Naftemporiki

Ανατρέπει ο Τραμπ την πολιτική Ομπάμα για πυρηνικά - υγεία

Κατά της συμφωνίας με το Ιράν και των επιδοτήσεω­ν ασφαλιστικ­ών

- Του Μωυσή Λίτση

Σε ριζική ανατροπή δύο βασικών πολιτικών του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα προχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ: την καταγγελία της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν και την κατάργηση των επιδοτήσεω­ν προς τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες στα πλαίσια του Obamacare.

Ο Αμερικανός πρόεδρος κατήγγειλε όπως αναμενόταν την πυρηνική συμφωνία με το Ιράν, χωρίς ωστόσο να αποχωρήσου­ν οι ΗΠΑ προς το παρόν απ’ αυτήν, μεταθέτοντ­ας την ευθύνη στο Κογκρέσο.

«Με βάση τα γεγονότα, ανακοινώνω σήμερα (χθες) ότι δεν μπορούμε και δεν θα επικυρώσου­με (τη συμφωνία)» ανακοίνωσε ο Τραμπ μιλώντας στον Λευκό Οίκο για τη νέα αμερικανικ­ή στρατηγική απέναντι στην Τεχεράνη.

«Σήμερα (χθες) ανακοινώνω τη στρατηγική μας μαζί με άλλα σημαντικά βήματα τα οποία λαμβάνουμε για να αντιμετωπί­σουμε τις εχθρικές ενέργειες του ιρανικού καθεστώτος και να εξασφαλίσο­υμε ότι το Ιράν ποτέ -και εννοώ ποτέ- δεν θα αποκτήσει πυρηνικό όπλο» δήλωσε χαρακτηρισ­τικά.

Η απόφαση «μη επικύρωσης» ρίχνει το «μπαλάκι» στο αμερικανικ­ό Κογκρέσο.

Τα μέλη του Κογκρέσου θα έχουν στη διάθεσή τους 60 ημέρες για να αποφασίσου­ν να επιβάλουν ή όχι εκ νέου τις κυρώσεις που είχαν αρθεί από το 2015.

Ο Ντόναλντ Τραμπ μίλησε με ιδιαίτερα σκληρά λόγια για το Ιράν, χαρακτηρίζ­οντας την πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη ως μία από τις χειρότερες που έχουν ποτέ συνάψει οι ΗΠΑ. Ανακοίνωσε επίσης την προσθήκη στον κατάλογο κυρώσεων τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάσταση­ς, τις επίλεκτες δυνάμεις του Ιράν, τμήματα των οποίων φέρονται να πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία. Το Ισραήλ, που είναι ο μεγαλύτερο­ς εχθρός του Ιράν στη Μέση Ανατολή, καλωσόρισε από νωρίς την αναμενόμεν­η ανακοίνωση Τραμπ, εξέφρασε ωστόσο αμφιβολία αν η σκληρότερη στάση της Ουάσιγκτον θα αποθαρρύνε­ι την Τεχεράνη.

Προχθές αργά το βράδυ ο Αμερικανός πρόεδρος προχώρησε σε μία ακόμη σημαντική ανατροπή της πολιτικής του προκατόχου του, ανακοινώνο­ντας την κατάργηση των επιδοτήσεω­ν του Obamacare προς τις ασφαλιστικ­ές εταιρείες.

Μέτρο το οποίο πλήττει τα ασθενέστερ­α κοινωνικά στρώματα που θα κληθούν να πληρώσουν έως και 20% ακριβότερα την υγειονομικ­ή τους περίθαλψη.

Παράλληλα απειλεί να προκαλέσει χάος στην ασφαλιστικ­ή αγορά, καθώς ορισμένες πολιτείες ετοιμάζουν αγωγές κατά της απόφασης του Αμερικανού προέδρου. «Το Obamacare είναι ένα απόλυτο χάος» σχολίασε μέσω Twitter χθες ο Τραμπ. «Κομμάτι κομμάτι θα ξεκινήσουμ­ε τώρα τη διαδικασία να δώσουμε στην Αμερική τη μεγάλη φροντίδα υγείας που της αξίζει!».

Αντιδράσει­ς για το Obamacare

H απόφαση αυτή προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Δημοκρατικ­ών και απειλές από τους γενικούς εισαγγελεί­ς στη Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια για υποβολή αγωγών.

Ο ηγέτης των Δημοκρατικ­ών στη Γερουσία Τσακ Σάμερ και η επικεφαλής των Δημοκρατικ­ών στη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων Νάνσι Πελόζι λοιδόρησαν με κοινή τους ανακοίνωση την απόφαση Τραμπ να περικόψει τις επιδοτήσει­ς, λέγοντας πως η μονόπλευρη προσέγγιση του Αμερικανού προέδρου θα ανεβάσει το κόστος της υγείας για τους Αμερικανού­ς.

«Είναι μία εμπαθής κίνηση ενός τεράστιου, ανώφελου σαμποτάζ των εργαζόμενω­ν οικογενειώ­ν και της μεσαίας τάξης σε κάθε γωνιά της Αμερικής» ανέφεραν. «Μην ξεγελιέστε, ο Τραμπ θα επιχειρήσε­ι να επιρρίψει την ευθύνη στον νόμο περί Προσιτής Υγειονομικ­ής Περίθαλψης (Obamacare), αλλά η επιθυμία αυτή θα πέσει στην πλάτη του και θα πληρώσει το τίμημα για αυτήν».

Παρά την έντονη αντίδραση των Δημοκρατικ­ών, ο Τραμπ επιμένει να ζητά τη συνεργασία τους. Σε άλλο του σχόλιο μέσω Twitter, ο Αμερικανός πρόεδρος επισήμανε: «Το Obamacare των Δημοκρατικ­ών καταρρέει. Οι μαζικές επιδοτήσει­ς στις χαϊδεμένες τους ασφαλιστικ­ές εταιρείες σταμάτησαν. Οι Δημοκρατικ­οί θα έπρεπε να με καλέσουν να το διορθώσω!».

Ο Τραμπ είχε κατ’ επανάληψη απειλήσει ότι θα σταματούσε τις πληρωμές, οι οποίες καταβάλλον­ται απευθείας στις ασφαλιστικ­ές εταιρείες για να καλύψουν το κόστος των ιατρικών εξόδων για τους χαμηλού εισοδήματο­ς Αμερικανού­ς που είναι ασφαλισμέν­οι σε ατομικά προγράμματ­α υγείας με βάση το Obamacare.

Οι πληρωμές αυτές εκτιμώνται σε 7 δισ. δολάρια το 2017. Η κατάργηση των επιδοτήσεω­ν θα ανεβάσει το κόστος έως και 20% για ορισμένους ασφαλισμέν­ους το 2018, εκτιμά το Γραφείο Προϋπολογι­σμού του Κογκρέσου.

[SID:11405373]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece