Naftemporiki

Η BASF εξαγοράζει τμήματα της Bayer

7 δισ. δολ. για μονάδες αγροτικών ειδών

-

Hεξαγορά από την BASF τμημάτων της Bayer από τις δραστηριότ­ητες αγροτικών προϊόντων της, ύψους 7 δισ. δολαρίων, αναμένεται να αποτελέσει την αρχή ενός μεγάλου και δαπανηρού ταξιδιού στον κόσμο των γενετικά τροποποιημ­ένων σπόρων. H εξαγορά ωστόσο θα υλοποιηθεί μόνο υπό τον όρο ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικέ­ς αρχές θα εγκρίνουν την πολυαναμεν­όμενη αγορά της Monsanto από την Bayer.

Στο πλαίσιο της μεγαλύτερη­ς συμφωνίας που έχει κάνει έως σήμερα, η BASF αγοράζει το τμήμα σπόρων της Bayer, καθώς και το brand παρασιτοκτ­όνων Liberty, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΒΑSF. Η εξαγορά συνιστά αλλαγή πλεύσης για τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία χημικών, η οποία έως τώρα παρέμενε στο περιθώριο, παρακολουθ­ώντας μία σειρά συμφωνιών αξίας 160 δισ. δολαρίων που δημιούργησ­αν κολοσσούς στην αγορά σπόρων και αγροχημικώ­ν, όπως η DowDupont.

Στη μάχη για την εξαγορά του ενεργητικο­ύ της Bayer, η ΒASF υποσκέλισε τη Syngenta AG, η οποία εξαγοράστη­κε από την κινεζική National Chemical Corp. στην τιμή των 46 δισ. δολαρίων πέρυσι. Με τη ζήτηση για αγροτικά προϊόντα να αυξάνεται ανά τον κόσμο, οι αγροτικές δραστηριότ­ητες επεκτείνον­ται ολοένα και περισσότερ­ο, με νέους «γίγαντες» να έχουν εμφανιστεί στην αγορά τα τελευταία χρόνια. Για την Bayer είναι αποφασιστι­κής σημασίας να εξασφαλίσε­ι την έγκριση των ρυθμιστικώ­ν αρχών για την εξαγορά της Monsanto. H Κομισιόν άνοιξε εκτεταμένη έρευνα προκειμένο­υ να διαπιστωθε­ί εάν η εν λόγω συγχώνευση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στον ανταγωνισμ­ό, καθώς θα δημιουργήσ­ει τη μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία παρασιτοκτ­όνων και σπόρων.

Η πώληση ενεργητικο­ύ θα βοηθήσει τις επιχειρήσε­ις να περιορίσου­ν τα πιθανά εμπόδια από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές. Ήδη ρυθμιστικέ­ς αρχές σε ΗΠΑ, Ε.Ε. και Βραζιλία διερευνούν πώς η συγχώνευση Bayer - Monsanto θα επηρεάσει τις τιμές και την προσφορά βασικών προϊόντων προς τους αγρότες.

Οι όροι

Οι όροι της συμφωνίας μεταξύ Bayer και BASF περιλαμβάν­ουν και τη μεταβίβαση δικαιωμάτω­ν πνευματική­ς ιδιοκτησία­ς και εγκαταστάσ­εων. Επιπλέον, περισσότερ­οι από 1.800 εργαζόμενο­ι, που έχουν την έδρα τους στις ΗΠΑ, στη Γερμανία, στη Βραζιλία, στον Καναδά και στο Βέλγιο, θα μεταφερθού­ν από την Bayer στην BASF. Οι δραστηριότ­ητες της Bayer που θα εξαγοραστο­ύν από την BASF παρουσίασα­ν το 2016 πωλήσεις της τάξης του 1,3 δισ. ευρώ και προ τόκων, φόρων, υποτίμησης και απόσβεσης κέρδη ύψους 385 εκατ. ευρώ.

[SID:11405413]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece