Η BASF εξαγοράζει τμήματα της Bayer

7 δισ. δολ. για μονάδες αγροτικών ειδών

Naftemporiki - - Διεθνη/επιχειρησεισ -

Hεξαγορά από την BASF τμημάτων της Bayer από τις δραστηριότητες αγροτικών προϊόντων της, ύψους 7 δισ. δολαρίων, αναμένεται να αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου και δαπανηρού ταξιδιού στον κόσμο των γενετικά τροποποιημένων σπόρων. H εξαγορά ωστόσο θα υλοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές θα εγκρίνουν την πολυαναμενόμενη αγορά της Monsanto από την Bayer.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερης συμφωνίας που έχει κάνει έως σήμερα, η BASF αγοράζει το τμήμα σπόρων της Bayer, καθώς και το brand παρασιτοκτόνων Liberty, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΒΑSF. Η εξαγορά συνιστά αλλαγή πλεύσης για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία χημικών, η οποία έως τώρα παρέμενε στο περιθώριο, παρακολουθώντας μία σειρά συμφωνιών αξίας 160 δισ. δολαρίων που δημιούργησαν κολοσσούς στην αγορά σπόρων και αγροχημικών, όπως η DowDupont.

Στη μάχη για την εξαγορά του ενεργητικού της Bayer, η ΒASF υποσκέλισε τη Syngenta AG, η οποία εξαγοράστηκε από την κινεζική National Chemical Corp. στην τιμή των 46 δισ. δολαρίων πέρυσι. Με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα να αυξάνεται ανά τον κόσμο, οι αγροτικές δραστηριότητες επεκτείνονται ολοένα και περισσότερο, με νέους «γίγαντες» να έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Για την Bayer είναι αποφασιστικής σημασίας να εξασφαλίσει την έγκριση των ρυθμιστικών αρχών για την εξαγορά της Monsanto. H Κομισιόν άνοιξε εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί εάν η εν λόγω συγχώνευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμό, καθώς θα δημιουργήσει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παρασιτοκτόνων και σπόρων.

Η πώληση ενεργητικού θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να περιορίσουν τα πιθανά εμπόδια από τις ρυθμιστικές αρχές. Ήδη ρυθμιστικές αρχές σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βραζιλία διερευνούν πώς η συγχώνευση Bayer - Monsanto θα επηρεάσει τις τιμές και την προσφορά βασικών προϊόντων προς τους αγρότες.

Οι όροι

Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Bayer και BASF περιλαμβάνουν και τη μεταβίβαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και εγκαταστάσεων. Επιπλέον, περισσότεροι από 1.800 εργαζόμενοι, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Βραζιλία, στον Καναδά και στο Βέλγιο, θα μεταφερθούν από την Bayer στην BASF. Οι δραστηριότητες της Bayer που θα εξαγοραστούν από την BASF παρουσίασαν το 2016 πωλήσεις της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και απόσβεσης κέρδη ύψους 385 εκατ. ευρώ.

[SID:11405413]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece

© PressReader. All rights reserved.