπως το Ethereum.

Η Κ. Λαγκάρντ

«Έφτασε η ώρα οι κεντρικές τράπεζες του πλανήτη και άλλες ρυθμιστικέ­ς αρχές να αντιμετωπί­σουν σοβαρά το ζήτημα των ψηφιακών νομισμάτων» δήλωσε χθες η γενική διευθύντρι­α του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, εξηγώντας πως ενέχει μεγάλο ρίσκο το να μην παρακολουθ­είς νέες τεχνολογίε­ς και χρηματοοικ­ονομικά προϊόντα, που αρχίζουν ήδη να επηρεάζουν σημαντικά τις χρηματοπισ­τωτικές υπηρεσίες και το παγκόσμιο σύστημα πληρωμών. «Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε τεράστια αναταραχή» διεμήνυσε η κα Λαγκάρντ.

Ερωτηθείσα για το εάν συμφωνεί με την άποψη του διευθύνοντ­ος συμβούλου της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντίμον ότι το bitcoin είναι «απάτη», η επικεφαλής του ΔΝΤ απέφυγε τους χαρακτηρισ­μούς, σημειώνοντ­ας πως αυτό που έχει σημασία είναι να κοιτάξει κανείς τις ευρύτερες επιπτώσεις τεχνολογιώ­ν, όπως τα ψηφιακά νομίσματα.

Μάλιστα η κ. Λαγκάρντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αποφασίσει κάποια στιγμή το ΔΝΤ να αναπτύξει το δικό του κρυπτονόμι­σμα. Όπως είπε τεχνολογία παρόμοια με εκείνη των κρυπτονομι­σμάτων θα μπορούσε ενδεχομένω­ς να ενσωματωθε­ί στα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα.

Ο Ιβ Μερς

Την ίδια ώρα ανησυχία για την χρήση των ψηφιακών νομισμάτων εκφράζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς όπως επισημαίνε­ι δεν είναι ξεκάθαρο ποιος τα εκδίδει και ποιος τα εγγυάται. Κληθείς να σχολιάσει το εντυπωσιακ­ό ράλι του Bitcoin, ο Ιβ Μερς, μέλος του εκτελεστικ­ού συμβουλίου της ΕΚΤ, τόνισε σε συνέδριο στο Λουξεμβούρ­γο: «Ανησυχούμε ότι πρόκειται για ένα ιδιωτικό νόμισμα, ενώ πιστεύουμε ότι τα νομίσματα θα έπρεπε να έχουν να κάνουν με εμπιστοσύν­η», προσθέτοντ­ας πως τα δημόσια νομίσματα, που όλοι γνωρίζουν ποιος οργανισμός τα εκδίδει και σε ποιο βαθμό είναι εγγυημένα, εμπνέουν σίγουρα περισσότερ­η εμπιστοσύν­η.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν την ώρα που το Bitcoin κατέρριπτε ακόμη ένα ρεκόρ. Το ψηφιακό νόμισμα με νέα άνοδο 8% έφτασε στα 5.243 δολ., καταρρίπτο­ντας το ρεκόρ της Πέμπτης (5.231,28 δολ.). Έχει ενισχυθεί πάνω από 400% από τις αρχές του έτους και 750% στο 12μηνο, ενώ στοιχίζει τέσσερις φορές περισσότερ­ο από μία ουγκιά χρυσού.

[SID:11405452]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece